Index Vakbarát Hírportál

Mindenkit ütöttek a rendőrök Dunaszerdahelyen

2008. november 1., szombat 15:46 | tizenöt éve frissítve

A DAC-Slovan meccs előtt a szlovák szurkolók csaptak össze a rendfenntartókkal Dunaszerdahelyen, majd a magyar szurkolók szektorába nyomultak be a kommandósok. Ötvenen megsebesültek, 31 személyt előállítottak, megsérült egy rendőr is. Egy felvidéki magyart mentőhelikopter vitt kórházba: túl van az életveszélyen. A mérkőzést, amely a lelátói balhé miatt negyedórán keresztül állt, a Slovan nyerte 4-0-ra.

A 15. percben félbeszakadt a dunaszerdahelyi DAC és a pozsonyi Slovan közti teltházas meccs, miután szlovák kommandósok behatoltak a magyar táborban, és ütni kezdték a szurkolókat.

A szlovák hatóságok eleve hatalmas erőkkel, 1020 rendőrrel vonultak fel a találkozóra, főleg azért, mert Magyarországról - részben az 1992-es botrányos Slovan-Ferencváros-meccs, részben a felvidéki csapatot és szurkolóit a közelmúltban ért atrocitások miatt - legalább ezer szurkoló, számos ultracsoport - köztük sok ferencvárosi drukker - is érkezett Dunaszerdahelyre, hogy bíztassa a felvidéki együttest a Slovan ellen.

A mérkőzésről tudósító nb1.hu és pepsifoci.hu beszámolója alapján a 15. percben kommandósok behatoltak a magyar szurkolók szektorába, az összecsapás következtében több sérültet kórházba kellett szállítani. A Magyar Rádió tudósítója szerint a szlovák rendőrök minden előzmény nélkül nyomultak be a magyar szurkolók szektorába. A rendőrség előbb a korlátnak szorította a tömeget, majd több szurkolót brutálisan összevert. A mérkőzés negyedórán keresztül állt, a csapatok levonultak a pályáról.

A hivatalos közlés szerint "takarásban bűncselekmény" történt, ezért léptek közbe a rendőrök. A város polgármestere viszont ezt cáfolta - közölte az MTI-vel Farkas Géza pozsonyi magyar konzul, aki a helyszínen intézkedett a magyar állampolgárságú előállítottak érdekében.

Az nb1.hu értesülése szerint egy magyar szurkolót mentőhelikopterrel vittek kórházba, miután eltört az állkapcsa és nem lélegzett, ezért intubálni kellett, azaz csövet vezettek a légcsövébe, hogy újraindítsák és biztosítsák a légzést.

A szlovák egészségügyi minisztérium arról tájékoztatta Heizer Antalt, Magyarország pozsonyi magyar nagykövetét, hogy magyar állampolgárt szombaton nem szállítottak mentőhelikopterrel kórházba. Akit a dunaszerdahelyi rendőrattak után kórházba vittek, szlovák állampolgár volt, mondta el az Indexnek Heizer Antal nagykövet. A nagykövet nem tudta megmondani, hogy szlovákiai magyarról van-e szó, de a híradások alapján minden bizonnyal igen.

A magyar sajtóban elterjedt a hír, hogy a fiatalember a kórházban életét vesztette, holott a fiatalember túl van az életveszélyen. A videonéző.hu felvételén látható, amint a mentősök a helyszínen ápolják a sérültet:

Már a találkozó előtt már több szurkolót előállítottak, ekkor a rendőrség a Slovan drukkereivel csapott össze, akik a klubszékházat dobálták petárdákkal és görögtüzekkel. Az nb1.hu beszámolója szerint több szlovákot vérző fejjel vittek el.

 dac1

A második félidő már nyugodtabb volt, akkor támadt némi feszültség, amikor a hangosbeszélőn közölték, hogy négyen sérültek meg a rendőri fellépésben. A pályán a találkozót simán, 4-0-ra nyerte a Slovan Hanek, Serrano, Masaryk és Cernák góljaival.

 DVETT20081101017

A mérkőzés után a Slovan szurkolóit a vízágyúkkal felszerelkezett rendőrök a pályaudvarra kísérték.

A szlovák rendőrség közlése szerint magyar állampolgárságú sérültjei is vannak a szombati dunaszerdahelyi futballmérkőzés során történt rendőri intézkedéseknek, de egyikük sincs életveszélyes állapotban - közölte honlapján az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK).

