Index Vakbarát Hírportál

Mindenki a Barcelona-Real Madridra figyel

2008. december 13., szombat 08:47 | kilenc éve frissítve

A spanyol bajnokság csúcsrangadója, a Barcelona-Real Madrid mellett összecsap az olasz élmezőny két tagja, a bajnokságra hajtó Milan és a nemzetközi porondra figyelő Juventus, de a Ligue 1-ben is nagy rangadót rendeznek: az egyeduralkodó Lyon a trónkövetelő Marseille-t fogadja.

Barcelona-Real Madrid

Hosszú idő, pontosan 100 nap után kapott ki tétmérkőzésen a Barcelona. A furcsa és tartalékos gárdát a BL utolsó csoportkörében, kedden a Sahtar győzte le saját közönsége előtt. A bajnokságban azonban továbbra is csak egy veresége van a katalán csapatnak. A Real Madrid új edzővel, a Tottenhamtől kiebrudalt Juande Ramosszal nyert BL-meccset hét közben, de a bajnokságban már kilenc pont van kettejük között.

A 157. El Classico következik. Eddig tíz győzelemmel jobb a Real Madrid, amely 68-58-ra vezet, 30-szor volt döntetlen. Óriási a fölény, amikor a rangadót a Camp Nouban játszát. A Barca csak 18-szor kapott ki, 44 meccset megnyert, és csak 16 döntetlen született. A Real Madrid tavaly nyerni tudott idegenben 1-0-ra, de azt megelőzően 24 év alatt ez csak egyszer sikerült a fővárosiaknak.

A Barcelona legutóbb a tavalyi bajnokság végén, 2008. május 11-án kapott ki odahaza bajnokin, akkor a Mallorca tréfálta meg. A Real Madrid október 18-án nyert idegenben bajnokit. Azon a meccsen városi riválisukat, az Atléticót verték, azóta három találkozón sem jött össze a győzelem, és csak egy sovány döntetlen a mérlegük az Almería ellen.

A Barcelona saját szemszögéből nem is találkozhatna jobbkor a Madriddal. A katalánok ugyan tét nélküli meccsen elveszítették hosszú ideje tartó veretlenségüket, de mind a bajnokságban, mind nemzetközileg megállíthatatlannak tűnnek. Hihetetlen sok rúgott góljuk mellé alig kapnak, a 44-9-es bajnoki mérleg egyedülálló, és nem sok jót ígér a vendégeknek.

A Real Madridról mondhatnánk, hogy mélyponton van, ha nem pontosan ugyanilyen teljesítménnyel nyerte volna meg az elmúlt két bajnokságot. A különbség annyi volt, hogy a kihívók is rossz formában voltak, most azonban a Barcelona meggyőzőbb. A Madrid idén már négy vereséget szenvedett, és 24 gólt kapott.

Fél év alatt óriásit fordult a világ, a legutóbbi El Classicón a barcelonai játékosok sorfalat álltak az akkor már bajnok fővárosiaknak, most viszont a Madrid az ötödik, és ha kikap a rangadón, a hetedik helyig csúszhat vissza. Ami még rosszabb, az Altético Madrid is a csapat elé kerülhet.

Juventus-AC Milan

Két olyan csapat vívja a Seria A hétvégi rangadóját, amelyek összesen 39 bajnoki címet szereztek, és 28 európai és világkupa-győzelemre lehetnek büszkék. 1929. december 8-án találkoztak először, és a Juventus 3-1-re legyőzte saját pályáján a Milant. Eddig összesen 150-szer találkoztak az élvonalban, a Juventus 51-szer nyert, a Milan 44-szer, 55 döntetlen született. A Juventus pályaválasztása mellett ez a mérleg: 34-22-19, azaz majdnem fel annyiszor nyert a Milan idegenben, mint a Juve otthon. A milánói gárda a 2003/2004-es szezonban nyert legutóbb a Juve otthonában, akkor 3-1-re nyertek.

