Index Vakbarát Hírportál

Magyarország-Spanyolország 1-0

2008. július 17., csütörtök 20:21 | nyolc éve frissítve

Szoros eredményre számítottunk, de arra csak kevesen, hogy a magyar U19-es futballválogatott legyőzi a spanyolok hasonló korosztályos válogatottját, akik az elmúlt két évben Európa legjobbjai voltak. Okos taktikával, kevés hibával és remekül futballoztunk.

Magabiztosan kezdtünk a spanyolok ellen. Ellenfelünkön látszott, hogy nagyon tartanak tőlünk, talán arra sem számítottak, hogy a magyar csapat ismét lelkes szurkolótábor előtt lépett pályára, ezúttal Príbramban.

Fontos meccs volt, főképp a spanyoloknak, akik az első meccsüket elveszítették a németek ellen. Nekik fontos volt a győzelem, mert ellenkező esetben gyakorlatilag elbúcsúzhattak a további küzdelmektől.

Az első tíz percben enyhe mezőnyfölényben játszottunk, a spanyolok nem tudtak mit tenni a remekül megszervezett védelmünkkel. Szoros emberfogással játszottunk, esélyt sem hagyva arra, hogy a spanyolok technikai fölényüket érvényesítsék. A 15. perctől a spanyolok átvették a mérkőzés irányítását. A 18. percben Emilio N’Sua egy remek kiugratás után éles szögből bombázott mellé. Egy perccel később Koman Vladimir egy szabadrúgás után hozta zavarba de Geát, a spanyolok kapusát.

Hiába támadtak többet a spanyolok, remekül védekezett a magyar csapat, kiválóan szűrte a spanyol támadásokat és az ellentámadásokból rendre veszélyt alakítottunk ki. Egy ilyen helyzetben Németh gólt lőhetett volna, de kivárt, majd középre adott, Gosztonyi lövését hatalmas bravúrral védte de Gea. A 31. percben is ziccert hibáztunk: egy nagy bedobás után a megcsúsztatott labdáról éppen csak lemaradt Németh Krisztián.

A második félidőben a spanyolok fölényben játszottak, de igazi gólhelyzetet nem tudtak kialakítani. Voltak remek próbálkozásaink, de nagy részben a spanyol védők ügyetlenkedéseinek köszönhettük, hogy megszereztük a vezetést. A 71. percben a védő és a kapus egymásra várt, a kipattanó labda Nagy Olivér elé pattant és a Pécs védője becsúszva a hálóba jutatta a labdát.

A 82. percben majdnem kiegyenlítettek a spanyolok, de Gulácsi ismét bizonyította, miért is igazolta le a Liverpool. Dani Aquino emelt rá egy labdát nyolc méterre a kapunktól, de a magyar kapus kitenyerelte. A 85. percben N’Sue újabb perdítését fogta hatalmas bravúrral Gulácsi. Két perccel később a színes bőrű spanyol fiú egyedül vitte rá a magyar kapusra a labdát, de Gulácsi megint zseniálisan védett.

Mindössze két perc volt csak a hosszabbítás, amikor a West Hambe szerződött Bajner lépett pályára Németh Krisztián helyett.

Magyar válogatottat régen láttunk így játszani, főleg a világ legjobbjai ellen, mert ez a spanyol válogatott nem vereséget szenvedni. Most kikapott a németektől és kikapott tőlünk is. Spanyolország kiesett, mi viszont továbbjutottunk.

A magyar válogatott a kétszeres címvédőt győzte le, a vasárnapi, németek elleni mérkőzéstől függetlenül bejutott az U19-es Eb-n az elődöntőbe, a legjobb négy közé. Erre 24 éve nem volt példa.

Magyarország-Spanyolország 1-0 (0-0)

Príbram, Na Litavce, 3000 ezer néző, vezette: Alekszandr Sztavrev (macedón)

Magyarország: Gulácsi – Nagy O., Korcsmár, Debreceni, Présinger – Busai, Iszlai, Gosztonyi (Simon A. 88.), Koman, Nikházi (Szabó L., 57.) – Németh (Bajner 90.). Szövetségi kapitány: Sisa Tibor.

Spanyolország: De Gea – Azpilicueta, Castellano, Soto, Antón (Luque 72.) – Camacho, Daniel Parejo, N’Sua, Mérida (Dani Aquino 65.) – Aaron, Bolado (Alba 46.). Szövetségi kapitány: Ginés Melendez.

Gólszerző: Nagy O. 71.

Sárga lap: Korcsmár, Németh, Simon A., ill. Castellano, Daniel Parejo.

Rovatok