A szlovák rendőrség összesen 31 embert állított elő a Dunaszerdahely és a pozsonyi Slovan Bratislava közötti szombati mérkőzéssel kapcsolatos intézkedések során - közölte a TASR szlovák hírügynökséggel Martina Kredatusová, a Nagyszombat (Trnava) megyei rendőr-főkapitányság szóvivője. Az előállítottak között 16 magyar és 15 szlovák állampolgár volt, ez utóbbiak közül 13 a Slovan szurkolója.

A rendőrség három esetben indított büntetőeljárást, egyik esetben kábítószeres bűncselekmény gyanúja, másik két esetben pedig az alapvető emberi jogok és szabadságjogok elnyomását hirdető csoportok támogatásának gyanúja miatt. Egy 28 éves pozsonyi lakosnál a szlovák fasiszta bábállam félkatonai szervezete, a Hlinka-gárda zászlaját találták, egy 28 éves pozsonyi lakos pedig a ruháján fasiszta jelvényt viselt. A többi esetben a közrend megzavarásának vétségét követték el.

A mentők 50 embert láttak el, hatot a dunaszerdahelyi kórházba szállítottak, a helikopterrel egy pozsonyi kórházba szállított szurkolóról Kredatusová elmondta, hogy a férfi ittas volt és epilepsziás rohamot kapott, nincsen életveszélyben. Megsebesült egy rendőr is.

Farkas Géza pozsonyi magyar konzul az MTI-nek szombat este elmondta, hogy egy magyar állampolgárt ápolnak még a dunaszerdahelyi kórházban, és valamennyi előállított magyar állampolgárt a rendőrség elengedte.

Heizer nagykövet elmondta, hogy egész nap fordultak panasszal hozzájuk magyar állampolgárok. Először a szlovák hatóságok mélységi ellenőrzésére panaszkodtak (a schengeni egyezmény szerint a határok eltörlése ellenére az országoknak joguk van az ilyen ellenőrzésekre). A magyar állampolgárok szerint vegzálták őket. A szlovák hatóságok a magyar nagykövetséget arról tájékoztatták, hogy "hidegfegyvereket" (valószínűleg például késeket) és gyenge drogokat találtak a kiutazó drukkereknél.

Dunaszerdahelyen arról panaszkodtak a magyar állampolgárok, hogy a zászlókat vivő embereket félreállították, igazoltatták. A konzul Dunaszerdahelyen van, a nagykövet is odautazott még szombaton, és találkozott Pázmány Péterrel, a város polgármesterével, aki a helyszínen nézte meg a mérkőzést. Heizer Antalnak a polgármester azt mondta, hogy indokolatlannak találta a rendőri fellépést a stadion területén belül.

A parameter.sk információi szerint Martina Kredátusová, a Nagyszombat megyei rendőrség szóvivője magyarázatként azt hangoztatta, hogy megfelelő eszközöket alkalmaztak a rendőröket kővel és kitépett műanyagszékekkel dobáló személyekkel szemben. Szerinte az illetékes rendező is súlyos hibát követett el, mert a rendőrök kérése ellenére nem nyitották meg annak a szektornak a kapuját, ahol a kődobálók tartózkodtak. Ezért a kommandósok nem tudták kiemelni a vétkeseket, ráadásul a tumultusban többen megsérültek.

A mérkőzésen jelen volt Dusan Caplovic szlovák miniszterelnök-helyettes, aki előzőleg a szlovákiai magyar politikusok "minősíthetetlen viselkedését" jelölte meg a feszültség okaként.

Zászlóégetés a szlovák nagykövetségnél, lezárták a Stefániát

 Kettős kordont állított fel a rendőrség a budapesti szlovák nagykövetség köré, ahová szombat este spontán demonstrációt szerveztek. A tüntetők a dunaszerdahelyi focimeccsen történtek ellen tiltakoznak, azt állítják, hogy a szlovákiai településen rendőri túlkapás történt.

A mintegy 150 tüntető csendben beszélgetett, közöttük a Magyar Gárda mintegy negyven tagja is látható volt, egyenruhában. Az autóforgalom elől lezárt Stefánia út mindkét oldalán rendőrsorfal állt, a tüntetésre érkező emberek ruházatát átvizsgálták. Szlovák zászlót égettek tüntetők, a lobogót a kordon tetejére tűzték és öngyújtókkal valamint mécsesekkel lobbantották lángra - jelentette MTI tudósítója a helyszínről.

Demonstrációt tartott a dunaszerdahelyi események miatt a Jobbik békéscsabai szervezete is a megyeszékhelyen.

Rovatok