Index Vakbarát Hírportál

Gólzápor lesz Leverkusenben és Sevillában

2008. november 28., péntek 13:43

Városi rangadókat rendeznek Manchesterben és újra Isztambulban, de élcsapatok csapnak össze az európai topligákban: a Serie A-ban Inter-Napoli, a La Ligában Sevilla-Barcelona, a Bundesligában Leverkusen-Bayern, a Premier League-ben pedig Chelsea-Arsenal lesz a hétvégén.

A hétvégi rangadók között ezúttal az angol bajnokságban rendeznek kiemelkedően fontos mérkőzéseket, köztük a manchesteri derbivel, valamint a két londoni nagycsapat, a Chelsea és az Arsenal összecsapását. Ismét városi rangadó lesz Isztambulban is, de a Serie A, a Bundesliga és a La Liga is hoz érdekes meccseket a hétvégén.

Manchester City-Manchester United

1894. november 3-án játszották az első városi rangadót. Azt az akkor még Newton Heath néven szereplő United nyerte 5-2-re, idegenben. Azóta 138-szor találkozott egymással a két csapat. A City 37-szer nyert, a United 53-szor, 48 meccsnek döntetlen lett a végeredménye. A City pályaválasztása mellett nagyon kiegyenlített a mérleg: 20 hazai siker mellett 21-szer nyert a United, 22 döntetlent játszottak. A United az utóbbi három idegenbeli meccsén nem nyert a bajnokságban, de a City is elmarad a várakozásoktól.

A Premier League 14. fordulójában a City pályaválasztása mellett összecsap a két manchesteri csapat. Az európai topcsapatnak számító Unitednek van miért visszavágnia, hiszen tavaly mindkét derbit a City nyerte, ráadásul szeptember óta már illik más szemmel nézni a komoly tőkeinjekción átesett egykori kiscsapatra is.

Hiába vásárolta azonban be magát egy arab befektetési csoport a Citybe, a csapat nem teljesít jól: már hét vereséget szenvedtek el a többek közt Robinhóval felálló Polgárok, és a 11. helyen állnak. A rangadó esélyese természetesen a negyedik helyen álló United, igaz, Alex Ferguson csapata sincs kiemelkedő formában: utóbbi öt meccséből csak kettőt nyert meg, legutóbbi két találkozóján gólt sem szerzett, és idén egyébként sem megy nekik a rangadókon.

Chelsea-Arsenal

A két londoni gárda 1907-ben játszotta első bajnokiját, amelyet a Chelsea nyert 2-1-re. Ez lesz a 143. egymás elleni bajnokijuk. Az Arsenal áll jobban, 58-szor nyert, szemben a Chelsea 40 sikerével, 44 találkozó ért véget döntetlennel. A Chelsea pályáján 23-23 hazai és vendégsiker született, 25 döntetlen mellett. Az utóbbi négy meccsen nem nyert az Arsenal. A Chelsea öt találkozó óta veretlen a élvonalban, a BL-ben a Chelsea döntetlennel, az Arsenal győzelemmel készült a hétvégi rangadóra.

Két másik hullámzóan teljesítő angol topcsapat is a 14. fordulóban találkozik, a táblázat élén álló Chelsea a bajnokságban ugyan meggyőzően játszik, de az igazán erős csapatok ellen, illetve a Bajnokok Ligájában nem megy annyira Luis Felipe Scolari csapatának. A vendég Arsenalon szintén nehéz kiigazodni, Arsene Wenger legújabb fiatalítása nem sikerült olyan zökkenőmentesre, mint a korábbiak, ennek ellenére az Arsenal képes bárkit legyőzni – ahogy képes bárkitől kikapni is.

Sevilla-Barcelona

Az első rangadót a két gárda 1935-ben vívta. Ekkor a Sevilla oda-vissza verte a Barcelonát. Aztán a katalán csapat nagy fölénybe került, 128 meccsen 65-ször verte a Sevillát, 35 veresége mellett 28 döntetlen született. Sevillában 29-18-17 a mérleg a hazaiak szempontjából. Az utóbbi három évben nem tudott nyerni a Barcelona a Ramón Sanchez Pizjuanban. Még mindig zseniális a Barcelona mérlege, a Numancia ellen elszenvedett 2-1-es veresége óta 18 bajnoki- és kupameccsen nem talált legyőzőre. Ez az egy idegenbeli veresége van idén a bajnokságban.

A Barcelona meggyőző teljesítmény nyújt mind a BL-ben, mind a La Ligában, hiszen európai menetelését folytatva magabiztosan jutott tovább, hazája bajnokságát pedig annak ellenére vezeti, hogy a legutóbbi fordulóban hazai pályán csak sovány döntetlent játszott a Getafe ellen. A Sevillához látogatni még a bombaformában játszó katalánoknak sem számít könnyed kirándulásnak.

A hazaiak nem teljesítenek kiegyensúlyozottan, ennek ellenére mindössze öt ponttal van kevesebbjük, mint a Barcelonának. A négy vesztes mérkőzésből álló sorozatukat három győzelem követte, ezután következett a Valencia elleni rangadón elért 0-0, hétvégi ellenfelük viszont időtlen idők óta nem szenvedett vereséget, és elképesztő mennyiségű gólt szerez.

