Index Vakbarát Hírportál

Az olaszokat kell megverni a döntőért

2008. július 21., hétfő 11:48 | aznap frissítve

Magyar korosztályos válogatott 1984 óta nem szerepelt ilyen jól, mint az U19-es labdarúgó csapat a most zajló csehországi Európa-bajnokságon. A szerdai elődöntőben Olaszország következik.

A magyar U19-es labdarúgó-válogatott két győzelemmel és egy vereséggel jutott tovább csoportjából a Csehországban zajló Európa-bajnokságon. Németh Krisztiánék előbb a bolgárokat, majd a legutóbbi két kiírás győztesét, a spanyolokat verték egyaránt 1-0 arányban, így a németek elleni találkozónak már „csak” a csoportelsőség volt a tétje.

Itt kikapott a csapat, de Sisa Tibor szövetségi edző több kulcsjátékosát is pihentette, így nagyobb szerepet kaptak azok, akik eddig kevesebbet játszottak. A vereség azt jelentette, a magyar együttes második lett és a másik csoport győztesével találkozik az elődöntőben.

Sisa a németek elleni mérkőzés után elmondta, tudta jól, hogy a torna talán legerősebb csapatával meccselnek, és bár nem az alapcsapat játszott, ennek ellenére nem játszottak rosszul. „Ezzel együtt úgy érzem, főleg a második félidőben több jó momentumunk, ígéretes helyzetünk volt, ebben az időszakban sok pozitívumot fedezhettünk fel játékunkban” – mondta az edző az mlsz.hu-nak.

A magyar csoportban így a németek száz százalékos teljesítménnyel lettek az elsők, míg a bolgárok a torna egyetlen csapataként rúgott gól és szerzett pont nélkül estek ki.

A másik csoportban ennél jóval bonyolultabb volt a helyzet, hiszen az utolsó forduló előtt még mind a négy csapatnak volt esélye a továbbjutásra. Az angolok azonban hiába verték 3-0-ra a görögöket, a meccs után mégis a pályán sírtak. A győzelem ellenére kiestek, miután a csehektől kikaptak, az olaszokkal pedig csak döntetleneztek.

A csoport másik meccsén az olaszok 4-3-ra verték a cseheket, ami azt jelentette, ez a két csapat jut tovább. Ha az angolok 4-0-ra nyertek volna, ők jutottak volna tovább a rendező csehek helyett, akik a továbbjutást jelentő harmadik góljukat a 86. percben szerezték.

Az elődöntőben a magyar együttes a kiírás 2003-as győztesével, a többek között a Milant erősítő Paloschival felálló olasz csapattal találkozik, míg a másik ágon a sokak szerint nagy esélyes németek a csehekkel játszanak.

"Míg a roppant erős csehek a német válogatottéhoz hasonló, főleg a fizikális képességekre épülő futballt mutattak be, addig az olaszok inkább latinos stílusban játszanak" - mondta Sisa a magyar szövetség honlapján.

"Persze, ezzel együtt tudjuk, hogy Európa egyik legerősebb gárdájával mérjük majd össze tudásunkat, amely úgy nyerte meg csoportját, hogy éppen a hazaiakat győzte le. Ha minden úgy alakul, ahogyan szeretnénk, a fináléban visszavághatunk a németeknek" - mondta a magyar szakvezető.

Magyar korosztályos válogatott az 1984-es, a Szovjetunióban aratott Eb-győzelem óta nem szerepelt ilyen jól az Eb-n. Az elmúlt huszonnégy év során az ötödik helyezés volt a legjobb eredményünk. U20-as világbajnokságra eddig összesen háromszor jutottunk ki, legutóbb 11 éve, 1997-ben.

Eredmények, párosítás:

Az A-csoport végeredménye:

1. Németország 9 pont, 2. Magyarország 6, 3. Spanyolország, 3, 4. Bulgária 0

A B-csoport végeredménye:

1. Olaszország 5 pont, 2. Csehország 4, 3. Anglia 4, 4. Görögország 2

Az elődöntőben:

Olaszország–Magyarország július 23., 17.30; Plzen

Németország–Csehország július 23., 20.15; Mladá Bolesláv

Rovatok