Index Vakbarát Hírportál

Magyar vezeti az U20-as női vb nyitómeccsét

2008. november 18., kedd 15:54

Szerda délután Chile két városában megkezdődik a 4. női U20-as futball-világbajnokság. A december 7-ig tartó viadalon 16 csapat négy csoportban indul harcba az aranyért, amelyet eddig három különböző nemzet válogatottja vihetett haza.

Chile négy városa, Coquimbo, Temuco, Chillan és Santiago de Chile ad otthon a két és fél hetes rendezvénynek. Gaál Gyöngyi játékvezető és Kulcsár Judit asszisztens révén két magyar résztvevője is lesz a tornának.

Mindkét magyar sikeresen teljesítette a fizikai tesztet, így nemcsak a szűkített keretnek maradtak tagjai, hanem a horvát Lada Rojccal kiegészülve a szerdai nyitómeccsnek, a Kína-Argentína találkozónak is a játékvezetői hármasa lesznek. Ezen a meccsen személyesen ott lesz Sepp Blatter, a FIFA elnöke, valamint Michelle Bachelet, a Chilei Köztársaság elnöke is.

Az első U20-as vb-t 2002-ben Kanada rendezte, észak-amerikai házi döntő volt, amelyet az Egyesült Államok a 109. percben szerzett góllal nyert meg. 2004-ben Thaiföldön küzdöttek a résztvevők, Németország 2-0-ra verte a döntőben Kínát. Két évvel ezelőtt Oroszország volt a házigazda, a torna két ázsiai csapat csatájába torkollt, nem kis meglepetésre a Koreai NDK nyert, 5-0-ra verte Kínát.

Az idei tornára mindhárom korábbi győztes kijutott. Érdekesnek ígérkezik az Egyesült Államok és a kétszeres ezüstérmes Kína B csoportbeli csatája. Kanada a németekkel került egy négyesbe a C-ben, a legutóbbi bronzérmes Brazília és a védő Koreai NDK a D-csoportban fut össze.

Európából négy gárda jutott ki, azok, amelyek a 2007-es U19-es Eb elődöntősei voltak: Anglia, Franciaország, Németország és Norvégia. A magyar válogatott az első selejtezőkörből még továbbjutott, a másodikban a skótokkal döntetlent játszot, megverte a svédeket, de kikapott a jóval erősebb Németországtól, így már az izlandi Eb-re sem jutott ki.

A beosztás

A csoport: Chile, Új-Zéland, Nigéria, Anglia

B csoport: Kína, Franciaország, Egyesült Államok, Argentína

C csoport: Kanada, Kongói DK, Németország, Japán

D csoport: Mexikó, Brazília, Koreai NDK, Norvégia.

A csoportmeccsekre november 19-27. között kerül sor. November 30-án és december 1-én a negyeddöntőket, december 4-én az elődöntőket rendezik. A bronzmeccs és a döntő december 7-én lesz.

Rovatok