Index Vakbarát Hírportál

Föld alatti csodastadion épül Katarban

2008. szeptember 29., hétfő 14:34 | aznap frissítve

A merész építészeti megoldásokra hiú Katarban formájával és elhelyezésével is formabontó lesz az újonnan épülő The Wall stadion. A pályát a földbe süllyesztik, a lelátó pedig meredek, és leginkább laptopra emlékeztet.

Föld alatti stadionként írnak a Dohában készülő The Wall (A fal) nevű épületről, bár formája érdekesebb lesz, mint az elhelyezése. A katari fővárosban készülő pályát a föld alá süllyesztik – arról nincs pontos adat, mennyivel, de a lelátók nagy része is a felszín alatt lesz.

A föld feletti rész, a nézőtér folytatása adja a stadion nevét, ez ugyanis falszerűen magasodik a pálya fölé. Az MZ&Partners építésziroda látványtervei szerint itt már nem ülnek nézők.

A megoldásnak célja is van: így akarják hűvösebbé tenni a stadiont anélkül, hogy komoly összegeket kellene költeni légkondicionálásra. Az elhelyezés a felszíni közlekedésben is segít, gigantikus körforgalom és hatalmas parkoló lesz a közvetlen közelben.

Mielőtt bárki azt gondolná, eszeveszett összeget kell egy ilyen épületre költeni, a 2010-re elkészülő stadion egyes források szerint húszmillió dollárba, vagyis körülbelül 3,3 milliárd forintba kerül. Igaz, nem is lesz hatalmas, a tervek szerint 11 ezren férnek majd el itt.

Katar az építészetben és a sportban is a világ élvonalába tör. A másfél milliós ország 2006-ban Ázsia Játékokat rendezett, 2011-ben a földrész foci-Eb-jének, az Ázsia-kupának ad otthont, és azt tervezi, hogy megpályázza a 2018-as foci-vb-t. Doha a 2016-os olimpiával már próbálkozott, de a jelentkezők idei szűkítésekor kimaradt a négy végső esélyes közül.

A The Wall felszín alatti lesz, Norvégiában azonban van valódi föld alatti sportlétesítmény is. Az 1994-es olimpiára épült a Lillehammer melletti Gjövikben a sziklába süllyesztett Fjellhallen csarnok, ahol a hokitorna több mérkőzését is játszották.

Rovatok