Index Vakbarát Hírportál

Egy meccsel döntős lehet a Manchester

2008. december 17., szerda 10:59 | aznap frissítve

Szerdán és csütörtökön az elődöntőkkel folytatódik a Japánban zajló klub-világbajnokság. Eddig nem volt meglepetés, a két kiemelt, a BL-győztes Manchester United a japán Gamba Oszakával, a Libertadores-kupa-győztes LDU Quito a mexikói Pachucával játszik az elődöntőben.

A klubvilágbajnokság első fordulójában a Pachuca reménytelen helyzetből, 2-0-s hátrányból fordított a az egyiptomi Al-Ahly ellen, hosszabbításban nyert 4-2-re. A mexikói csapat tavaly szintén afrikaival, a tunéziai Etoile du Sahellel kezdett az első körben, akkor kiesett. Most sikerült a bravúr és az elődöntőben az Ecuadornak első Libertadores-kupát nyerő LDU Quito legyőzése sem tűnik lehetetlennek.

A Pachuca csak az utóbbi egy évtizedben lett állandó tagja a mexikói első osztálynak, 2000-ben nyerte első aranyát, összesen ötszörös bajnok. A Concacaf Bajnokok Kupája elnyeréséhez hat meccset kellett játszania, hármat megnyert, két döntetlen mellett csak egyet veszített el.

Enrique Meza, a Pachuca edzője hatalmas csatára számít, nagyon örül, Dél-Amerika legjobbjával játszhatnak. „Minden erőnkkel a sikerre koncentrálunk. Hiszünk a győzelemben és a végsőkig kűzdeni fogunk”.

Az LDU Quito odahaza elbukta a bajnokságot legnagyobb városi riválisával, a Deportivo Quitoval szemben. Az LDU kilencszeres bajnok, idén pedig első ecuadori csapatként elhódította a Libertadores-kupát. Az egyenes kiesés szakaszban két argentin csapatot is kivert, majd a döntőben a brazil Fluminense ellen nyertek büntetőkkel.

A másik ágon az ausztrál Adelaide United előbb az új-zélandi Waitakere Unitedet győzte le, majd a japán Gamba Oszaka (ahogy az ázsiai Bajnokok Ligája döntőjében korábban már kétszer) harmadszor is nyert az Adelaide ellen.

A Gambát 1980-ban alapították, Macusita néven, és az akkori amatőr bajnokságban szerepeltek. A klub az 1993-ban induló profibajnokság előtt két évvel formálódott újjá, ekkor vette fel a Gamba Oszaka nevet. A csapat a J-League eddigi mind a tizenhat szezonjában szerepelt, legnagyobb sikerét 2005-ben érte el, amikor egy pont előnnyel bajnokságot nyert. 2007-ben 3. lett, indulhatott az ázsiai BL-ben.

Az idei szezonban a 18 csapatos élvonal 8. helyén végeztek, kevéssel jobb, mint ötven százalékos teljesítménnyel. A gárda legjobbja brazil csatára Lucas, aki hazájában a Botafogo, az Atlético-PR, a Cruzeiro és a Corinthians, Európában a francia Rennes, Japánban 2004 és 2007 között az FC Tokió játékosa volt. Mellette a véfő Micsihir Jasudára és a középpályás Jasuti Endora érdemes figyelni. A japánok az elődöntőben a Manchester Uniteddel játszanak.

Az angol csapat egy nagyszerű bajnoki, majd egy fergeteges buli után hétfőn hajnalban indult Japánba. A játékosok egy jó része a vasárnapi kocsmázás fáradalmait a repülőn pihente ki. Ennek ellenére nagy bravúr kell a japán Gamba Oszakától, hogy meglepje a Unitedet. Alex Ferguson legerősebb keretével érkezik a klub-vb-re, azzal a feltett szándékkal, hogy 2007 után (AC Milan) ismét aranyat nyerjen Európának.

„Nagy presztízsű a győzelem, ezért vagyunk itt. 30 év múlva majd visszatekintünk és azt mondjuk, a Manchester United lett 2008-ban a klubvilágbajnok. Európa legjobbjaként vagyunk itt és remélem jövőre is mi vehetünk részt a tornán. Remek kezdeményezés ez a viadal, hiszen a labdarúgás az egész világon fejlődik, a dél-amerikai bajnokot legyőzni nagyszerű lenne.”

A torna további programja

Elődöntő

December 17., 11:45: Pachuca-LDU Quito
December 18., 11:45: Gamba Oszaka-Manchester United

5. helyért

December 18., 8:30: Al Ahly-Adelaide United

3. helyért

December 21., 8:30: Az elődöntők vesztesei

Döntő

December 21., 11:30: Az elődöntők győztese

Rovatok