Index Vakbarát Hírportál

Jogszerűtlen volt a Fradi kizárása

2006. december 7., csütörtök 15:22

Nem akar véget érni a Ferencváros-MLSZ háború. A legújabb fejlemények szerint jogszerűtlen volt a szövetség azon határozata, mely visszahívta a klubnak előzetesen rejtengedélyt adó licenctestületet. Az ezután felállított testület pedig kizárta az élvonalból a klubot. A döntésnek egyelőre beláthatatlan következményei lehetnek, az azonban biztos, a klub nem helyezhető vissza az NBI-be.

Csütörtök délelőtt a Fővárosi Ítélőtábla helybenhagyta az elsőfokú bírósági döntését, amely szeptember 5-én nem jogerősen megsemmisítette az MLSZ elnökségének feloszlató határozatát, valamint az új testület licencet megtagadó határozatát, melynek következtében a Ferencvárost kizárták a labdarúgó élvonalból.

Jogtalan volt a licencmegvonás

A zöld-fehér klub így jogerősen megnyerte a Magyar Labdarúgó Szövetség elleni pert, melyet az NB I-es induláshoz szükséges licencengedély megvonása miatt indított. A döntés egyben azt is jelenti, a labdarúgó szövetség jogtalanul vonta meg a licencet a Ferencvárostól.

Az elnökség elégedett
"A Ferencvárosi Torna Club elnöksége teljes elégedettséggel vette tudomásul a Fővárosi Ítélőtábla mai döntését, ami helyben hagyta az elsőfokú határozatot. Ezek alapján kijelenthető: a Magyar Labdarúgó-szövetséggel szemben minden fórumon bebizonyosodott a Ferencváros igaza, legyen szó a fegyelmi bizottságról vagy a polgári bíróságról. Azaz összességében jogellenes volt a Ferencváros kizárása az első osztályú labdarúgó-bajnokságból, illetve a Ferencváros jogszerűen fordult jogorvoslatért a polgári bírósághoz. Most a Ferencvárosi Torna Club jogi szakértői mostantól a fentiekből levonható további jogi konzekvenciákat elemzik." FTC.hu

A Fővárosi Bíróság már korábban megszüntette a fegyelmi testületnek a klubra kirótt 25 millió forintos büntetéséről szóló határozatát, miután megállapította: a ferencvárosiak nem követtek el fegyelmi vétséget, amikor licencügyben polgári bírósághoz fordultak.

Nem volt köztes megoldás

"A Ptk. és a Sporttörvény sem zárja ki annak lehetőségét, hogy a sportklubok vitás kérdéseiket polgári bíróságon rendezzék, a FIFA alapszabálya viszont ezt megtiltja. Az MLSZ alapszabályából azonban hiányzik az átmeneti megoldást kínáló lehetőség, és a választott sportbíróság szerepe sincs pontosan meghatározva, amely áthidalhatná ezt az ellentmondást. Mivel ebben a kérdésben nem egyértelműek az MLSZ rendelkezései, nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy a Ferencváros szabálytalanul járt el" - mondta akkor Duda Attila, a fellebbviteli bizottság elnöke.

A döntés egyben azt is jelenti, a három hónappal ezelőtti döntés megsemmisítette az MLSZ elnökségének feloszlató határozatát, valamint az új testület licencet megtagadó határozatát. Az FTC az NB I-es induláshoz szükséges licencengedély megvonása miatt indított pert a szakszövetség ellen.

Jogsértő döntés, rossz testület

A klub azért harcolt végig, mert véleménye szerint jogsértő volt az élvonalból történő kizárásról hozott döntés, hiszen a napokkal korábban a másodfokú licencadó testület által megadott klublicencet az elnökségnek nem volt joga felülbírálni.

Ezzel szemben az MLSZ úgy vélte, a klubnak is bekell tartania az UEFA és a FIFA szabályait, mely szerint sportügyekben nem fordulhat polgári bírósághoz, csak a Sport Állandó Választott Bírósághoz.

Milesz a per miatt kirótt büntetésekkel?

A klub viszont kitért ez elől, mert véleményük szerint csak akkor vehető igénybe az említett testület, ha mindkét fél alávetési nyilatkozatot tesz, ami annyit jelent, kötelezettséget vállal, hogy elfogadja a választott bíróság döntését. Ez a nyilatkozat azonban mostanáig sem született meg.

Az eset érdekessége, hogy még az ősszel a szövetség éppen a bírósági eljárás miatt indított fegyelmi eljárást a klub ellen, majd 25 millió forint bírságra és a nemzetközi meccsektől való eltiltással büntette.

Nincs visszaút az NB1-be

Ugyanakkor Fővárosi Ítélőtábla korábbi jogerős döntése értelmében az már korábban eldőlt, bármilyen döntés is születik az ügyben, nem helyezhető vissza az NBI-be a Fradi.

Rovatok