Index Vakbarát Hírportál

Keressük Alex Ferguson legjobb igazolását

2008. szeptember 23., kedd 07:32 | aznap frissítve

A brit The Sun összeállítást készített arról, ki volt Sir Alex Ferguson legjobb tíz igazolása a Manchester Unitedben 1986 óta. Rooney csak a tizedik, Ronaldo a negyedik, Cantona a harmadik.

Az angol bajnok és BL-címvédő angol Manchester United labdarúgócsapata az átigazolási szezon utolsó napján leigazolta a bolgár Dimitar Berbatovot. Így Alex Ferguson menedzsernek már négy klasszis támadója van, a bolgár mellett számolhat az angol Rooneyval, a portugál Ronaldóval és az argentin Tevezzel is.

Berbatovot régóta akarta Ferguson, a brit Sun azonban mégsem tartja akkora fogásnak, nem került be a tíz játékos közé, akiket a skót szakember legnagyobb fogásának tartanak.

Ezen a listán tizedik Wayne Rooney, akit 2004-ben 24 millió fontért igazoltak az Evertontól. A Newcastle már korábban bejelentkezett érte, de csak 20 milliót ajánlott. Az akkor 19 esztendős klasszis remekül mutatkozott be új csapatában, első meccsén mesterhármast ért el a Fenerbahce elleni BL-találkozón. Jelenlegi szerződése 2012-ig szól.

Nézzen Rooney gólokat

A kilencedik helyen Steve Bruce áll, akit 1987-ben 780 ezer fontért igazoltak. Bruce 1991 és 96 között volt a csapat kapitánya, Gary Pallisterrel a liga egyik legerősebb védőpárosát alkották. Játszott a Videoton elleni 85-ös meccseken is, amelyen a magyar csapat jutott tovább. A szurkolók szerették, az Oroszlánszívű becenevet kapta tőlük. Jelenleg a Wigan edzője.

A nyolcadik helyen Rio Ferdinand áll, aki még mindig a világ legdrágább védője, miután 2002-ben 30 millió fontért igazolták a Leeds Unitedtől. Ferdinand futballistacsaládból származik, testvére, Anton a West Ham játékosa, nagybátyja a volt válogatott labdarúgó, Les Ferdinand. A korábban már többször leírt jelenlegi kapitány, Gary Neville is kivirágzott mellette, nem mellékesen Ferguson kedvenc védője Jaap Stam óta.

A hetedik Ole Gunnar Solskjaert mindössze másfél millió fontért vették 1996-ban a Moldétól, és ez a befektetés három év múlva már meg is térült, amikor a brit sajtó által Babaarcú Gyilkosnak nevezett norvég a BL-döntő 92. percében győztes gólt lőtt. A Manchester színeiben 235 meccsen 91 gólt szerzett, a Charlton elleni kupameccsen tíz perc alatt négyet.

Így lőtt Solskjaer 10 perc alatt négyet

Denis Irwint 625 ezer fontért szerződtették 1990-ben, hogy tizenkét sérülés nélküli szezont tudjon le Manchesterben. Hatalmas munkabírása mellett intelligens játékával, megbízhatóságával és becsúszó szereléseivel vívta ki a szurkolók tiszteletét. Az ő kompetenciája volt hosszú éveken át a szögletek elvégzése, egészen David Beckham felbukkanásáig.

Az ötödik helyen a holland Ruud van Nistelrooy van, akit úgy szerződtettek 2001-ben 19 millió fontért, hogy már egy évvel korábban ment volna, de elszakadtak a térdében a szalagok. Ferguson ennek ellenére bízott a felgyógyulásában, így is igényt tartott rá. Teljesítményének értékét jelzi, hogy 150 manchesteri bajnokiján 95 gólt szerzett, összesen 150 gólt rúgott manchesteriként.

Van Nistelrooy három kedvenc gólja

A negyedik helyen a világ jelenlegi legjobbjának tartott Cristiano Ronaldo áll, akit 2003-ban mindössze 12 millió fontért vettek a portugál Sportingtól. A MU-nak olyan csapatok elől sikerült őt megszereznie, mint a Liverpool, a Chelsea, a Real Madrid, a Barcelona és a Milan. Ő az első portugál a klub történetében, és külön öröm lehet számára, hogy annak idején, amikor egy stadionavatón többek között az ő két góljával verte a Sporting a manchesterieket 3-1-re, hazafelé az összes játékos könyörgött Fergusonnak, hogy szerződtessék. Nem bánta meg.

Egy zseni (Cantona) zseniális gólja

Harmadik a francia Eric Cantona, aki a klub történetének első nem brit származású játékosa volt. Cantona 1992-ben 1,2 millió fontért került a Manchesterbe a bajnok Leedsből. Tudásáról mindent elmond, hogy a szurkolók az elmúlt évszázad legjobb manchesteri játékosának választották. Renoméját leghíresebb rúgása - 95 januárjában felborított egy Crystal Palace-szurkolót - sem tette tönkre, noha féléves eltiltás járt érte.

Ki volt a legjobb MU-igazolás?

  • 676
    Cantona
  • 468
    C. Ronaldo
  • 355
    Schmeichel
  • 304
    Keane
  • 270
    Van Nistelrooy
  • 116
    Solskjaer
  • 100
    Rooney
  • 74
    Ferdinand
  • 15
    Irwin
  • 9
    Bruce

Második a lista egyetlen kapusa, az 1991-ben igazolt, a csapatot nyolc évig erősítő Peter Schmeichel található. A dán kapus – aki manchesteri korszaka alatt a válogatottal Eb-t is nyert – 550 ezer fontért került a klubhoz, Ferguson sokáig élete legjobb igazolásának tartotta. Ez annak ellenére is igaz volt, hogy számtalan bravúrja mellett néhány vicces potyagól is kötődik a nevéhez. Manchesteri pályafutását BL-győzelemmel zárta.

A Sun úgy véli, Sir Alex legnagyobb húzása a középpályás Roy Keane Manchesterbe csábítása volt 1993-ban. A Nottinghamtól 3,75 millió fontért megszerzett játékos nemcsak a pályán, azon kívül is vezére volt a manchesterieknek. Nyolc éven át volt a csapat kapitánya. Ekként ő nyerte a klub történetében a legtöbb trófeát, mint nem angol kapitány. Játéktudását, technikai képzettségét, munkabírását csak heves vérmérséklete és ebből fakadó pályára nem illő viselkedése árnyalta.

Rovatok