Index Vakbarát Hírportál

Ki rendezze a 2018-as világbajnokságot?

2008. október 8., szerda 10:09 | aznap frissítve

Joseph Blatter, a FIFA elnöke szerint óriási versengés várható a 2018-as futball-világbajnokság rendezési jogáért, amelybe több európai és ázsiai ország is bekapcsolódik az eddig egyetlen hivatalos pályázat, a holland-belga közös jelentkezés mellett. A helyzetet bizonyítja, hogy gondosan kell mérlegelni, melyik ország képes valóban színvonalasan megrendezni egy ilyen eseményt.

Joseph Blatter, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnöke úgy véli, erős pályázók versengésére lehet számítani a 2018-as világbajnokság rendezési jogáért. A svájci sportvezető ezt brüsszeli látogatása alkalmával jelentette ki, hogy jó benyomást tett rá az eddigi egyetlen hivatalosnak tekinthető pályázat, a holland-belga közös kandidálás.

A 2000-es Európa-bajnokság társrendezői roppant sikeres tornát rendeztek, ezért döntöttek úgy, hogy kandidálnak a világbajnokságért is. Blatter elmondta, több ország, például Anglia, Spanyolország – a hírek szerint esetleg Portugáliával közösen –, Oroszország, Kína, Japán, Ausztrália vagy Katar, szintén élénk érdeklődést mutat a tíz év múlva esedékes vb lebonyolítása iránt.

A FIFA végrehajtó bizottsága 2011-ben jelöli ki a világbajnokság helyszínét, és az előttünk álló két esemény, a 2010-es vb és a 2012-es Eb rendező országainak problémái miatt valószínűleg olyan országokat választanak házigazdának, amelyek gazdasági stabilitásuk mellett már kiépített infrastruktúrával és kész stadionokkal rendelkeznek.

A két soron következő labdarúgótorna rendezői ugyanis különböző gondokkal küzdenek szinte reménytelenül, amelyek minden bizonnyal elgondolkodtatták a FIFA és az UEFA illetékeseit is. Dél-Afrika közbiztonsági problémákkal küzd, és az átalakítások, illetve építkezések sem haladnak megfelelő ütemben. A FIFA már többször figyelmeztette a dél-afrikai rendezőket, és néhány hónappal ezelőtt a németországi világbajnokság szervezési csoportjának vezetőjét is a helyszínre vezényelte, hogy tanácsaival segítse a munkálatokat.

A 2012-es Eb rendező országaival sincs minden rendben, Ukrajnában a szállodákkal és egyéb, a szurkolók kiszolgálását szolgáló létesítményekkel vannak jelentősen elmaradva, míg Lengyelország úthálózatának modernizálását és fejlesztését nem tudja határidőre elvégezni. A létesítmények egyik országban sincsenek még készen, az UEFA határidőket szab és fenyegetőzik.

Egyelőre a jelenlegi gondok miatt kevesebb figyelmet kap a 2014-es vb, amelynek Brazília ad majd otthont. A dél-amerikai ország a fent felsorolt problémák mindegyikével kénytelen szembenézni, de a brazil szervezők mögött állami garancia áll, így valószínűleg gond nélkül képesek lesznek megrendezni az eseményt.

A 2018-as világbajnokság rendezési jogát – a fentiek figyelembe vételével – vagy Európa, vagy Ázsia kaphatja, kandidálása esetén a legjobb esélye Európából az 1982-es világbajnokság rendezőjének, Spanyolországnak, Ázsiából pedig annak a Japánnak lehet, amely akár hónapokon belül képes lenne otthont adni a világ legnagyobb futballeseményének.

Rovatok