Index Vakbarát Hírportál

Olaszország-Magyarország 1-0 (0-0)

2008. július 23., szerda 19:46 | tizenöt éve frissítve

A MLSZ kezdeményezésének köszönhetően gyakorlatilag hazai közönség előtt játszott a magyar válogatott az olaszok ellen a csehországi Plzenben, az U19-es futball Európa-bajnokság elődöntőjében. Erőn felül teljesítettek fiataljaink, a bravúr elmaradt, de 24 év után ismét érmet nyertünk ifjúsági kontinensviadalon.

Jól kezdtünk, öt perc alatt két szöglet és Koman kapura lövése volt a termés. Az olaszok többet birtokolták a labdát, a magyar csapat ellentámadásokkal próbálkozott. Sokat szabálytalankodtunk, az első tíz percben háromszor is. A 11. percben Gosztonyi bombáját fogta Fiorillo, majd Németh lövését védte az olasz kapus. Az első negyedóra végén Albertazzi kapott sárgát, addig csak a magyarok találták el a kaput, négyszer. Az első 25 percben egyetlen lövés sem ment Gulácsi kapujára.

Darmian kapta a találkozó második sárgáját, Busai ellen elkövetett szabálytalanságáért.

A félidő utolsó 15 percében nagyon nyomtak az olaszok. Két alkalommal is a tizenhatosunkon belül passzolgattak, de sikerült menteni és Németh Krisztián révén veszélyes ellentámadásokat vezettünk.

Némethet három, sokszor négy olasz védő vette körül, remek ritmusváltásokkal igyekeztünk az olasz védelem mögé kerülni. Az első félidő utolsó perceiben főleg nálunk volt a labda, tetszetős mezőnyjátékunk azonban nem vezetett eredményre. Az egyperces hosszabbításban jártunk, amikor Németh, igaz lesről, egy lecsorgó labdát a kapufára rúgott.

Veszélyes olasz támadással kezdődött a második félidő, majd Korcsmár is sárgát kapott. A második félidőben ugyanazt láthattuk, mint az első játékrész nagy részében, a labdát többet birtokolták az olaszok, támadásaikat jól szűrték meg a magyar védők. Ellentámadásaink veszélyesek voltak, Szabó, majd Németh Krisztián helyzete érdemel említést. A Liverpool fiatal támadója egyébként nagy kedvvel játszott, váratlan és gyönyörű megoldásokat láttunk tőle.

A 65. percben kihagyott a védelem, és a csereként beállt Forestieri egy remek kiugratás után vezetést szerzett az olaszoknak. Az argentin születésű, de olasz állampolgársággal is rendelkező játékos beállításával veszélyesebb lett az olasz csapat. A Siena csatára első gólját szerezte a tornán.

A gól megfogta a magyar válogatottat, az olaszok folytatták ugyanazt az agresszív játékot, amelyet az első pillanattól kezdve láttunk tőlük. Újabb hatalmas helyzet maradt ki a kapunk előtt, elöl pedig továbbra sem voltunk hatékonyak. Így látta Sisa Tibor is, és védő helyett csatárt hozott be. A torna során először támadhattunk két csatárral, de ekkor már sok hiba csúszott a játékunkba.

Beszorítottuk ellenfelünket, de hátul teljesen kinyíltunk. A 93. percben Gosztonyi éles szögből a kapufára vágta a labdát, ez volt a magyar csapat utolsó helyzete.

Az első félidőben a mezőnyben kiegyenlített játék folyt, a kapu előtt azonban sokkal veszélyesebb magyar csapatot láttunk. Négy kapuralövésünkre csak egyetlen olasz válasz érkezett, a mezőnyben ötletesebben és gyorsabban játszottunk.

A második játékrész úgy folytatódott, ahogy az első befejeződött. Nem volt benne a mérkőzésben, mégis a félidő felénél a magyar a csapat kapott gólt. Az olaszok egy pillanatra sem álltak be védekezni, agresszívan támadtak tovább. Voltak helyzeteink, de mindegyik kimaradt.

"Két nagyszerű csapat jó meccsét láthatták a nézők, nagyon sajnálom, hogy nem sikerült még boldogabbá tenni drukkereinket, mert hiába játszottunk jól, az egyetlen gólt az olaszok szerezték" - mondta a magyar szövetség hivatalos honlapján Sisa Tibor szövetségi edző. "Ettől függetlenül nagyon büszke vagyok a srácokra és talán nem túlzás, ha azt mondom: mi is megérdemeltük volna, hogy bejussunk a döntőbe."

24 év után érmet szereztünk az U19-es Eb-n, csapatunk erőn felül teljesített. Legyünk rájuk büszkék!

U19-es Európa-bajnokság, elődöntő

Olaszország-Magyarország 1-0 (0-0)

Plzen, Struncovy sady, 3000 néző, vezette: Svein Oddvar Moen (norvég).

Olaszország: Fiorillo – Darmian, Tagliani, Gentile, Formiconi (Forestier, 46.) – Albertazzi, Garibaldi, Poli, Bonaventura, Okaka Chuka – Paloschi (Eusepi 85.). Szövetségi kapitány: Francesco Rocca.

Magyarország: Gulácsi – Debreceni, Szekeres, Présinger, Busai (Bajner, 77.) - Korcsmár, Gál, Koman, Szabó, Gosztonyi – Németh. Szövetségi kapitány: Sisa Tibor.

Gólszerző: Forestieri (65.)

Sárga lap: Albertazzi, Darmian, Forestieri, ill. Korcsmár, Szabó.

Rovatok