Index Vakbarát Hírportál

Akkora gólt lőtt, mintha csatár lenne

2008. szeptember 22., hétfő 12:23

Könnyedén győzött és vezeti az olasz bajnokságot az Inter, vezéráldozatot hozott szardíniai sikeréért a Juventus, gólparádét rendezett a Roma és a Milan, a Fiorentina is nyerni tudott. A nagycsapatok hétvégéjét tartották a Serie A-ban.

Élre állt az Inter a Serie A-ban, megszerezte első győzelmét a Roma és a Milan, egyelőre csak a Juventus tartja a lépést José Mourinho csapatával. A táblázatból még mindig nem sok minden következik (ötödik például a Catania), de a Juventus és az Inter valószínűleg meglép a mezőnytől a következő fordulókban. Gilardino megint gólt lőtt, az Inter megint öngóllal szerzett vezetést, a napolis Santacrocét megint kiállították – két meccs alatt másodszor.

A Torino meglepetésre a táblázaton előrébb állva várta a harmadik játéknapot, mint az Inter, de hogy ez az erőviszonyokat tekintve mennyire nem jelentett semmit, azt a két csapat mérkőzése nagyszerűen illusztrálta. Az Inter tulajdonképpen egyetlen percre sem adott esélyt ellenfelének.

A 3-1-es idegenbeli győzelem megmutatta, jó úton jár a portugál szakember irányításával a milánói csapat, a támadók egyre inkább megértik egymást (Mancinitől teljesen hiába vártak Rómában olyan játékot, amilyet az Interben nyújt), és a jobbhátvéd Maicon is akkora gólokat lő, mintha csatár lenne. A Torino próbálkozott becsülettel, de hol a remek formában védő Julio Cesar, hol a kapufa állta útját elsősorban Abruscato próbálkozásainak.

A Milan mutatós feltámadást produkált a forduló előtt listavezető Lazio ellenében, miután kiegyenlített kezdés után nagyon megverte római ellenfelét. Seedorf góljával (a fáradhatatlan holland ezúttal jobbal vágott a léc alá egy szerencsésen elé pattanó labdát) gyorsan vezetést szerzett Carlo Ancelotti csapata, de tíz perccel később a Milan védelme összehozta a Lazio egyenlítését; a szezonbeli negyedik gólját szerző Zarate találta meg a rövidben a rést.

A milánóiak eltökéltnek tűntek, Kaká vezérletével sorra vezették a veszélyes támadásokat, és még az első félidőben visszavették a vezetést Zambrotta hatalmas góljával. A második játékrészben ellenfelüknek esélyt sem adva további két találatot szereztek, és ilyen arányban is teljesen megérdemelten győztek. A 4-1-es végeredmény a Milan dicsérete, de a bizonytalanul védekező Lazio kritikája is.

A Roma szombaton lépett pályára, és ha nem is a tőle elvárható játékkal, de végül magabiztos különbséggel verte a Regginát. Panucci ismét bizonyította hátvédekre kevésbé jellemző gólérzékenységét, és könnyen lehet, hogy Aquilani a harmadik fordulóban a szezon gólját lőtte, amikor futtából iszonyatosan eltalálta a rövid felső sarkot. A Romának nagy szüksége volt erre a győzelemre, hogy visszataláljon a tavalyi szezon végén elhagyott útra, amit jövő héten már talán visszatérő kapitánya, Totti irányításával folytathat.

A Fiorentina a héten harmadik gólját szerző Gilardino találatával legyőzte a Bolognát. A Milannál önmagát nem találó támadó az olasz válogatottban is gólt szerzett, és a BL-ben is általa szárnyal a firenzei csapat. A Serie A-ban ez egyelőre a középmezőnyhöz elegendő, ehhez azonban hozzá tartozik, hogy sorsolásuknak köszönhetően nehéz ellenfelekkel játszottak eddig. Remek szezonja lehet Cesare Prandelli csapatának.

A Juventus idei harmadik 1-0-s győzelmét aratta (ebből egyet a BL-ben a Zenit ellen), az Amauri góljával megnyert szardíniai mérkőzésen azonban megsérült Buffon. A második félidőre beállt Manninger néhány védéssel jelezte, helyes döntés volt cserekapust igazolniuk a torinóiaknak, hiszen hiába játszott fölényben a Juventus, a lefújás előtt másodpercekkel az osztrák kapusnak kellett elképesztő bravúrt bemutatnia, hogy Matri ne egyenlíthessen.

A Cagliari ellen ismét az Amauri-Iaquinta kettős kezdett a Juventus csatársorában, és a brazilból hamarosan olasszá váló csatár a második percben gólt szerzett, ezt azonban a játékvezető érvénytelenítette. Amauri második próbálkozásából már szabályos gólt szerzett, a Juventus nyert, tartja a lépést az Interrel, és Buffon sérüléséről is kiderült, hogy csak húzódás.

Az egyik legígéretesebb mérkőzés hozta a játéknap egyetlen 0-0-ját, pedig az UEFA-kupában mind az Udinese (Dortmundban 2-0), mind a Napoli (Benfica 3-2) remekül mutatkozott be. A több helyzetet hozó mérkőzésen az Udinese a 72. percben emberelőnybe került, miután az első fordulóban kiállított Santacroce újra pirosat kapott, de hiába támadott a hazai csapat, Inler révén csak kapufáig jutottak.

A Palermo hatalmas gólokat lőve győzte le a Genoát, és a közvetlen élmezőny tagja maradt. A szicíliaiak padján ülő Ballardini két meccséből kettőt nyert a Palermóval, miután az első forduló után az elnök azonnal kirúgta vezetőedzőjét. A váltás jót tett a csapat önbizalmának, a Palermo hatalmas gólokat szerezve verte meg a Genoát, amelyben azért újra betalált a nagy visszatérő Diego Milito.

A Sampdoria meglepetésre nem bírt otthonában az újonc Chievóval, a kiesési rangadónak tűnő Lecce-Siena szintén 1-1-re végződött, a Catania még szombaton 1-0-ra legyőzte az Atalantát, ezzel soha nem látott magasságokban, az ötödik helyen áll a táblázaton.

Serie A, harmadik forduló

Torino-Inter 1-3 (Abruscato 76., ill. Pisano 23. -öngól, Maicon 25., Ibrahimovic 51.)
Cagliari-Juventus 0-1 (Amauri 39.)
Milan-Lazio 4-1 (Seedorf 8., Zambrotta 35., Pato 48., Kaká 61., ill. Zarate 25.)
Sampdoria-Chievo 1-1 (Francescini 49., ill. Langella 50.)
Palermo-Genoa 2-1 (Cavani 39., Bovo 57., ill. Milito 91.)
Fiorentina-Bologna 1-0 (Gilardino 37.)
Lecce-Siena 1-1 (Caserta 56., ill. Ficagna 38.)
Udinese-Napoli 0-0
Szombaton játszották: Catania-Atalanta 1-0, Roma-Reggina 3-0

A Serie A élmezőnye
1. Inter 7 (gólarány: 6-3)
2. Juventus 7 (3-1)
3. Lazio 6 (7-5)
4. Palermo 6 (6-5)
5. Catania 6 (3-2)

A góllövőlista állása: 1. Zarate (Lazio) 4, 2. Amauri (Juventus), Aquilani (Roma), Caserta (Lecce), Cavani (Palermo), Di Natale (Udinese), Gilardino (Fiorentina), Hamsik (Napoli), Ibrahimovic (Inter), Miccoli (Palermo), Pandev (Lazio), Milito (Genoa) 2-2

Rovatok