Index Vakbarát Hírportál

Maradona Skóciában debütál a kispadon

2008. november 19., szerda 08:22 | aznap frissítve

A magyar válogatott észak-írországi fellépése mellett még csaknem 30 barátságos válogatott labdarúgó-mérkőzést rendeznek szerdán világszerte. San Marino és Csehország vb-selejtezőzik, Ázsiában és a Concacaf-térségben is Dél-Afrikáért lépnek pályára a csapatok.

Kezdjük azokkal a találkozókkal, amelyeknek tétje is lesz: Európában egy ilyen van, Csehország San Marinóban próbál javítani ötvenszázalékos vb-selejtezős mérlegén. Ez lesz az utolsó idei tétmeccs az európai zónában.

Európán kívül is játszanak kvalifikációkat. Ázsiában a 4. kör 4. fordulóját rendezik, a Concacaf-zónában az utolsó előtt kör záró fordulóját bonyolítják le. Itt a hat továbbjutóból három - az Egyesült Államok, Costa Rica és Salvador - ismert. Az 1. csoportban Trinidadnak egy pont is elég otthon Kuba ellen a továbbjutáshoz, a 2.-ban viszont még az is megeshet, hogy Mexikó kiesik. Ha kikapnak Hondurasban, és Jamaica otthon veri Kanadát, Jamaica jut az utolsó csoportkörbe.

A legnagyobb érdeklődéssel várt barátságos meccsen a németek az angolokat fogadják. Nagyon hosszú a hiányzók sora. A vendégeknél Gerrard és Lampard sem vállalta a játékot, de nem utazott el Berlinbe Rooney és Rio Ferdinand, illetve két Chelsea-játékos, Joe Cole és Ashley Cole sem. Minden bizonnyal a Theo Walcott, Darren Bent duó kezd elöl, Barry, Carrick, Wright-Phillips, Downing alkozhatja a középpályássort. A németeknél Michael Ballack továbbra sem áll Joachim Löw kapitány rendelkezésére. Az angolok 2001 óta először látogatnak Németországba, akkor 5-1-re nyertek. Tavaly Londonban viszont kikaptak a németektől, a két együttes utóbbi három meccsén rendre a vendég nyert.

Nagy várakozás előzi meg Diego Maradona debütálását az argentin kispadon. Skóciában kell bizonyítaniuk a dél-amerikaiaknak, akik 1990 után mennek ismét a szigetországba. Eddig kiegyenlített a két csapat mérlege, 1-1 skót és argentin győzelem mellett egy döntetlen született. Maradona számára kellemes emlék az 1979-es glasgow-i mérkőzés, 18 évesen ekkor szerezte pályafutása első válogatott gólját. Messit nem láthatják a nézők Glasgow-ban, Joan Laporta, a Barcelona elnöke úgy engedte el a fiatal sztárt az olimpiára, ha az argentin szövetség idén barátságos meccsre többet nem hívja meg. Maradona elmondta, Laporta tartotta a szavát, így ők is viszonozzák a katalán klub jóindulatát. Így sem lesz gyenge az argentin válogatott, minden bizonnyal Germán Denis, a Napoli játékosa pótolja Messit, de összeállhat az Agüero, Tévez csatársor is.

A brazilok a portugálokat fogadják az Estádio Walmir Campelo Bezerrában, Brasilia városában. Dunga kapitány Adrianót is beválogatta, és Kaká is ott lesz. Ronaldinho nem kapott meghívót, állítólag kisebb sérüléssel bajlódik, és nem akartak kockáztatni. Lució kihagyja a meccset, a Bayern védője sérülés miatt nem utazott haza. A portugáloknál Carlos Queiróz nem számíthat Ricardo Carvalhóra. Pepe, a Real védője utazik. Meglepetés, hogy nincs a csapatban az Inter támadója, Ricardo Quaresma, és a Benfica csatára, Nuno Gomes.

A holland-svéd találkozónak az ad különleges felütést, hogy a hazai gárda 60 éve képtelen otthon nyerni az északiak ellen, legutóbb 1948. június 9-én győztek. A holland kapitány nem számíthat Stekelenburg, de Jong, Huntelaar, Robben és Marcellis játékára. A svédeknél Zlatan Ibrahimovic és Olof Mellberg hagyja ki az összecsapást. Két fiatal, Marcus Berg és Rasmus Lindgren bemutatkozhat.

A 2004-es Európa-bajnok és a világbajnok csatáját rendezik Athénban. A görögök utoljára 1972-ben verték odahaza az olaszokat. Legutóbbi összecsapásukon, Bolognában egy barátságos meccsen az olaszok nyertek 2-0-ra. A hazaiaknál bemutatkozhat Otto Rehhagel két új felfedezetje, az Ergotelisz 20 éves támadója, Vaszilisz Kutszianikulosz, illetve az AEK szintén húszéves középpályása, Vaszilisz Pliatszikasz. Az olasz csapatból Buffon, Zambrotta, Pirlo és Del Piero nem lesz ott az összecsapáson, várhatóan a Toni, Gilardino, Iaquinta csatársorral kísérletezik Marcello Lippi. A kapusposztra a Siena hálóőre, Gianluca Curci, vagy a jelenleg a Galatasarayban védő, egykori udinei Morgan De Sanctis pályázik.

Válogatott mérkőzések

Világbajnoki selejtezők:

Európa, 3. csoport: San Marino-Csehország (20.30, Serravalle)

Ázsia. 1. csoport: Bahrain-Ausztrália (16.00, Manama), Katar-Japán (17.30, Doha). 2. csoport: Egyesült Arab Emirátusok-Irán (16.15, Dubai), Szaúd-Arábia-Koreai Köztársaság (17.35, Rijad).

Concacaf-zóna. 1. csoport: Egyesült Államok-Guatemala (01.10, Commerce City), Trinidad és Tobago-Kuba (02.10, Port of Spain). 2 csoport: Honduras-Mexikó (02.00, San Pedro Sula), Jamaica-Kanada (02.00, Kingston). 3. csoport: Suriname-Haiti (20.30, Paramaribo), El Salvador-Costa Rica (02.30, San Salvador).

Barátságos mérkőzések:

Észak-Írország-Magyarország 20.45, Azerbajdzsán-Lettország 17.00, Szerbia-Bulgária 17.30, Szlovákia-Liechtenstein 17.30 Montenegró-Macedónia 18.00, Ukrajna-Norvégia 19.00, Dél-afrikai Köztársaság-Kamerun 19.30, Románia-Grúzia 20.00, Málta-Izland 20.00, Görögország-Olaszország 20.25, Dánia-Wales 20.15, Luxemburg-Belgium 20.30, Svájc-Finnország 20.30, Ausztria-Törökország 20.30, Hollandia-Svédország 20.45, Németország-Anglia 20.45, Írország-Lengyelország 21.00, Skócia-Argentína 21.00, Franciaország-Uruguay 21.00 Spanyolország-Chile 22.00, Brazília-Portugália, csütörtök 00.00, Kolumbia-Nigéria, csütörtök 03.00.

Rovatok