Internazionale-Napoli

78 éve találkozott egymással először a két együttes. A premier a Napolinak sikerült jobban, otthon verte az Amboriana-Intert. A Napoli nagyon régen, 1994-ben nyert legutóbb Milánóban az Inter ellen. Azóta 5 Inter-siker született. A két gárda eddig 126-szor találkozott egymással. 59-szer nyert az Inter 30 döntetlen mellett, 37 Napoli-győzelem született. Ritkán nyer a Napoli a Stadio Giuseppe Meazzában. Eddigi 63 meccsen csak 7-szer sikerült nekik, 14-szer a döntetlennek örülhettek, míg 42-szer kikaptak. Az Inter idén is nagyon jó otthon, hat meccséből csak egyszer ikszelt, a többit megnyerte, sorozatban már 9 meccs óta veretlen odahaza.

A Serie A listavezetője, az Inter a héten óriási pofont kapott: a Meazza stadionban kaptak ki BL-meccsen a Panathinaikosztól. Jose Mourinho gárdája ugyan a Juventus legyőzése után őrzi hárompontos előnyét a bajnoki tabellán, de játéka nem meggyőző. Vendégük ráadásul ezúttal az idegenben is kiváló teljesítményre képes Napoli lesz.

A nápolyiak kiváló tavalyi szezonjuk után idén bizonyítják, hogy nem kifutott idényről volt szó legutóbb sem, hiszen a már leszakadó többi kiscsapat előtt őrzik helyüket a tabella élmezőnyében, idén már legyőzték a Juventust, a Fiorentinát, és döntetlent értek el a Roma ellen is. Az Internek várhatóan nagyon meg kell szenvednie, ha meg akarja tartani előnyét a Milan előtt.

Bayer Leverkusen-Bayern München

A két gárda 59. alkalommal csap össze, 30-szor Leverkusenben. Összesítésben a Bayern 35-ször nyert 10 döntetlen és 13 Leverkusen-győzelem született. A Bayer otthon 11-szer nyert eddig a Bayern ellen, mindössze 5 döntetlen mellett 13-szor nyertek a bajorok. A Leverkusen legutóbb 2004-ben győzte le a bajnoki cím védőjét, ráadásul akkor nagyon, 4-1-re. Az utolsó négy leverkuseni meccsen 18 gól született, és csak tavaly esett egy. A Bayern München az utóbbi hét meccsén nem kapott ki Leverkusen ellen. Érdekes csata várható, hiszen a Leverkusen utóbbi három hazai találkozóját megnyerte, a Bayern pedig már 8 találkozó óta nem kapott ki a bajnokságban

A Bundesligát ugyan változatlanul a Hoffenheim vezeti, de ha a kiscsapat mégsem ismétli meg a Kaiserslautern bravúrját, a legvalószínűbb, hogy a Bayern München és a Leverkusen között dől el a bajnoki cím. A két csapat a 15 fordulóban utóbbi pályaválasztása mellett találkozik, méghozzá úgy, hogy a hazaiak csak jobb gólkülönbségükkel előzik meg a rekordbajnok bajorokat.

A Leverkusen kiváló szereplése elsősorban nagyszerű idegenbeli teljesítményének tudható be, hiszen a BayArenában már kétszer is kikaptak, most ráadásul az a Bayern látogat hozzájuk, amely a Bundesliga idegenben legtöbb pontot szerző csapata. Ribéryvel visszatért a játék a müncheniekhez, Klose és Toni pedig kettesével rugdossák a gólokat a francia passzaiból, így kifejezetten nehéz dolguk lesz a hazaiaknak.

Fenerbahce-Besiktas

1924 óta nem kevesebb, mint 320 bajnoki, kupa és barátságos meccsen játszott egymás ellen a két isztambuli gárda. Szinte teljesen kiegyenlített a mérleg, hiszen 118 Fener-győzelem és 117 Besiktas-siker született, 84 döntetlen mellett. A Fenerbahce saját pályáján 82-szer nyert és csak 39-szer kapott ki. A két csapat legutóbbi öt meccsét a Fenerbahce nyerte és a Fener otthonában kupameccsen 2006-ban, bajnokin 2005-ben nyert a Besiktas. A Fenerbahce az utolsó hat bajnoki meccsén nem kapott ki, míg a Besiktas legutóbb a Bursaspor otthonában hagyott két pontot, előtte pedig a Kayserispor vendégeként kapott ki.

A hagyományos isztambuli derbi két résztvevője, a Fenerbahce és a Galatasaray helyett ezúttal a Besiktas a város legjobban álló csapata: a fekete-fehérek a táblázat második helyén állva látogatnak a Fenerhez a hétvégén. A hazaiak mindössze a hatodik helyen állnak, lemaradásuk már most jelentősnek mondható, a Besiktas pedig az élen álló Trabzonspor mögött két ponttal a bajnoki címért küzd.

A Türkcell Süper Lig mellett mindkét csapat érdekelt volt az európai kupákban is, egy fordulóval a csoportküzdelmek vége előtt a Fener már kiesett a BL-ből, és a Besiktas pedig hiába indult ezüstérmesként az UEFA-kupában, még a csoportkört sem érte meg.

Rovatok