Index Vakbarát Hírportál

Olaszországban szombaton megáll az élet

2008. november 21., péntek 13:37

A hétvégi rangadók között ezúttal nem kell sokat keresgélnünk, hogy megtaláljuk a legfontosabbat: az Inter és a Juventus összecsapása ugyan nem városi derbi, de az olasz futball legnagyobb eseménye. A Derby d'Italia mellett ezúttal is körbenézünk Európa pályáin, elsősorban a Premier League-ben, a La Ligában és a Ligue 1-ben.

Az olasz futball legnagyobb eseménye következik az előttünk álló hétvégén. Az Inter-Juventus, azaz a Derby d’Italia 1967-ben kapta ezt a megtisztelő címet a híres olasz újságírótól, Gianni Brerától, aki azért nevezte Olaszország rangadójának az összecsapást, mert ez a két csapat nyerte a legtöbb bajnoki címet. Ez azóta változott, a Milan megelőzte az Intert (a jelenlegi állás 17-16).

InternazionaleJuventus

Eddig 154 meccsen játszott egymással a két csapat, 43-szor nyert az Inter, 72-szer a Juventus, és 39 döntetlen született. Milánóban nagy a hazaiak fölénye, 33-szer nyertek, a Juve csak 19-szer, és 25 döntetlen született. Idén az Inter még nem kapott ki hazai pályán, de az utóbbi három összecsapáson nem tudta legyőzni a Juventust, sőt a tavalyi és a 2005/2006-os szezonban is a Juve nyert 2-1-re. A Juventusnak káprázatos a sorozata, utolsó hét tétmeccsét megnyerte, ebben öt bajnoki volt, és a két BL-meccs a Real Madrid ellen.

A 80-as években a Milan kétszer is kiesett az első osztályból, ezért a sajtóval mindig remek viszonyt ápoló Inter-vezetőség átfogalmazta a szabályt, és kijelentette, azért a Juventus elleni összecsapás a derbi, mert ez a két csapat még soha nem esett ki a Serie A-ból (bár az Inter végzett utolsó helyen korábban, 2007-ben pedig a calciopoli-botrány miatt a Juventusra sem volt többé igaz a kitétel).

A bajnoki címvédő Inter ezúttal is a táblázat élén várja a meccset, Jose Mourinho csapata egyelőre nem teljesít keretének erejéhez méltóan, de a riválisok botladozásának köszönhetően – ha csak egyetlen ponttal is – vezeti a Serie A mezőnyét. A Juventus ragyogó formába lendült az októberi bukdácsolás után, zsinórban nyeri a meccseit, ennek köszönhetően már csak három pontra van az ősi riválistól, és felkapaszkodott a dobogóra is.

Az Internél a múlt héten a Palermo ellen (2-0) bemutatkozott, meglehetősen furcsa szisztéma eredményesnek tűnt, így könnyen lehet, hogy Mourinho ismét négy védekező középpályással kezd a négy védő előtt, megvalósítva a még Olaszországban is túlzásnak mondható 8-2-es felállást. A Juventusnál sérült Buffon, Poulsen és Trezeguet, az Interből a múlt héten kisárgult középhátvéd, Cordoba fog hiányozni.

FiorentinaUdinese

A két gárda 66 tétmeccset vívott eddig. A mérleg a Fiorentina szempontjából 29 győzelem, 23 döntetlen és 14 vereség. Bár tavaly nyert az Udinese Firenzében, alapvetően nem győzni jár oda. Ez eddig csak ötször sikerült neki, 17 Fiorentina-győzelem és 10 döntetlen mellett. Idén a Fiorentina még nem kapott ki otthon, az Udinese ötvenszázalékos vendégként. A Fiorentina 14 meccs óta nem bukott odahaza, legutóbb 2008. február 3-án, azaz még az előző szezonban szenvedett vereséget a Stadio Artemio Franchiban.

A Serie A 13. fordulójában a derbi mellett kevesebb figyelmet kap, de szintén jelentős meccs a Fiorentina és az Udinese összecsapása. Tavaly mindkét csapat nagyszerű szezont futott, mindketten európai kuparésztvevők, de idén csak az udineiek lehetnek büszkék teljesítményükre, hiszen néhány fordulóval ezelőtt még vezették is a mezőnyt. A Fiorentina ezzel szemben hiába képes kiváló játékra, több meglepő vereséget is elszenvedett már.

Ennek ellenére látványos mérkőzést ígér az összecsapás, hiszen mindkét csapatnak a támadósora erős: a firenzeieknél a Gilardino-Mutu kettős, a vendégeknél az olasz válogatott csatárok, Di Natale és Quagliarella felelősek a gólokért. A legutóbbi fordulóban mindketten kikaptak, így mindkét csapat számára nagy a tét a szombati összecsapáson.

