Index Vakbarát Hírportál

Bulgáriát mindenképpen meg kell verni

2008. július 14., hétfő 11:37

Az U19-es futball-Eb első napján máris eldől, sikerül-e teljesíteni az alapvető célokat. A bolgárok legyőzésével a fiatalok máris kvalifikálnák magukat a jövő évi U20-as vb-re.

Sisa Tibor csapata 17:30 órakor Bulgária ellen lép pályára. A csoportban még a jóval esélyesebbnek ítélt spanyol és német együttes szerepel, így a bolgárok legyőzése a harmadik helyet jelentheti, ami belépő a jövő évi egyiptomi U20-as vb-re.

Hasonló célokkal érkeztek a bolgárok is az Európa-bajnokságra. Ezt Mihail Mandanszki szövetségi kapitánya is kijelentette. Korábban a nyolcas döntőbe jutást tűzték ki, mára viszont egyértelműen a vb-kvalifikáció kivívása a feladat, amit a mi legyőzésünk által kívánnak elérni.

Mandanszki szinte csak erre mérkőzésre összpontosít. Elismerte, hogy remek játékosaink vannak, Németh Krisztiánt magasztalta, majd hozzátette, a németek és a spanyolok olyan csapatokkal érkeznek, amelyek ellen egy szoros mérkőzés is óriási bravúr lenne.

A magyar együttes nem a legerősebb összeállításban érkezett, Kádár és Dudás sem tartott a csapattal, Németh kisebb combizom-húzódással bajlódik, de a bolgároknak is van gondjuk. Két legjobb csatáruk, Radoszlav Vasziljev és Iszmail Isza Musztafa eltiltás miatt nem szerepelhet ellenünk (az előbbi az utazó keretből is kimaradt), az irányító középpályásuk, Alekszander Kirov sérülés miatt kénytelen kihagyni a mai mérkőzést.

„Az eltiltottak hiánya nagy veszteség, mindketten fontos részei a csapatnak. Mindazonáltal az elitkörben, Norvégiában már szembenéztünk hasonló problémákkal, és akkor remekül oldottuk meg a feladatot. Mindenki eltökélt, hiszünk a sikerben, le akarjuk győzni a magyarokat – mondta Mandanszki, majd hozzátette. – Az utóbbi években megindult valami az utánpótlásban, sorban alapítják a klubok az akadémiákat, a szövetség is nagy hangsúlyt helyez az utánpótlás-nevelésre. Egy siker az Eb-n újabb lökést adhat ennek a folyamatnak.”

Sisa Tibor szövetségi edző nyilatkozott, de nem mondott semmit: „Nagy öröm számunkra, hogy itt lehetünk, sokat tettünk a részvételért. Bár tudatában vagyunk annak, hogy a kontinens legjobb csapataival mérjük össze tudásunkat, készen állunk a nagy feladatra.”

Tegnap délután a csapat a Sparta Praha edzőközpontjának egyik pályáján tartott edzést. A zuhogó esőben, szeles, hűvös időben tartott tréningen a keret minden tagja részt vett.

A mai mérkőzést a luxemburgi Albert Toussaint dirigálja, segítője a horvát Igor Krmar és a portugál Jose Tiago Garcias Bolinhas Trigo lesz. A magyar csapat a következő összeállításban kezdheti a mérkőzést: Gulácsi – Szekeres, Korcsmár, Lengyel, Présinger – Gál, Busai, Gosztonyi, Koman, Szabó László – Németh Krisztián.

Az A csoport teljes műsora:

Július 14., 17:30: Magyarország-Bulgária, Prága

Július 14., 19:30: Németország-Spanyolország, Plzen

Július 17., 18:00: Spanyolország-Magyarország, Plzen

Július 17., 20:30: Németország-Bulgária, Pribram

Július 20., 20:00: Magyarország-Németország, Pribram

Július 20., 20:00: Spanyolország-Bulgária, Prága

Rovatok