Index Vakbarát Hírportál

A horvátok bátran álmodoznak, de lendületből lecsaphatjuk őket

2008. május 30., péntek 22:31

Szombat este újabb barátságos meccset játszik a magyar labdarúgó-válogatott. A világranglista 13. helyén álló Horvátországot legalább olyan nehéz legyőzni, mint az Eb-címvédő görögöket. Ha sikerülne, a holland Erwin Koemanra azonnal megáváltóként tekintene a publikum. Két jegyzett csapatot egy hét alatt emberemlékezet óta nem vertünk.

„Lendületet kapott Erwin Koemantól a magyar válogatott” – nyugtázta a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke, Kisteleki István a görögök elleni 3-2-es győzelem után. Majd gyorsan hozzátette, hogy ez meddig tart, az nagyban a hazai közegen múlik.

Abban azért reménykedik az elnök, hogy a hirtelen jött lendület kitart a horvátok ellen, és talán egyszer végre legyőzhetjük a kilencvenes években ismét függetlenné váló országot, merthogy ez eddig - hatszori próbálkozásra - nem sikerült.

Horvátország a görögökhöz hasonlóan a júniusi Európa-bajnokságra készül, kísérletezgetnek még az utolsó pillanatokban is, új játékrendszert szeretne alkalmazni Szlaven Bilics kapitány, a legjobb formájukat nyilván az első ausztriai meccsükre tartogatják. Gondot okoz náluk, hogy Petric, Rakitic, Klasnic ésKranjcar hogyan lehet egyszerre a pályán, különösen, ha Modric vagy Olic is a kezdőben szeretne lenni.

Külön gyakorlás a csatárokkal

Ez adja a magyarok újabb esélyét, négy éve majdnem pontosan ugyanekkor a németeket hazai pályán is sikerült legyőzni, mert az ellenfélnél tudat alatt mindenki arra készült, hogy ne sérüljön meg, nem voltak annyira kemények az ütközéseknél.

A ranglista 57. helyén álló magyaroknak az újabb gyakorlás nem jön rosszul, lehet csiszolgatni a csapatjátékot, az sem véletlen, hogy a kapitány húsz percet a csatárokkal gyakorolt, régóta gondokkal küszködik a csapat, legutóbb Husztinak kellett előretoltan játszania.

Legyen egységes a csapatjáték

A csapat hasonló felállásban játszik, mint amit Várhidi Péter erőltetett, azzal a különbséggel, hogy Dárdai és Vadócz is képes védekezni, míg Tőzsérről ezt nem lehetett elmondani, volt válogatott mérkőzés, amikor a hatvanadik percben csúszott be először.

Annyi lehet még a különbség, hogy Koeman világosan kiosztotta a szerepeket, szem előtt tartva az alapelvet, hogy követelni csak akkor lehet, ha előtte meg is szabja, mit szeretne látni a pályán.

Koeman arra biztatja a játékosait, hogy legyenek bátrak, vállalják fel a küzdelmet, csináljanak meg egy cselt, de ne szórakozzanak, az alapfeladatokat tartsák szem előtt – érjenek vissza -, különben nem működhet, nem lehet egységes a csapatjáték.

A horvátok elleni jó játék a szurkolóknak is üzenet lehetne, akik az olaszok legyőzése után megszerették a csapatot, most viszont óvatosabbak, noha az Európa-bajnok megverése is presztízsértékű.

Moldova ellen szenvedtek

A horvátok mint rendszerint, ezúttal is tele vannak önbizalommal, jóllehet Moldovát csak egy góllal verték a múlt héten. Niko Kranjcar már azt nyilatkozta a héten, hogy akár a végső győzelmet is elérhetik az Európa-bajnokságon. Ilyen bátrak még a jobb nevekből álló tíz évvel ezelőtti csapat tagjai sem voltak. Bár az is lehet, hogy sok olyan játékos van a horvátoknál, akikről majd csak később fogunk sokszor hallani.

Rovatok