Index Vakbarát Hírportál

Parittyaembertől retteg az angol futball

2008. október 24., péntek 21:45

Rory Delap kézzel ad 40 méteres gólpasszt. A pályát leszűkítették a kedvéért, már minden angol futballcsapat retteg a kezétől, de ha kell, ollózik is. Kihevert egy kettős lábtörést is.

“26 éve vagyok edző, de ilyet még nem láttam, fantasztikus” – mondta a Stoke City futballistájáról, Rory Delapról a Chelsea világbajnok edzője, Luiz Felipe Scolari. Nem lábmunkájára vagy futóteljesítményére gondolt: az ír válogatott középpályás akkorát tud dobni, mint más rúgni, sokszor partdobásból ad gólpasszt.

A Stoke idei tíz találatából kettőt közvetlenül készített elő kézzel, két másiknál meg 40 méteres hajítása után alakult ki a helyzet, amiből gól lett. Egyet ő lőtt.

“A Stoke az a csapat, amely bedobásból rúg szögleteket” – nyilatkozta az Aston Villa-tréner Martin O’Neill, miután Delap asszisztjából fejelt gólt ellenük Mahmady Sidibe a 93. percben, és veszítettek 3-2-re.

Látszólag nem csinál semmi különöset a 32 éves játékos, de az ötös környékére mintegy 60 kilométer/órás sebességgel érkező labdáiból mindig gondja van az ellenfélnek.

”Nagyon fontos része a játékunknak, még a Premier League-csapatok sem tudnak mit kezdeni vele. A Portsmouth magas védői halálra rémültek, amikor Rory bevágta közéjük a labdát” – dícsérte Delapot a Stoke trénere, Tony Pulis, miután a Portsmouth ellen is kvázi gólpasszt dobott.

A menedzser maximálisan ki is használja a Delapban rejlő lehetőséget, a kis turpisság Scolarinak tűnt föl: ”Még a pályájukat is hozzá alakították, okosak, ez tetszik. Nem szép, de hatásos, sok gólt szereznek vele.” A Britannia-stadion játéktere a legkeskenyebb a ligában, épp a megengedett minimum, nem véletlenül.

delapbreak

Az Everton kétszer is megszenvedte a Delap-bedobásokat, végül 3-2-re nyertek. Edzőjük, David Moyes a meccs után parittyaembernek nevezte el csapata legveszélyesebb ellenfelét.

”A szüleim azt mesélik, már kétévesen kővel dobáltam az ablakokat” – nyilatkozta nemrég Delap, akinek 2006 őszén majdnem véget ért a karrierje. Első meccsét játszotta kölcsönben a Stoke-ban, épp excsapata, a Sunderland ellen, amikor egy becsúszó védő két helyen eltörte a sípcsontját.

Nyolc hónapot hagyott ki, Pulis a sérülése ellenére már lábadozása idején végleg leigazolta, és nem is bánta meg döntését. Scolari szerint a 32 éves dobófenomén “jobb a kezével, mint a lábával”, de alábbi gólját nézve ezzel azért vitatkoznánk.

Rovatok