Index Vakbarát Hírportál

A fehérorosz harmadosztályból a BL-be

2008. augusztus 28., csütörtök 17:47

A tizenkét éve alapított a boriszovi csapat már mindent megnyert hazájában, amit csak lehetett. A Bajnokok Ligája selejtezőiben kiverték a Valurt, az Anderlechtet és a levszki Szófiát is, a kupa főtáblájára kerültek. A ciprusi Anorthoszisz a török Trabzonspor két évvel ezelőtti kiverése után idén komolyabb eredményre is büszke lehet.

A BATE Boriszov hivatalosan 1973-ban alakult, az újjászerveződés után 1996 szerepel az alakulás éve rovatban. A BATE 1974-ben már szerepelt a belorusz területi bajnokságban, és meg is nyerte azt. 1976-ban ismét bajnok és emellé kupagyőztes is lett. 1979-ben az akkor még Szovjetunió részének számító tagköztársaságban első tudott lenni, de 1984-ben a 21. helyen végezve kiestek az élvonalból.

1991-ben a függetlenné vált Fehéroroszországban újjászervezték a bajnokságot, hatan a volt szovjet bajnokságokból, a többiek a köztársasági ligákból csatlakoztak. A megszűnés határára sodródó klubot 1996 márciusában alakították újjá, azóta azt a dátumot tartják nyilván hivatalos alakulásként. A Stalker nevű cég és annak elnöke, Anatolij Kapszkij lett a csapat támogatója, edzője pedig az a Jurij Puntusz, aki később az MTZ-Ripo csapatával Magyarországon is járt, illetve hazája U21-es és felnőttkapitánya is volt.

Az elvárásokat maximálisan teljesítette a BATE, két év alatt az első osztályba jutott és 1999-ben már bajnok is lett, 2002-ben ismételtek és ekkor az Intertoto Kupában egészen a harmadik körig meneteltek. 2006-ban dupláztak a bajnokság mellé a kupát is elhódították. Tavaly ismét bajnokok lettek és 2007. november 13-án nevezték ki az akkor alig 30 éves másodedzőt, Viktor Goncsarenkót vezető edzőnek, aki Puntus mellett dolgozott nagyon sokáig.

A BATE tavaly is a harmadik körig jutott a BL selejtezőiben. Akkor a Steaua jelentette a végállomást, idén a Valur és az Anderlecht után a Levszki Szófiát is kivértek, így ők várhatják a csütörtöki sorsolást.

Több ismert játékos karrierje indult a Boriszovból, közülük a legismertebb, jelenleg a Barcelona középpályása, Alekszander Hleb, valamint a korábban a Milanban és a Sampdoriaban is futballozó Vitalij Kutuzov. A gárdának két válogatott játékosa van, Artyom Radkov és Gennadij Bliznyuk személyében. A csapat keretében mindössze négy idegenlégiós, négy orosz játékos szerepel: Anri Kagus, Anton Saharov, Vitalij Kazancev és Vlagyimir Rzsevszkij. A BL mérkőzésekre minden bizonnyal új helyszínt kell keresniük, hiszen a gárdának otthont adó Gradszkij, amely 6000 néző befogadására alkalmas, nem felel meg az UEFA előírásainak.

A BATE mellett a ciprusi Anorthoszisz okozta másik meglepetést a nyári selejtezőkön. A ciprusi gárdát 1911. január 30-án alapították, az akkor alig néhány ezer lakosú Famagusztában. A csapat a ciprusi bajnokság egyetlen törökök által megszállt területről származó együttese. Az 1974-es invázió az Anorthosziszt is elüldözte otthonából, azóta Larnakában székel a csapat és az ottani, 9782 férőhelyes Antonisz Papadopulosz stadionban játssza hazai mérkőzéseit. A gárda az ötvenes évek óta játszik fontos szerepet a ciprusi futballban. 1949-ben kupagyőztes, 1950-ben pedig bajnok lett. Összesen 13 bajnoki címre, 10 kupagyőzelemre lehetnek büszkék. A tavalyi szezon előtt 2005-ben végeztek legutóbb az élen.

A gárda élén a grúz Temur Kecbaja áll, aki 2002 óta futballozott az egyesületben, majd 2004-től a menedzseri teendőket is ellátta. Alaposan megerősítettek erre a szezonra csapat keretét, ez az elnöknek, az ismert ciprusi üzletembernek, Andreas Pantelinek köszönhető. Panteli kijelentette, az utóbbi évek sikerei azt sugallták, hogy az Anorthoszisz felnőtt a feladatra, készen áll megmérettetni magát a legjobbak között is. 2005-ben a Dinamo Minszk kiverése után a klub történetének addigi legnagyobb sikerét élte meg, kiverte a török Trabzonsport és a BL harmadik selejtező körébe került, ahol azonban a Rangers FC akkor még megoldhatatlan feladatnak bizonyult.

Idén 12 új játékos érkezett, kilenc országból. Közülük a legnagyobb név a görögök Európa-bajnok védője, Trajanosz Dellasz, a sorban található a szerb Ocsokoljics, a montenegrói Szinisa Dobrasinovics, a holland Leiwakabessy, a francia Bardon.

Korábban egyébként olyan játékosok játszottak az Anorthoszisz csapatában mint például a brazil Jardel, a grúz Kinkladze, a német Haber, a szlovén Zlogar, vagy a szlovák Kozlej. Magyarok is akadtak korábban, többek között Tököli Attila, vagy Waltner Róbert. Most a cserekapus, Nagy Zoltán az egyetlen magyar játékos a keretben.

Mindkét csapat a negyedik, leggyengébbeknek számító kalapba került a sorsolást megelőző erősorrend felállításakor, de ezt valószínűleg a legkevésbé bánják. A Bajnokok Ligája történetében sosem fordult elő, hogy két ilyen alacsony UEFA-koefficienssel rendelkező csapat főtáblára kerüljön. Ez a bravúr most a BATE-nak és az Anorthoszisznak is sikerült.

Rovatok