Index Vakbarát Hírportál

A gyerekek 30 éve kimentek a divatból

2008. október 3., péntek 13:56

A labdarúgó-világbajnokságokat 1966 óta népszerűsítik kabalafigurák, volt már narancs, csilipaprika, kakas és felismerhetetlen japán animáció is a mezőnyben. 2010-ben leopárd következik.

Múlt héten nyilvánosságra hozták, hogy a két év múlva esedékes dél-afrikai labdarúgó-világbajnokságnak a Zakumi névre hallgató Leopárd lesz a kabalafigurája. Kabalafigurák az 1966-os torna óta népszerűsítik a tornát, voltak köztük kedves, szeretni való figurák és olyanok is, amelyekről azóta sem tudjuk, micsodák.

A legelső figura az angliai tornához kapcsolódóan nem is lehetett más, mint egy futballozó oroszlán, aki a World Cup Willie nevet kapta. A mexikói játékokon kisfiú volt a kabalafigura: a hasa kilógott a pólója alól, sombrero volt a fején, és labdát szorongatott a mexikói nemzeti mezbe ültetett, Juanito névre keresztelt gyermek.

A németek 1974-re Lolkához és Bolkához, a két lengyel mesefigurához hasonlító párt találtak ki, trikóikon WM 74 felirattal reklámozták a tornát. A két gyermek a frappáns Tip és Tap nevet kapta.

1978-ban Argentínában ismét kisfiú, Gauchito volt a torna kabalája, sapkában és kék-fehér csíkos mezben mutatott be trükköket a labdával.

A 82-es spanyolországi tornán se nem állat, se nem ember, hanem gyümölcs, egészen pontosan narancs volt a kabala. Naranjito, a mosolygós déligyümölcs is labdát szorongatott a kezében.

Melyik jön be?

  • 262
    Footix
  • 128
    Naranjito
  • 126
    Gauchito
  • 102
    Striker
  • 95
    Ciao
  • 66
    World Cup Willie
  • 56
    Juanito
  • 48
    Goleo
  • 34
    Tip és Tap
  • 34
    Kaz, Ato, Nik

Mexikóban Pique, a nagy bajuszú csilipaprika reklámozta a tornát, amelyet eredetileg Kolumbia rendezett volna, de végül a FIFA elvette tőlük a jogot. Az 1990-es olaszországi tornán a Ciao nevű, máig megfejthetetlen teremtmény volt a figura.

Az egyesült Államokban nem szálltak el a szervezők, egy átlagosnak tűnő kutya, Striker, a csatár jött be a képbe. Ezt a hagyományt igyekeztek követni a franciák is, akik nemzeti állatukból, a gall kakasból csináltak emblémát, és a Footix nevet adták neki. 2002-ben, a japán-koreai rendezésű tornán volt a legnagyobb társaság a kabalák között, a Kaz, Ato, Nik trió. Nem tudni, mik voltak ők, hacsak nem egyszerűen a japán animáció teremtményei.

A két évvel ezelőtti németországi tornán aztán visszatértek a szokásos állatos kabalákhoz: Goleo, a nagy oroszlán boldogította a szünetekben a szurkolókat.

Rovatok