Index Vakbarát Hírportál

A világ legjobbja lehet a futballistalány

2008. november 20., csütörtök 12:52

A magyar származású Marozsán Dzsenifer az U-17-es női futball vb egyik legnagyobb sztárja volt német színekben. A három év múlva következő hazai tornán már őt szánják a válogatott vezérének.

"Nagyon jól érzem magam, leginkább azért, mert végre ismét a családdal lehetek. A vb-n is jó volt, de itthon jobb” – mondta az Indexnek Marozsán Dzsenifer, aki az első U17-es női futball-világbajnokságon elnyerte a gólkirályi címet, és a torna második legjobb játékosának is megválasztották.

A 16 éves ifjú hölgy a német csapattal harmadik lett, ami csalódás volt, hiszen nem titkoltan az aranyéremért utaztak Új-Zélandra. "Az elődöntőben az amerikaiak szerencsésebbek voltak, többet futottak, agresszívebben játszottak” – vonta le az elveszített elődöntő tanulságait Marozsán.

Elmondta, az amerikaiak agresszivitása néha átcsapott durvaságba, de ők sem maradtak adósak. "Ma már a női foci is ilyen, ennek ellenére csalódottak voltunk, akadt olyan játékos, aki még este is sírt, ha szóba került a meccs.”

A négyszeres magyar válogatott Marozsán János lánya elmondta, a német sajtó nem foglalkozik vele külön, az egész csapatot dicsérik. Főleg azután, hogy a bronzmeccsen legyőzték a nagy rivális angolokat. A német játékosok hamar elfogadták a magyar lányt, pedig korábban tartott tőle, hogy idegenként kezelhetik.

"A tornán csak egy voltam a sok közül, de az amerikaiak ellen már észrevettem, hogy külön figyelnek rám” – adott rövid értékelést arról, miért fogadták el őt hamar. A vb-n megforduló szakemberek egyöntetű véleménye volt, hogy a magyar felmenőkkel bíró hölgy hamarosan a világ legjobbja lehet.

Jelenleg a pihenés a legfontosabb, de már most tudja, hogy januártól az U19-es válogatottban szerepel. A német szövetség nem titkolt célja, hogy a 2011-es, hazai rendezésű világbajnokságon az egyik alapember legyen a kettős állampolgárságú Marozsán.

"Nem tudom, milyen lesz az idősebbekkel, még nem foglalkozom vele. Egyelőre a klubomra, a Saarbrückenre figyelek, szeretnénk feljutni, ehhez azonban az edzések mellett az is kell, hogy ne sérüljek meg.”

Dzsenifer Marozsán

Magyar-német állampolgár

Született: 1992 április 18., Budapest

klubjai: DJK Burbach (1996-2003) 1. FC Saarbrücken (2003-2007)

Felnőtt csapata: 1. FC Saarbrücken (2007-) 24 meccs 5gól

Válogatottság (német): U-15 (2004-2007) 5 meccs 4 gól

U-17 (2007-) 20 meccs 21 gól

Dzsenifer ismeri a magyarországi sajtóját is, elmondta, jó érzés, hogy itthon büszkék rá. "Szerettem volna otthon játszani, itt azonban több esélyem van, ezt szerintem mindenki megérti.”

Marozsán jelenleg középiskolába jár, de a futballt gondolja fő hivatásának. Titkos álma – tudja, ehhez szerencse is kell –, hogy részt vehessen a jövő évi finnországi felnőtt Európa-bajnokságon, amelyen a címvédő németek Izlanddal, Norvégiával és Franciaországgal vannak egy csoportban.

Tehetsége alapján sikerülhet, de ha akkor még nem is, a következő nagy versenyen már a német női nagyválogatott egyik erőssége lehet.

Rovatok