Index Vakbarát Hírportál

Isten keze most Gilardinón nőtt ki

2008. október 27., hétfő 16:42 | aznap frissítve

A Fiorentina csatára a Palermo elleni bajnokin ütött kézzel gólt, a játékvezető és a partjelző rosszul helyezkedett, így megadták a szabálytalan találatot, a Fiorentina 3-1-re győzött. Sorra vettünk néhányat a futballtörténelem híres kezezései közül.

A Serie A nyolcadik fordulója több komoly meglepetéssel is szolgált, egy volt ezek közül a Fiorentina győzelme Palermóban. A szezont rapszodikusan kezdő firenzeiek első két idegenbeli meccsüket elveszítették, a Palermo pedig otthonában 100 százalékos volt, Cesare Prandelli csapata mégis 3-1-re tudott nyerni a Barbera stadionban (ezzel négymeccsesre nyújtva győzelmi szériáját).

A győzelem gólkülönbsége feltétlenül túlzásnak mondható, hiszen a hazaiak egyáltalán nem játszottak alárendelt szerepet, ráadásul a Fiorentina régen látott bírói baki miatt szerezhette meg a vezetést a mérkőzés 20. percében. A góllövőlista élén álló Alberto Gilardino egy lapos beadásra érkezett védőjével a nyakán, és becsúszva a kifutó Amelia kapujába juttatta a labdát – apró szépséghiba, hogy ezt láthatóan kézzel tette.

Furcsa, hogy a mozdulatot egyszerre nézte el Morganti játékvezető és asszisztense, hiszen már a lassítások előtt tökéletesen látható volt, hogy a becsúszó játékos lábáról semmiképpen nem kerülhetett a kapuba a labda. Ahhoz már valóban a visszajátszásra volt szükség, hogy egyértelműen meg lehessen állapítani: ebben az esetben egyértelműen a kéz kereste a labdát, a helyes ítélet tehát sárga lap és szabadrúgás kifelé lett volna.

A játékvezető azonban a felháborodottan tiltakozó hazai játékosokkal mit sem törődve megadta a gólt. Gilardino már hét találatnál jár, eggyel megelőzi a Lazio támadóját, Zaratét, a Fiorentina pedig a roppant tömör olasz élmezőny mögött az ötödik helyen áll, mindössze egyetlen ponttal lemaradva a listavezető Udinese mögött.

Gilardinot két meccsre eltiltották

Két bajnoki mérkőzésre eltiltotta Alberto Gilardinót az Olasz Labdarúgóliga, mivel a Fiorentina csatára vasárnap szándékosan kézzel szerzett gólt a 3-1-re megnyert Palermo elleni találkozón. Az indoklás szerint azért büntették meg a válogatott támadót, aki a 19. percben 1-0-ás előnyhöz juttatta együttesét, mert tettével súlyos sportszerűtlenséget követett el. A szicíliai csapat vezetői szerint túl enyhe ítélet született.

"Gilardino legalább öt meccsre szóló eltiltást érdemelt volna, mivel még ünnepeltette is magát, ami egyszerűen hihetetlen ilyen helyzetben" - mondta Maurizio Zamparini, a Palermo elnöke. A góllövőlistán hét találatával vezető Gilardino szerdán a címvédő Internazionale, vasárnap pedig a Siena ellen nem léphet pályára.

Az idei szezonban nem ez volt az első olyan gól, amely ilyen körülmények között született, rögtön az első fordulóban az interes Ibrahimovic kézzel tette maga elé a Sampdoria elleni döntetlent eredményező gólja előtt a labdát. A kezezések üldözik az Intert, tavaly az egyik legnagyobb vihart kavart mérkőzésen a Parma ellen a mai napig vitatják az érintettek, hogy jogos volt-e a lefújás előtt percekkel az Inter javára megítélt büntető.

2006 márciusában egy másik, sokkal érdekesebb kezezés miatt került a reflektorfénybe a római Daniele De Rossi. A Roma játékosa a később simán kieső Messina elleni mérkőzésen ütötte a kapuba a labdát, a játékvezető a tiltakozó hazaiak heves reklamálása ellenére megadta gólt, ám ekkor De Rossi kiszabadította magát az őt ünneplő társak közül, és maga jelezte a középkezdéshez készülődő bírónak, hogy kézzel ütötte be a labdát a kapuba.

A leghíresebb kezezés természetesen a futballtörténelemben Isten keze néven ismert Maradona-gól volt, mely az Anglia elleni világbajnoki negyeddöntőn esett 1986-ban. A 2-1-es argentin sikerrel zárult mérkőzés után természetesen Maradona is tiltakozott, hogy nem szabálytalankodott, de azóta már beismerte, hogy valóban kézzel szerezte a találatot. Argentína megnyerte az 1986-os világbajnokságot.

A fiatal argentin tehetségeket nagy divat Maradonához hasonlítani, Lionel Messi azonban egy azon kevesek közül, akik valóban állják az összehasonlítást a legendás támadóval. Nem csak alacsony termetük, vagy egész pályán átvezető szlalomozás után szerzett góljaik azonosak, de a kapu előtt bevetett technikák között is találunk hasonlóságot. A videó egy Espanyol elleni városi derbin készült.

Rovatok