Index Vakbarát Hírportál

Csak az angoloknál lesz csúcsrangadó

2008. október 24., péntek 22:10

Angliában a Chelsea-Liverpool, Németországban a Hoffenheim-Hamburg találkozó jelenti a csúcsmeccset. Olaszország komolyabb rangadó nélkül marad a hétvégén, a spanyoloknál BL-csapatok csatáznak egymással.

Az európai labdarúgó-bajnokságok közül a hétvégén az angoloknál játsszák a legnagyobb mérkőzést, melyen a listavezető Chelsea a második helyen álló Liverpoolt fogadja. Eddig mindkét együttes veretlen az idei szezonban.

Az előző bajnokságban Londonban 0-0-s döntetlent játszottak, míg tavasszal a Bajnokok Ligája elődöntőjében a fővárosi meccsen 3-2-re nyert a Chelsea, és döntőt játszhatott. Jelenleg mindkét oldalon neves sérültek vannak, a hazaiknál Drogba, Ashley Cole és Ballack hiányzik, a vendégeknél valószínűleg Torres és az a Skrtel, aki az őszi szezonban már biztosan nem játszhat.

A hétközi BL-fordulóban a Chelsea otthonában egy góllal verte a Romát, míg a Pool Carregher hibája miatt vesztett két pontot Madridban az Atletico vendégeként.

Eddig 130 alkalommal találkozott egymással a két csapat, a mérleg 58 Liverpool győzelem, 28 döntetlen és 44 Chelsea-siker. A két együttes Londonban 65-ször találkozott, ebből 36-szor nyertek a hazaiak, 14 döntetlen és 15 Liverpool-győzelem született. A Pool utóbbi négy bajnoki meccsén nem tudott nyerni a Chelsea otthonában, legutóbb 2004. január 7-én nyert 1-0-ra, de a legutóbbi 18 Chelsea-Liverpool összecsapásból is ez volt az egyetlen vendégsiker.

A Chelsea négy éve veretlen otthon, a csapat 86 meccs óta nem talált legyőzőre, legutóbb az Arsenal nyert a Stamford Bridge-en, még 2004. február 21-én. A Liverpool az utóbbi 8 idegenbeli bajnokiján nem szenvedett vereséget.

A címvédő Manchester United az Everton vendége lesz szombaton, míg az idény meglepetéscsapata, az újonc létére harmadik helyen álló Hull City - Halmosi Péter együttese - a West Bromwich Albion otthonában lép pályára, Gera Zoltán Fulhamje Portsmouth-ba utazik.

Premier League 9. forduló:

szombat:
Everton-Manchester United 
Sunderland-Newcastle United
West Bromwich Albion-Hull City
Blackburn Rovers-Middlesbrough
vasárnap:
Chelsea-FC Liverpool

Manchester City-Stoke City
Tottenham Hotspur-Bolton Wanderers
Wigan Athletic-Aston Villa
West Ham United-Arsenal
Portsmouth-Fulham

Németországban ezen a hétvégén is lesz „magyar rangadó”, hiszen Hajnal Tamás együttese, a Dortmund a Dárdai Pállal felálló Herthát fogadja. A magyarok találkozása csak a meccs előtt és után várható, mert Hajnal Tamás továbbra is csak lábadozik sérüléséből.

A két együttes eddig 46 mérkőzésen találkozott és a Dortmund 20 győzelemre, a Hertha pedig 14-re lehet büszke. Dortmundban a Borussia a favorit, a mérleg: 23 meccsen 15-6-2. A Dortmund az utóbbi 4 hazai meccsén nem kapott ki, a Hertha viszont utóbbi két idegenbeli találkozóját megnyerte.

A bajnokság előtt valószínűleg kevesen gondolták, hogy ebből a fordulóból a Hoffenheim-Hamburg összecsapás lesz a csúcsrangadó, melyen a második helyen álló csapat fogadja az elsőt.

A két együttes az elmúlt évtizedben nem találkozott tétmeccsen, és bár a Hamburg a nagyobb név, nem számítana nagy meglepetésnek, ha az idei szezonban remeklő újonc nyerné a rangadót. Az azonban igen, hogy kilenc forduló után a Hoffenheim vezetné a Bundesligát.

