Index Vakbarát Hírportál

Kikaptak, de továbbjutottak az U19-esek

2008. október 25., szombat 17:10 | aznap frissítve

Hétfőtől szombatig Magyarországon rendezték a 19 éven aluli futballválogatottak Eb-selejtezőjét. A magyar csapat utolsó meccsén kikapott Skóciától, de csoportmásodikként továbbjutott, jövő tavasszal az elitkörben folytatja.

A torna lebonyolítási rendje idén sem változott, az 52 válogatottat 13 négyes csoportba osztottak, ahonnan a csoportok első két helyezettje, illetve a két legjobb harmadik jut az úgynevezett elitkörbe. Minden csoport küzdelmeit egy helyszínen rendezik, csoportok résztvevői 3-3 mérkőzést játszanak.

A torna megrendezését ezúttal is Magyarország kapta, csakúgy mint a legutóbbi sorozatban a selejtező és az elitkör lebonyolítását is. Az idei tornának Tiszaújváros és Nyíregyháza adott otthont, Skócia, Azerbajdzsán és San Marino volt az ellenfél.

A tavalyi sikercsapatból a kapus Gulácsi Péter, valamint Iszlai, Gosztonyi és Bajner maradt, az edző, Wilco van Buuren is új.

Az első játéknapon 6-0-ra kiütöttük San Marinót, míg Skócia nagy meglepetésre 1-1-es döntetlent játszott Azerbajdzsánnal. Szerdán tapasztalhattuk, hogy nem is akkora meglepetés az azeriek pontszerzése, csak a 93. percben szerzett góllal tudtuk hozni a győzelmet és egyben a biztos továbbjutást is. A szombati, skótok elleni meccs a csoport első helyéről volt hivatott döntetni.

A magyar és a skót válogatott mellett már több csoportban véget értek a küzdelmek. Az elitkör tagja már Oroszország, Lettország, Norvégia, Szlovénia, Szerbia, Anglia, Spanyolország, Svájc, Belgium, Észtország, Görögország, Bosznia, Portugália, Finnország. Három csoportban később rendezik meg a tornát.

Az elitkörben a 28 csapatot hét darab négyes csoportba osztják. Innen már csak a csoportgyőztesek jutnak a Eb-döntőnek számító legjobb nyolc közé, ahol a nyolcadik a torna rendezője.

Legjobb fiataljaink tavaly a csehországi Eb-n az elődöntőig jutottak, ahol kikaptak Olaszországtól, de a megosztott bronzérem és az U20-as világbajnokságra való kijutás így is bravúros teljesítménynek számított.

Eredmények

Skócia-Azerbajdzsán 1-1 (1-1). 10.20., Tiszaújváros. Gólszerző: McDonald (30.), ill. A. Abdullajev (4.).

Magyarország-San Marino 6-0 (3-0). 10.20., Nyíregyháza. Gólszerző: Della Valle (11., öngól), Tamási (31.), Takács (35.), Bajner (73., 86., 89.). A mieink összeállítása: Gulácsi – Fazekas, Simon Á., Vattai (Máté, 80.), Tóvizi, Takács P., Gosztonyi (Hajdu, 87.), Bajner, Tamási, Gosztonyi, Bajner, Tamási, Varga R. (Frank, 58.), Iszlai.

Skócia-San Marino 8-0 (6-0). 10.22. Tiszaújváros. Gólszerző: McDonald (4., 45.), Russell (13., 61.), Stirling (19., 30., mindkettő 11-esből, 32.), Curie (90.).

Magyarország-Azerbajdzsán 1-0 (0-0). 10.22. Nyíregyháza. Gólszerző: Litauszki (93.). A mieink összeállítása: Gulácsi – Fazekas, Litauszki, Vattai, Tóvizi, Takács, Gosztonyi, Bajner, Tamási (Máté, 66.), Iszlai, Frank (Varga R., 51.).

Magyarország-Skócia 0-1 (0-1). 10.25., Nyíregyháza. Gólszerző: Stiling (13.). A mieink összeállítása: Gulácsi – Fazekas, Simon Á., Vattai, Sváb, Takács (Litauszki, 87.), Tamási, Gosztonyi, Hajdu (Frank, 77.), Varga R., Máté (Bajner, 55.).

San Marino-Azerbajdzsán 0-5.

A csoport végeredménye: 1. Skócia 7 (10-1), 2. Magyarország 6 (7-1), 3. Azerbajdzsán 4 (6-2), 4. San Marino 0 (0-19).

A magyar csapat kerete: Gulácsi Péter (Liverpool), Gőcze Gergő (Haladás) - kapusok; Vattai Balázs (Ferencvárosi TC), Simon Ádám (Haladás), Litauszki Róbert (Újpest FC), Sváb Dániel (Ferencváros), Tóvizi Tamás (Újpest FC), Takács Péter (Diósgyőri VTK), Zelenyánszki László (Békéscsaba), Iszlai Bence (Szombathely), Fazakas Géza (Budapest Honvéd), Hajdu Zsolt (MTK Budapest), Gosztonyi András (MTK), Tamási Zsolt (Udinese Calcio), Bajner Bálint (West Ham United), Frank Richárd (Újpest FC), Varga Roland (Brescia Calcio), Máté János (Bőcs) - mezőnyjátékosok.

Rovatok