Index Vakbarát Hírportál

Petry Zsolt egyetlen gólt sem kapott

2008. július 10., csütörtök 11:32 | aznap frissítve

A prágai U19-es labdarúgó-Európa-bajnokságra készülő válogatott két évvel ezelőtt már mutatott valamit: Németh Krisztiánék akkor Portugáliát, Ukrajnát és Svédországot megelőzve jutottak ki a korosztályos kontinenstornára. Kint vannak most is, kérdés, jutnak-e előrébb az akkori csoportharmadik helynél.

Július 14-én kezdődik Prágában az U19-es Európa-bajnokság, a magyar válogatott részvételével. Ez elég nagy dolog annak tükrében, hogy több mint egy évtizede mindig lemaradunk az elitről. Az U18-asok legutóbb 1997-ben az izlandi kontinensviadalon, az U20-asok szintén 11 évvel ezelőtt a malajziai világbajnokságon szerepelhettek.

A legutóbbi sikert éppen ez a korosztály érte el két éve, amikor bejutott az U17-es Eb nyolcas döntőjébe. Akkor csak a házigazda Luxemburgot sikerült legyőzni, ezzel a csapat csoportja harmadik helyén végzett, kiesett. Most a lebonyolítási rendszernek köszönhetően a harmadik hellyel már a jövő évi U20-as vb-n is ott lehetnénk.

A magyar utánpótlás-válogatottak eddig öt világbajnokságon vehettek részt. Rögtön az első U20-as tornára, Tunéziába kijutott a magyar csapat, kikaptunk Uruguaytól és Hondurastól, 2-0-ra legyőztük Marokkót, csoportharmadikként nem jutottunk tovább.

A magyar válogatott programja a prágai U19-es tornán

július 14.: Magyarország-Bulgária

július 17. Magyarország-Spanyolo.

július 20. Magyarország-Németo.

(a csoport első két helyezettje az elődöntőbe jut, a 3. vb-részvételt ér)

1979-ben is ott voltunk, akkor is egy győzelemmel és két vereséggel zártunk. Guineát győztük le, Szovjetuniótól és Uruguaytól kaptunk ki. Rákosi Gyula csapatában Disztl Péter, Kardos József, Pölöskei Gábor, Szeibert György, Koch Róbert szerepelt.

1985-ben kerültünk a legközelebb a továbbjutáshoz, veretlenül zártuk a csoportkört. Európa-bajnokhoz méltóan szerepeltünk. Legyőztük Tunéziát, Kolumbiával és Bulgáriával döntetlent játszottunk, azonos pontszámmal mégis harmadik helyen zártunk. Annak a csapatnak a legjobbjai Petry Zsolt, Pintér Attila, Zsinka János, Vincze István, Fischer Pál voltak, Bicskei Bertalan készítette fel a válogatottat. Az utolsó U20-as vb, amin részt vettünk, az 1997-es volt. Együttesünk ekkor produkált a leggyengébben. Argentinától, Ausztráliától és Kanadától is kikapott Ziegler János csapata.

A 17 éven aluli korosztály világbajnokságára egyszer ért oda a magyar csapat. Itt is az elsőre. 1985-ben a mieink a Mexikó elleni 0-0 után Kanál Zoltán góljával bravúrosan legyőzték a brazilokat. A Katar elleni 3-0-s siker azt jelentette, kapott gól nélkül jutottunk a negyeddöntőbe, Nigéria viszont megoldhatatlan feladat volt az ifjak számára. Bár Marik László góljával még vezetett a Bicskei-csapat, az afrikaiak fordítottak, 3-1-re nyertek. A Horváth Csaba, Jávorka, Kecsés Attila, Petres, Huszák, Limperger nevével fémjelzett csapat volt a legsikeresebb az utánpótlás-világbajnokságok történetében.

1948 óta rendeznek Európában utánpótlástornákat. 1954-ig FIFA juniortornának nevezték a viadalt, 1953-ban Magyarország nyerte. 1955-től az európai szövetség szervezésébe került a rendezvénysorozat, UEFA-juniortornának hívták. A magyarok 1960-ban megnyerték a viadalt, 1976-ban másodikak lettek, 1959-ben és 1975-ben a harmadik helyen végeztek.

Hivatalosnak 1981-tól számít a torna, 2001-ig U18-asok, azóta az U19-esek versengenek a bajnoki címért. 1984-ben a döntőt a Szovjetunióban rendezték. A minszki csoportkörben legyőztük a csehszlovákokat, a spanyolokat és a svájciakat is. Az elődöntőben a lengyelek ellen is siker következett, majd Petry Zsolt bravúrjainak köszönhetően a fináléban 0-0-ra végeztünk a szovjetek ellen, és 3-2-re megnyertük a tizenegyespárbajt.

Úgy lettünk aranyérmesek, hogy a magyar kapus egyetlen gólt sem kapott a tornán. A moszkvai siker a magyar utánpótlás eddig legnagyobb diadalát hozta.

A 18 és 19 évesek a huszonnégy évvel ezelőtti aranyérme mellett még hétszer (1982, 1990, 1992, 1993, 1995, 1996 és 1997) jutottak el a fináléba, de vagy a korábban első fordulónak számító negyeddöntőben estek ki, vagy a csoportkörből nem jutottak tovább.

Rovatok