A Hoffenheim négy találkozó óta nem kapott ki otthon, vagyis még veretlen idén, míg a Hamburg mindhárom idegenbeli meccsén veretlen maradt.

Huszti Szabolcs és a Hannover a Werder Brement fogadja. A magyar válogatott játékos csapatának mindenképpen győznie kellene szombaton, hiszen az eddigi nyolc meccsen mindössze nyolc pontot gyűjtött, elmaradva a várakozásoktól. Az utóbbi kilenc, élvonalbeli Hannover-Werder találkozón csak egyszer nyert a Hannover, éppen legutóbb, tavaly decemberen.

Bundesliga 9. forduló

péntek:
Bayer Leverkusen-1. FC Köln
szombat:
Bayern München-VfL Wolfsburg
Borussia Mönchengladbach-Karlsruhe SC
Energie Cottbus-Eintracht Frankfurt
Hannover 96-Werder Bremen
Schalke 04-Arminia Bielefeld
vasárnap:
Borussia Dortmund-Hertha Berlin
Hoffenheim-Hamburger SV
VfB Stuttgart-VfL Bochum

Olaszországban az idei bajnokságban eddig várakozáson felül teljesítő két együttes, a Lazio és a Napoli összecsapása jelenti a rangadót. Tavaly a római csapat nyerte ugyanezt a párosítást.

A Lazio az idei szezonban aratott már kiütéses győzelmeket, ugyanakkor bele is szalad nagy pofonokba, például a Bologna vagy a Milan ellen. A Napolinál a sérültek jelentenek problémát, közülük is a legtöbben a védelemből dőltek ki, ez akár egy csúnya vereséget is előrevetíthet.

A két együttes 109. rangadója következik, 33-szor a Lazio, 36-szor a Napoli nyert és 39 döntetlen született. A Lazio otthonában 24 hazai, és 11 vendéggyőzelemnek örülhettek a szurkolók, 19-szer játszottak döntetlent. A Lazio az utóbbi három meccsén nem kapott ki a Napolitól és 4 találkozó óta más sem tudta őt legyőzni Rómában.

Serie A 8. forduló:

Szombat:
Siena–Catania
Juventus–Torino
Vasárnap:
Atalanta–Milan
Cagliari–Chievo
Inter–Genoa
Lazio–Napoli
Palermo–Fiorentina
Reggina–Lecce
Sampdoria–Bologna
Udinese–Roma

Spanyolországban a két BL-csapat, a Villareal és az Atletico Madrid meccse számít a hétvége rangadójának. A meccs egyértelmű esélyesei a hazaiak, akik a hétközben hatot rúgtak a dán Aalborgnak, és jelenleg is harmadik helyen állnak a bajnokságban.

A madridiak az utolsó percekben mentettek pontot a Liverpool ellen, és bajnoki nyolcadik helyük miatt továbbra is veszélyben edzőjük állása. Ha a meccs elejét megússzák kapott gól nélkül, még nyerhetnek is, nem úgy, mint a Barcelona és a Real ellen, hiszen mindkét meccsen az első percben már hátrányba kerültek.

A két csapat még csak most játssza 15. egymás elleni meccsét. Teljesen kiegyenlített a mérleg, 5-5 Villarreal, illetve Atlético siker mellett 4 döntetlen született. A Villarreal pályaválasztása mellett 4 hazai győzelem, 2 döntetlen és 1 Atlético-siker a mérleg. A Villarreal az utóbbi nyolc hazai meccsét megnyerte és 14 találkozó óta veretlen, utoljára a Betis (2007. december 9-én) nyert az El Madrigalban. Az Atlético az utolsó három bajnokiját elveszítette.

Primera Division 8. forduló

Szombat:
Osasuna–Real Betis
Barcelona–Almería
Vasárnap:
Villarreal–Atlético Madrid
Sevilla–Málaga
Recreítivo Huelva–Valencia
Real Madrid–Athletic Bilbao
Deportivo La Coruna–Sporting Gijón
Getafe–Real Valladolid
Real Mallorca–RCD Espanyol
Numancia–Racing Santander

Rovatok