Index Vakbarát Hírportál

Esküdt ellenségek találkoznak Rómában

2008. november 14., péntek 11:08

Találkoznak jobb csapatok is a hét végén, mint a Roma és a Lazio, de a rangadók közül kiemelkedik az olasz fővárosi csata. Hollandiában, Ukrajnában és a Ligue 1-ben is nagy jelentőségű összecsapást rendeznek. Két helyen is lesz magyar érdekeltség, Dzsudzsákék az Ajaxszal, Juhászék az FC Bruges-zsel mérkőznek.

Hétvégi rangadókat beharangozó rovatunkban ezúttal is szerepel derbi: az egyik legszenvedélyesebb topligás összecsapás, a Roma-Lazio mérkőzés a játéknap legfontosabb összecsapása. A belga és a holland mellett az ukrán bajnokságban is csúcscsaták lesznek, és akár a bajnokság kimenetele szempontjából is jelentős lehet a Ligue 1-ben sorra kerülő Lyon-Bordeaux mérkőzés.

AS Roma-Lazio

1929. december 4. óta ez lesz a két csapat 150. egymás elleni mérkőzése. Korábban 54-szer nyert a Roma, 40-szer a Lazio, 55-ször volt döntetlen. A Roma pályaválasztása mellett 29 Roma- és 16 Lazio-siker született. A két csapat legutóbbi 12 meccsén hatszor volt döntetlen a végeredmény. A Roma öt veresége után legutóbbi két meccsén nem kapott ki, a Lazio is hárommeccses győzelmi széria után várja a harcot. A Roma idén egyszer már kikapott odahaza, és bár gyakorlatilag a Lazio is hazai pályán játszik, vendégként idén 5-ből két veresége van.

Teljesen lényegtelen, hogy a Roma messze a várakozásoktól elmaradva a kiesőzóna közvetlen közelében áll, a Lazio pedig a városi vetélytársénál lényegesen gyengébb kerettel a közvetlen élmezőny tagja. A két csapat szinte minden alkalommal gólokban gazdag, izgalmas mérkőzést vív egymással a 80 558 szurkoló által szinte kivétel nélkül mindig megtöltött Stadio Olimpicóban.

A vendégek tavalyi gyenge szezonjuk után idén remekül mennek, az egész mezőny legtöbb gólját szerezve a negyedik helyen állnak, két ponttal lemaradva az éllovas Inter mögött. A Roma ezzel szemben hiába igazolt sztárokat, nagyon nem megy neki, egyetlen pontnyira van a kiesőhelyektől, és amellett, hogy akadozik a játéka, balszerencsés is.

A tét a hazaiak számára nagyobb, az eddigi gyenge teljesítményt is nehezen bocsátották meg a szurkolók (akik már nemcsak transzparenseken üzengetnek a játékosoknak, meg is támadják a csapat buszát), de ha a Roma pályaválasztása mellett ki talál kapni a Laziótól, azt már biztosan nem nézik el Tottiéknak.

Ajax-PSV

A két gárda együtt 39 bajnoki címet nyert, idén egyelőre nem róluk szól a holland bajnokság. Bajnoki mérkőzésen 104 találkozót vívtak egymással, 45-ször a PSV nyert, 39-szer az Ajax. Amszterdamban sem jellemző az Ajax fölénye, 26-ot nyert, 19-et elveszített, 7 döntetlen született. Az utóbbi négy hazai meccsén nem tudta legyőzni az Ajax a PSV-t, 2004-ben nyert legutóbb. 11 mérkőzés óta nem talált legyőzőre otthon az Ajax, legutóbb a PSV verte, még idén január 30-án. A PSV-nek nem nagyon megy idén idegenben, már háromszor szenvedett vereséget, és az utolsó három tétmeccset is elveszítették Dzsudzsákék.

A holland bajnokság 11. fordulójában kerül sor az örökrangadóra, az Ajax a PSV-t fogadja. Egyik sincs jó formában, különösen igaz ez a címvédő eindhoveniekre, Dzsudzsákék négy vereséget szenvedtek el az idény során, és csak ötödikek. Az Ajax a roppant szoros élmezőny (három csapat áll ugyanannyi ponttal) második helyezettje, igaz, két vereséget már begyűjtött.

