Index Vakbarát Hírportál

Magyarország nyeri az Európa-bajnokságot

2008. július 15., kedd 10:52 | aznap frissítve

A magyar U19-es labdarúgó-válogatott megszerezte az Eb legfontosabb győzelmét, a vb-kvalifikáció már szinte biztosan megvan. Sokan legyintenek a bolgár csapatra, pedig nagyon jó erőkből áll, mondta a magyar szövetségi edző.

Nagy lendülettel kezdtünk, Németh korai gólja megadta mérkőzés alaphangját. A bolgárok később átvették az irányítást, szükség volt Gulácsi bravúrjaira, aki néhány esetben egészen parádésan védett. A liverpooli hálóőr elmondta, nehéz talajon, teljesen felázott pályán játszottak. „A védelemmel együtt felkészültünk a bolgár támadókból, örülök, hogy sikerült nyernünk, de a kapott gól nélküli meccs nem csak az érdemem, hanem az egész csapat sikere. Nyerni akartunk, ez sikerült, és ez a lényeg.”

A második félidőben a bolgárok cserékkel próbáltak frissíteni, de ekkor már kevesebb helyzetet tudtak kialakítani. A kontráink viszont rendre gólveszélyesek voltak. Ha Németh Krisztián, a Livepool támadója kicsit jobban összpontosít, nagyobb különbséggel nyerhettünk volna.

Hol végez csoportjában a magyar válogatott?

  • 1007
    Másodikként továbbjutunk
  • 598
    Csoportelsőként továbbjutunk
  • 283
    Harmadikak leszünk, kiesünk
  • 65
    Még a bolgárok is megelőznek

Az ellenfél kapitánya nem volt boldog, de sportszerűen dicsérte a magyarok teljesítményét, némi túlzással a végső sikerünket prognosztizálta. „Megnyeritek az Európa-bajnokságot” – mondta Mihail Mandanszki Sisa Tibor magyar kapitánynak a találkozót követően.

Sisa mértéktartóan értékelte a látottakat. „Sokan legyintenek a bolgár csapatra, pedig nagyon jó erőkből áll. Meggyőződésem, hogy okoznak még meglepetést a torna során. Csapatom tud ennél jobban is játszani, de várható volt, hogy az első meccsen lesz a leggörcsösebb a társaság. Nagyon örülök a fontos győzelemnek, és annak, hogy a fiúk végig bírták erővel. Próbáltam frissíteni a csapaton, de a hátsó sorokban ezt nem tehettem meg, kockázatos lett volna egy nem bemelegedett játékost oda küldeni.”

Mandanszki kifejtette: „Hatalmas csatát vívtunk a magyar csapattal, amely okosan játszott. Sok energiát mozgósítottunk az egyenlítés érdekében, szerintem az egyik pontra rászolgáltunk volna. Pechünk volt, hogy nem tudtunk legalább egyszer a kapuba találni."

A végén Sisa Tibor elmondta: „Ilyen jellegű és hangulatú mérkőzéseket csak egy Európa- vagy világbajnokságon lehet látni. Az iram remek volt, az izgalmak miatt pedig a semleges nézők is élvezték a meccset.”

Mivel a másik ágon a németek meglepetésre legyőzték a spanyolokat, a magyar válogatott nehéz feladat előtt áll. Amennyiben a spanyolok kikapnak tőlünk, menthetetlenül kiesnek (a németek szinte biztosan megverik Bulgáriát), ezt pedig címvédőként szeretnék elkerülni. Ez legyen az ő bajuk, nem lesz magyar ember, aki sajnálkozni fog, ha valóban legyőzzük Spanyolországot, hiszen ez a mi továbbjutásunkat jelentené, a németek elleni mérkőzésnek pedig mindössze a csoportelsőség lenne a tétje.

Az A csoport teljes műsora:

Július 14., 17:30: Magyarország-Bulgária 1-0

Július 14., 19:30: Németország-Spanyolország 2-1

Július 17., 18:00: Spanyolország-Magyarország, Plzen

Július 17., 20:30: Németország-Bulgária, Pribram

Július 20., 20:00: Magyarország-Németország, Pribram

Július 20., 20:00: Spanyolország-Bulgária, Prága

Rovatok