Index Vakbarát Hírportál

Továbbjutottunk, örüljünk neki

2008. július 18., péntek 16:28 | aznap frissítve

A magyar válogatott magabiztos játékkal győzte le az utóbbi években sikert sikerre halmozó spanyol utánpótlás-válogatottat a csehországi U19-es Eb-n. A győzelem azt is jelenti, hogy az utolsó csoportmeccstől függetlenül az elődöntőbe jutottunk.

Óriási bravúrt hajtott végre az U19-es válogatott a csehországi Európa-bajnokság második, csütörtöki játéknapján. Magabiztos játékkal, nagy küzdelemben legyőztük a világ egyik legjobb utánpótlásával rendelkező spanyol válogatottat. Sikerünk azt is jelenti, hogy válogatottunk bejutott a torna elődöntőjébe. Az ellenfélre még várni kell, hiszen a csoportelsőség a vasárnapi Németország elleni mérkőzésen dől el, ráadásul a másik csoportban még nyílt a küzdelem.

A B csoportban csütörtökön csehek a görögökkel, az angolok az olaszokkal játszottak egy 0-0-s döntetlent, Csehország vezet 4 ponttal, a görögöknek és az olaszoknak 2-2 pontjuk van, míg Anglia zárja a sort 1 ponttal. Az utolsó játéknapon ott Olaszország-Csehország, Anglia-Görögország mérkőzést rendeznek.

Két évvel ezelőtt az U17-es Eb-n 2-0-ra kikaptunk az akkor akkor a 3. helyen végző spanyoloktól. Spanyolország utána megnyert két U17-es Eb-t, és az utóbbi két U19-es kontinensviadalon is ők diadalmaskodtak.

Válogatottunk 24 évvel ezelőtt, a moszkvai U19-es Eb-n ért el hasonló sikert. Akkor gólt sem kapva jutottunk el a döntőig, ahol 0-0-s végeredmény után 11-esekkel győztük le a házigazda szovjeteket.

„Fantasztikus játékosok alkotnak egy nagyszerű csapatot, ez a magyar U19-es válogatott - nyilatkozta mérkőzés után Sisa Tibor szövetségi edző. - Együttesünket kiválóan támogatta a csodálatos szurkolótábor, amelynek buzdítása hatalmas erőt adott a fiataloknak. Óriási lépést tettünk előre, második Európa-bajnoki mérkőzésünkön is el tudtuk érni kitűzött célunkat. Most az öröm percei következnek, fontos, hogy a sikert ki is tudjuk élvezni.”

Ginés Melendez érthetően nagyon csalódott volt a találkozó után. „Ahogy vártam, egy remek magyar csapat volt az ellenfelünk, nem véletlenül tartottam ettől a meccstől. Sajnos a magyarok végig kezükben tartották a mérkőzést, hiába voltak helyzeteink, ezeket ma nem tudtuk berúgni. Nagyon mérges vagyok emiatt, hiszen ennyi helyzetből illett volna legalább egy gólt rúgnunk. Bajnoki álmaink szertefoszlottak, egy meccsünk maradt, amelyen nem csak a becsületünk, hanem a világbajnoki részvételünk is a cél.”

A kapus Gulácsi Péter megint csapatunk legjobbja volt. Vezető gólunk után kétszer is hatalmas bravúrral hárított. A védelem végig remekül helyállt, és amikor hibáztak, még mindig ott volt a kitűnő formában védő magyar kapus. „Nagyon boldog vagyok, az egész csapat kiválóan teljesített. Úgy érzem, sok olyan dolgot tudok hasznosítani, amit már Liverpoolban tanultam. Jól ment a védés, de ezt annak is köszönhetem, hogy előttem egy remekül felkészített védelem dolgozott. Álmunkban sem gondoltuk volna, hogy eddig eljutunk, de ha már sikerült, akkor minél tovább szeretnénk menetelni. Már ez is óriási bravúr, de evés közben jön meg az étvágy.”

A mieink vasárnap este nyolckor a németek ellen vívják utolsó csoportmérkőzésüket. Július 23-án, szerdán rendezik az elődöntőt, a döntő pedig jövő szombaton lesz.

Az A csoport teljes műsora:

Július 14., 17:30: Magyarország-Bulgária 1-0

Július 14., 19:30: Németország-Spanyolország 2-1

Július 17., 18:00: Spanyolország-Magyarország 0-1

Július 17., 20:30: Németország-Bulgária 3-0

Július 20., 20:00: Magyarország-Németország, Pribram

Július 20., 20:00: Spanyolország-Bulgária, Prága

A B csoport eredményei:

Csehország-Anglia 2-0, Görögország-Olaszország 1-1
Csehország-Görögország 0-0, Anglia-Olaszország 0-0

A csoport állása: 1. Csehország 4, 2. Görögország 2, 3. Olaszország 2, 4. Anglia 1.

Rovatok