Index Vakbarát Hírportál

A hajléktalanok nem akarnak hazamenni

2008. december 10., szerda 17:23

A hajléktalanok hatodik labdarúgó-világbajnoksága után többen menedékjogért folyamodtak Melbourne-ben. A szervezők tudták, hogy ez elkerülhetetlen, hiszen a résztvevők jelentős része a világ legszegényebb országaiból érkezett.

December első hetében Melbourne-ben rendezték meg a hajléktalanok labdarúgó-világbajnokságát, és a BBC információ szerint a torna után tizenöten menedékkérelmet nyújtottak be.

A világbajnokságon 400 hontalan versenyző képviselte az induló 56 országot, és bár mindegyikük vízuma érvényes még, a szervezők tisztában vannak vele, hogy néhányan megpróbálnak Ausztráliában maradni.

"Ez nemcsak ezen a tornán, hanem bármelyik nemzetközi eseményen előfordul" - nyilatkozta Steve Persson főszervező.

„Ha valaki hajléktalanként érkezik egy harmadik világbeli országból, igenis felmerülhet benne a kérdés, hogy mennyire helyén való visszaküldeni őt olyan körülmények közé. Sierra Leone például a világ legszegényebb országa, és a labdarúgóik hajléktalanok. Ha én közülük való lennék, eljutnék egy olyan városba, mint Melbourne, és látnám az itteni lehetőségeket, jó eséllyel folyamodnék menedékjogért” – mondta egy menekültekért felelős ausztrál szakember.

A Dániában rendezett tavalyi világbajnokság után tizenöten eltűntek, most pedig legalább ennyien kérelmezték vízumaik érvényességének meghosszabbítását.

A tornát idén hatodszor rendezték meg, és célja, hogy felkeltse az emberek figyelmét a világszerte élő közel egymilliárd hajlaktalanra, és hogy segítséget nyújtson a résztvevőknek.

Az indulás feltétele, hogy a torna időpontjában hajlaktalanokként, menedéket keresőkként legyenek számon tartva, vagy drog-, illetve alkoholfogyasztás miatt rehabilitációban vegyenek részt.

A férfiak világbajnokságát idén Afganisztán nyerte, a magyar válogatott a 23. helyen zárt. Az első alkalommal megrendezett női viadalon Zambia győzött.

Rovatok