Index Vakbarát Hírportál

Az északíreket eddig mindig megvertük

2008. november 19., szerda 08:14

A magyar válogatott szerda este Észak-Írország ellen lép pályára Belfastban. Erwin Koeman csapata idei utolsó tétmeccsén hajtós, igazi brit focit játszó ellenfélre számíthat, amely sérültjei ellenére erős vetélytársa lesz a kulcsembereik nélkül érkező magyaroknak.

A magyar labdarúgó-válogatott november 19-én 20.45-kor Észak-Írország ellen lép pályára barátságos mérkőzésen a belfasti Windsor Parkban. A meccs mindkét válogatott számára az utolsó erőpróba lesz 2008-ban, mielőtt jövő év elején a britek februárban San Marino, a magyar csapat márciusban Albánia ellen tétmérkőzést játszik.

100 százalékos a mérlegünk

Magyarország eddig három alkalommal találkozott Észak-Írországgal, és mindhárom mérkőzését megnyerte.
Vb-selejtezők (1988/89):
Észak-Írország-Magyarország 1-2
Magyarország-Észak-Írország 1-0
Barátságos (2000)
Észak-Írország-Magyarország 0-1

Ellenfelünket, ha keretét jó játékosok alkotják is, túlzás lenne világverőnek nevezni. Észak-Írország a 2010-es vb-selejtező csoportjában a negyedik helyen áll, egy mérkőzéssel kevesebbet játszva, mint az ötödik Csehország. Nigel Worthington szövetségi kapitány csapata Szlovákiában és Szlovéniában is kikapott, egyetlen győzelmét San Marino ellen szerezte. Legnevesebb játékosa a Newcastle és a Blackburn egykori klasszisa, Keith Gillespie, a 33 éves szélső negyedik helyen áll az északír válogatottsági listán. Mellette Aaron Hughes (Fulham) és David Healy (Sunderland) számít neves játékosnak, igaz, előbbi fejsérülése miatt nem léphet pályára a magyar válogatott ellen.

Worthington nem számíthat védelmének két alapemberére sem: Gareth McAuley (Ispwich) és George McCartney (Sunderland) egyaránt a lábát fájlalja, ők biztosan nem lépnek pályára szerdán. Könnyen lehet, hogy a Manchester United mindössze 20 éves fiatal középhátvédje, Jonny Evans kap szerepet az észak-ír védelem közepén.

Az északír válogatott hazai pályán 4-4-2 játékrendszerben játszik (idegenben legtöbbször ez 4-5-1-re változik), de a legutóbbi, San Marino elleni mérkőzésen – azaz egy könnyen verhetőnek ítélt csapat ellen – 3-4-3 formációt választott Worthington. Kérdés, mit gondol a kapitány a magyar válogatottról, vállalja-e az elsősorban támadást elősegítő szisztémát, vagy visszatér a biztonságosabb négyvédős rendszerhez.

Észak-Írország nemzetközi szereplései

Szerdai ellenfelünk Európa-bajnokságon még soha nem szerepelt, de három világbajnokságon is részt vett, 1958-ban Csehszlovákia legyőzésével a negyeddöntőig jutott. 1982-ben a második körig, 1986-ban az első csoportkörig jutottak el. A 2008-as Eb selejtezőiben Észak-Írország a harmadik helyen végzett csoportjában, Svédország és a későbbi győztes Spanyolország mögött, és sokáig versenyben volt a továbbjutásért is.

A két válogatott közös történelme óvatosságra intheti ellenfelünk kapitányát, hiszen Magyarország mérlege 100 százalékos Észak-Írország ellen. Mind a három eddig lejátszott találkozót a mieink nyerték, ezek közül kettő volt vb-selejtező, a legutolsó pedig a szerdaihoz hasonlóan barátságos.

A 2000-ben, szintén Belfastban lejátszott mérkőzést Horváth Ferenc 61. percben szerzett góljával nyerte az akkor Bicskei Bertalan által irányított magyar csapat. A nyolc évvel ezelőtti kezdőcsapatból Dárdai Pál az egyetlen, aki most is a keret tagja.

Az északír csapatot nem szabad lebecsülnie egyik ellenfelének sem, mert otthonában bárkire veszélyes lehet, és nemcsak a barátságos mérkőzéseken. A 2006-os vb selejtezőiben Anglia válogatottját intézték el, de ennél is nagyobb bravúr volt a legutóbbi Eb-selejtezők során a későbbi győztes Spanyolország 3-2-es legyőzése.

Az északír válogatott kerete

Védők:Chris Baird (Fulham), Jonathan Evans (Manchester United), Michael Duff (Burnley), Ryan McGivern (Morecambe),
Középpályások: Steven Davis (Rangers), Michael O’Connor (Crewe Alexandra), Dean Shiels (Hibernian), Keith Gillespie (Sheffield United), Grant McCann (Scunthorpe United), Chris Brunt (West Bromwich Albion), Niall McGinn (Derry City), Sammy Clingan (Norwich City)
Csatárok:David Healy (Sunderland), Warren Feeney (Dundee United, Martin Paterson (Burnley), Peter Thompson (Stockport County), Kyle Lafferty (Rangers)

Rovatok