Az Ajax félelmetes hazai mérleggel várja a rangadót: mind az öt mérkőzését hozta Amszterdamban, gólkülönbsége 12-2. A PSV ezzel szemben rosszul teljesít idegenben: két győzelme mellé háromszor kapott ki. Dzsudzsák valószínűleg nem kezd, de szinte biztosan szerepet kap.

FC Bruges-Anderlecht

Ez lesz a két csapat 105. összecsapása. Eddig 43 Anderlecht-győzelem, 29 döntetlen és 32 FC Bruges-siker született. A Bruges pályaválasztása mellett 25-ször a hazai, 11-szer a vendég nyert. A Bruges nyolc meccs óta nem kapott ki otthon, utóbbi négy ellenfelét rendre megverte. Ebben az évben bajnokin csak egyszer játszott idegenben döntetlent az Anderlecht. A két csapat hét legutóbbi bruges-i meccsén egyszer nyert az Anderlecht.

A belga bajnokság klasszikusa, az FC Bruges-Anderlecht lesz a Jupiler League 12. fordulójának rangadója. A táblázat élén álló bruges-iek két ponttal vezetnek Juhász Rolandék előtt, akik csak harmadikok, a címvédő Standard kettőjük között áll. A hazaiak otthonukban minden meccsüket megnyerték, a vendégek ellenben igen kiszámíthatatlanok. Két fordulóval ezelőtt 7-1-re győztek, előtte 4-0-ra kikaptak, a legutóbbi fordulóban hazai pályán intézte el őket a Lokeren.

Sahtar Donyeck-Dinamo Kijev

Az utóbbi években a végére hagyják a rangadót – a bajnoki címet eldöntendő –, most is az utolsó őszi forduló slágere lesz. Az idén viszont 15 pont van a két csapat között. A két együttes utóbbi kilenc mérkőzésén nem tudott nyerni a vendégcsapat. A Sahtar utóbbi 16 meccséből csak a BL-ben szenvedett vereségeket. A Dinamo a legutóbbi 22 meccséből csak egy bajnokit és egy BL-meccset veszített el, 16 győzelme és 4 döntetlenje van. A Dinamo három éve nyert legutóbb Donyeckben.

A két ukrán nagycsapat, a Dinamo és a Sahtar ellentétes előjelekkel várja a bajnokság 15. fordulóját, amikor Donyeckben találkozik a két BL-csapat. A kijeviek bombaformában vannak, toronymagasan vezetik a tabellát, a második helyezettre 7, hétvégi ellenfelükre tizenöt pontot vernek az idény felénél. A Sahtar csak kétszer kapott ki, de rengeteg a döntetlenje, igaz, hazai pályán még veretlen, csakúgy, mint a Dinamo idegenben.

Olympique Lyon-Bordeaux

Eddig 86-szor játszott egymás ellen az élvonalban a két gárda. Teljesen egyformán állnak, 30-30 Lyon és Bordeaux győzelem mellett 26-szor volt döntetlen. Lyonban viszont egyértelmű a hazai csapat fölénye, 20-szor nyerte 12-szer volt döntetlen, 11-szer pedig a Bordeaux nyert. A Lyon 17 meccs óta nem kapott ki bajnokin, 2007. november 11-én a Marseille nyert legutóbb a Stade Gerlandban. A hétközi kupameccsen viszont elveszítette hazai veretlenségét a Lyon. Tavaly nyert idegenben a Bordeaux, előtte viszont 13 évig egyszer sem.

Komoly rangadót rendeznek a Ligue 1-ben, ahol az egyeduralkodó Lyon a bajnokság előtt az egyik veszélyes kihívónak tartott Girondins Bordeaux-t fogadja. A hazaiak, ahogy megszokhattuk, vezetik a tabellát, legutóbbi négy bajnokijukon gólt sem kaptak, igaz, a francia kupában csúfos vereséget szenvedtek a Stade Gerland-ban a másodosztályú Metztől. A nyolcgólos Benzema vezetésével a bajnokságban nincsenek veszélyben, a második helyezett Marseille négy pontra van tőlük.

A Bordeaux a harmadik helyen áll, az idegenben egyébként sem különösebben meggyőző vendégek nem nevezhetők esélyesnek a zsinórban hat bajnoki címet szerzett Lyon otthonában. A Bordeaux legutóbbi idegenbeli mérkőzésein nem tudott nyerni, a Nancy otthonában kikapott, a Nice-szel pedig döntetlent játszott.

Rovatok