Index Vakbarát Hírportál

Először elnököl nő olasz futballklubot

2008. szeptember 2., kedd 10:51 | nyolc éve frissítve

A 82 éves korában elhunyt Franco Sensi lánya, Rosella a klub ügyvezetőjeként egy ideje már első emberként dolgozott, de édesapja halálával övé lett az elnöki poszt is. A Serie A első női vezetője szép idényben reménykedik.

Rosella Sensi, a Serie A történetének első női elnöke a Romát tizenöt éve irányító Sensi család tagjaként édesapja halála után vette át a klub teljes irányítását. A hölgy egy ideje már ügyvezetőként tevékenykedett a római klubnál, és lehetett tudni, hogy a Soros-ügylet kútba esése után ő veszi át édesapja helyét az AS Roma élén.

presidente

A megrendült egészségi állapotú Franco Sensi tavasszal tárgyalásokat kezdett a magyar származású milliomossal, Soros Györggyel a klub eladásáról, de a komoly adósságokkal küzdő csapatért irreálisan magas árat kért, így az üzlet nem jött létre – a Roma szurkolóinak legnagyobb örömére, ők ugyanis a gazdasági stabilitást ígérő megállapodással szemben nagyon nem akarták, hogy idegen kézbe kerüljön a klub.

A 82 éves Franco Sensit augusztus elején szállították kórházba, ahol 17-én bekövetkezett haláláig küzdöttek érte az orvosok. Az elhunyt sportvezető hihetetlen népszerűségnek örvendett, és nemcsak saját csapatának szurkolói között, hiszen a városi rivális Lazio elnöke elsőként fejezte ki sajnálatát a Romát ért veszteség miatt. Róma polgármestere és az olasz miniszterelnök is közleményt adott ki, amelyben Sensinek a városért, és az olasz futballért tett erőfeszítéseit méltatják.

rosella

Az igazsághoz tartozik, hogy az elnök egészségi állapota miatt egy ideje már lánya, Rosella irányította a klubot, Sensi halálával azonban teljhatalmú ura lett a családja által tizenöt éve kormányzott csapatnak. A Sensi-érában a Roma 2001-ben bajnoki címet szerzett, és az olasz kupa elmúlt két kiírását is a fővárosiak nyerték.

A decemberben 37 éves Sensi lány a Római Nemzetközi Szabad Egyetemen diplomázott tolmácsként, ugyanott, ahol néhány évtizeddel korábban Massimo Moratti, az Inter elnöke is végzett. Rögtön utána apja mellett kezdett dolgozni a Románál, 2006-ban az olasz Labdarúgó Liga szervezetének alelnökévé választották.

Rovatok