A Juventus utóbbi négy hazai bajnokiját megnyerte, tétmeccsen október 5-én kapott ki legutóbb odahaza, a Palermo verte, azóta öt siker és egy döntetlen a mérlege. A Milan régen nyert idegenben. Öt bajnoki és kupameccsen nem sikerült ez nekik, legutóbb október 26-án az Atalantát tudták legyőzni. A két együttes legutóbbi 10 összecsapásából (bajnoki és kupameccseken) hat találkozó ért véget döntetlenül.

Az Inter mögött kicsit leszakadni látszó üldöző boly két legjobban álló tagja, a második Juventus és a harmadik Milan csap össze a Serie A 16. fordulójában. A két klub ellentétesen ítéli meg a bajnokság fontosságát, a Milant bevallottan nem érdekli különösebben az UEFA-kupa, inkább a scudettót szeretné, a Juventus pedig nem tör bajnoki babérokra, inkább a BL-ben szeretne minél tovább jutni.

Ennek ellenére ha csak jobb gólkülönbségével is, de a Juventus áll jobban. A torinóiak ritkán rendeznek gólparádét, sőt általában semmilyen parádét nem rendeznek, viszont mindezek helyett győznek. A veretlen BL-menetelés mellett a bajnokságban is jól teljesítettek, az Inter elleni vereséget leszámítva hibátlan idényt fut a Juventus, amelyben rendre akad olyan játékos, aki kihúzza a kátyúból a csapat szekerét.

A Milan komoly szerkezeti gondjai ellenére ott van az élmezőnyben. Carlo Ancelotti legalább 4-5-féle belsővédő-párt kipróbált már idén, de megnyugtató megoldás még nincs, ezen kívül a támadójáték is esetleges. A brazil klasszis támadók egyike mostanáig minden meccsen megvillantotta magát, így versenyben van a Milan, de a Juventus legnagyobb dicsérete idén az, hogy nagyon nehéz játszani ellene.

Olympique Lyon-Marseille

1951. november 11-én rendezték a két gárda első bajnoki meccsét, amelyen a Lyon otthonában 2-2-es döntetlen született. Nincs nagy különbség a két csapat eddig lejátszott 78 találkozóján. 24-szer a Lyon, 26-szor Marseille győzött, 28-szor volt döntetlen. Amikor a Lyon volt a pályaválasztó, csak hétszer örülhettek a vendégek, 16-szor hazai győzelem vagy döntetlen született. A legutóbbi meccset a Marseille nyerte 2-1-re.

Pocsék szériában van a Lyon, utóbbi három tétmeccsén egyetlen pontot szerzett, azt is a Valenciennes ellen, otthon. Az utóbbi négy hazai meccséből csak egyet tudott nyerni. A Marseille sem büszkélkedhet, a legutóbbi hat találkozójából csak a Nice elleni gyötrelmes 2-1 volt sikeres. A Marseille utoljára több mint egy hónapja, november 8-án, az újonc Grenoble ellen nyert idegenben..

Az idei versenyfutás a Ligue 1-ben kiegyenlítettebbnek tűnik, mint a korábbiak. A Lyon zsinórban hat bajnoki címmel a háta mögött már nehezebben talál motivációt hazája bajnokságában, ezért inkább a BL-ben szeretne nagyot dobbantani, a Marseille pedig kerete, támogatottsága és formája alapján is képes lehet idén letaszítani a trónról az egyeduralkodót.

A Lyon három ponttal vezet a Marseille előtt, aminek elsősorban a kikötővárosiak rengeteg (7) döntetlenje az oka. A kihívót fogadó címvédőnek rosszabb a gólkülönbsége, mint ellenfelének, és lényegesen kevesebbet is rúgott a Marseille 33 góljánál (22-t), ráadásul a formája is lehetne jobb, hiszen a PSG-től elszenvedett vereséget egy hazai döntetlen, majd egy újabb vereség követte (a Nantes ellen). A Marseille kiesett a BL-ből, és az utóbbi fordulókban a Ligue 1-ben sem teljesít jól, a rangadó így ismét a hazaiaknak áll.

Rovatok