Aston VillaManchester United

Az idén remeklő Aston Villa eddig 150-szer találkozott a Manchester Uniteddel, a mérlege: 42-34-74. Birminghamben majdnem kiegyenlített a mérleg, 30 Villa-siker mellett 25-ször nyert a United, 18 találkozó ért véget döntetlennel. A Manchester ötvenszázalékosan teljesít idegenben, de az Aston Villának is van hazai veresége (a Middlesbrough ellen), két döntetlen mellett. Nem megy az utóbbi időben az Aston Villának a MU ellen odahaza, legutóbb 1995. augusztus 12-én nyert, azóta 12-szer nem sikerült, sőt az utóbbi haton rendre kikapott.

Az angol bajnokságban a szezon meglepetéscsapata, az ötödik helyezett Aston Villa fogadja a Manchester Unitedet. A birminghamiek nem ijednek meg a nagyobb csapatoktól sem, a legutóbbi fordulóban az Arsenal otthonában arattak 2-0-s győzelmet, a Manchester pedig – bár az élen álló Chelsea–Liverpool kettőstől le van maradva – a remek formában visszatért Cristiano Ronaldo játékával egyre jobb teljesítményt nyújt.

A Villa gólt szerez, de cserébe kap is bőven (bármilyen furcsa, az angol bajnokság tabellájára pillantva azt látjuk, hogy az ötödik helyezett birminghamiektől lefele mindenkinek negatív a gólkülönbsége), ami nem jó hír a mezőny második legtöbb gólját szerző manchesteriek elleni összecsapás előtt. A két csapat között egy pont a különbség (a MU eggyel kevesebbet játszott), hazai győzelem esetén helyet is cserélnek.

SevillaValencia

1935-ben játszott először egymás ellen a két csapat, 1941-ben volt egy 10-3 is. A 126 eddig lejátszott meccsen mégis a Valencia mérlege a pozitívabb. 60-szor nyert, szemben a 45 Sevilla-sikerrel. A Sevilla pályaválasztása mellett 36 hazai győzelem született, 13 döntetlen és 14 vereség mellett. Az utóbbi négy évben nem nyert a Valencia a Sevilla otthonában, sőt az utóbbi háromban ki is kapott. Idén nagyon jól megy a Valenciának idegenben, még egyszer sem győztek ellenük, 2 döntetlen mellett háromszor nyertek.

A spanyol bajnokságban a Sevilla és a Valencia mérkőzése lesz a 12. forduló rangadója, az ötödik helyezett Sevilla ugyanannyi ponttal áll, mint vendége. A rangadó a Valencia remek támadóinak és a hazaiak kőkemény védelmének összecsapása lesz, a Sevilla ugyanis az egész mezőny legkevesebb gólját kapta (8), a Valencia pedig a harmadik legtöbbet rúgta (25).

A Sevilla zsinórban három mérkőzést nyert, jó formában van (igaz, előtte négy vesztes mérkőzést produkált), a kupagyőztes vendégeknél viszont hiába ontja a gólokat David Villa, rapszodikus teljesítményt nyújtanak: legutóbbi öt mérkőzésükből mindössze kettőt tudtak megnyerni, hazai pályán a Sporting Gijon is győzni tudott ellenük.

Paris SGOlympique Lyon

1971-ben játszotta első egymás elleni bajnoki meccsét a két gárda, 58 találkozón azóta teljesen egyforma az összesített mérleg: 20-20 PSG-, illetve Lyon-siker, 18 döntetlen. Párizsban az adat 13-9-7 a PSG szempontjából. A legutóbbi négy hazai meccsét nem tudta megnyerni a Paris SG a Lyon ellen, 2004-ben aratta utolsó sikerét, 1-0-ra nyert. A Lyon az előző hat bajnokiján nem kapott ki, az utóbbi négyet meg is nyerte. A PSG is formába lendült, legutóbb három tétmeccsét hozta.

A francia bajnokság egyeduralkodója, a bajnok és kupagyőztes Lyon idén is magabiztosan vezeti a Ligue 1 tabelláját. Hétvégi ellenfele, a Paris Saint-Germain látott már szebb napokat is, mint a mostani szezonban (jelenleg 8. a csapat, közel, mindössze két pontra a dobogótól), de legalább nem a kiesés ellen küzd, mint tavaly.

A párizsiak az átigazolási szezonban megerősítették csapatukat, valóban meggyőzőbbek, mint az utóbbi években, és hazai pályán képesek is lehetnek megnehezíteni a toronymagas favorit Lyon dolgát. Rossz hír a hazaiak számára, hogy a Lyon a legkevesebb gólt kapta eddig, a párizsiaknál pedig még néhány kiesőjelölt is többet lőtt.

Rovatok