Index Vakbarát Hírportál

A Barcelona nagyon lerázhatja a Madridot

2008. december 20., szombat 12:58

A spanyol bajnokságban összecsap a komplett élmezőny: ha a Real Madrid a Valenciát sem bírja legyőzni, csúnyán lemaradhat a Barcelonától. Fontos a Premier League rangadója, az Arsenal-Liverpool is. Most csak a történelmi múlt miatt izgalmas a PSV-Feyenoord.

A Premier League 18. fordulójának rangadóján az Arsenal a Liverpoolt fogadja. A csalódást keltő ötödik helyen álló londoniak furcsa szezont produkálnak, Arsene Wenger csapata hiába veri a Manchester Unitedet (2-1) és a Chelsea-t idegenben (2-1), ha közben hazai pályán kap ki az Aston Villától, és a kisebbik manchesteri csapat is legyőzi. A kiegyensúlyozatlan szereplés ára: nyolc pont hátrány a listavezetővel szemben.

Arsenal-Liverpool

1893-ban találkozott először egymással a két klub, a hétvégi rangadó a 169. lesz a sorban. Az Arsenal 58-szor, a Liverpool 68-szor nyert. Az Arsenal pályaválasztása mellett 37-27-18 a mérleg. A Liverpool nyolc éve nem tud nyerni vendégként, legutóbb 2000. február 13-án sikerült neki. A Liverpool idén nyolc idegenbeli meccséből csak egyet veszített el, azt is Londonban, a Tottenham otthonában. A Liverpool legutóbbi hét tétmeccsén nem kapott ki, az Arsenal viszont az utóbbi kettőn nem nyert, ráadásul idén már kétszer (Aston Villa, Hull) kapott ki odahaza.

A Premier League első helyezettje nem más, mint a hétvégi ellenfél, a Liverpool. Rafa Benitez csapata pontelőnnyel vezet a Chelsea előtt, de mindkét éllovas annyit bukdácsolt, hogy ez akár fordítva is lehetne. A Liverpoolnak elsősorban az a baja, hogy hiába van szinte tökéletes kezdője, a sérüléseknél beugró cserék (például a nyári nagy durranás, Robbie Keane) nem hozzák magukat.

Rangadókban idén mindkét csapat erős, inkább a kisebb csapatok ellen szórják el pontjaikat, ami a Liverpoolnak fáj kevésbé, hiszen az első helyen áll. Az idén meghatározott cél mindent a húsz éve nem látott bajnoki címnek rendel alá a Mersey partján.

PSV-Feyenoord

Hollandia két patinás klubja nem sok örömöt szerez szurkolóinak. A PSV a gyenge szereplés ellenére erős odahaza, a Feyenoord viszont mindössze egyszer nyert vendégként. 1956. szeptember 30-án találkoztak először, azóta 104 összecsapást vívtak. Többször nyert a Feyenoord, 41-szer, a PSV 35-ször. Eindhovenben hazai fölény jellemző, 26-8-18 a mérleg. Utóbbi hat meccsükön négy PSV-siker mellett két döntetlen született, a Feyenoord legutóbb 2004-ben nyert a PSV otthonában. A Feyenoord utóbbi öt meccséből egyet sem nyert, ebből háromszor hazai pályán kapott ki.

Hagyományosan rangadónak tartjuk, de lassan évek óta nem az a PSV-Feyenoord, és ez a legkevésbé sem a címvédő eindhoveniek hibája. A Feyenoordnál óriási gondok vannak, azok után, hogy nulla ponttal kiestek az UEFA-kupából, a bajnokságban is botladoznak, és ha a rangadón érvényesül a papírforma, akár két pontra is megközelítheti őket a legjobb kiesőként 16. Vitesse.

A PSV még nem adta fel, hogy megvédje bajnoki címét, bár a kilenc pont hátrány soknak tűnik, annál is inkább, mert az AZ Alkmaar kifejezetten kulturált, jó csapat. A PSV felemás sikerrel tudta le az utóbbi idők rangadóit (igazából nem volt felemás, mindenkitől kikaptak), és ha nem tudnak elbánni a kétségbeejtő helyzetben lévő Feyenoorddal, akkor búcsút mondhatnak a címvédésnek. Dzsudzsák Balázs kezdhet.

Villarreal-Barcelona

Ha nyer a Barcelona idegenben, beállítja a Real Madrid (1960-as és 1991-s), valamint a Villarreal (2007-es) rekordját, vagyis sorozatban hétszer győz idegenben. Az idei hat vendéggyőzelem során 18 gólt rúgott és csak hármat kapott a fantasztikus formában futballozó katalán csapat. Nincs nagy hagyománya a két együttes párharcának, 1998-ban találkoztak először. A 18 meccsen a Villarreal mérlege a jobb, nyolcszor nyertek, szemben a Barcelona hét sikerével. Hazai pályán is jobban áll a Villarreal, itt 5-1-3 a mérleg. A Barcelona az utolsó 22 tétmeccséből csak a Sahtar elleni BL-csoporttalálkozót veszítette el, és három döntetlenje van még. A Villarrealnak viszont nem megy olyan jól mostanában. Utóbbi nyolc tétmeccséből csak a Recreativo elleni idegenbeli bajnokit nyerte.

Az elképesztő formában lévő Barcelonát egyszerűen lehetetlennek tűnik megállítani, és a Villarrealnak sem megy az utóbbi időben. Hiába áll negyedik helyen a csapat a La Ligában (és jutott tovább a Manchester United mögött a BL-ben), legutóbbi tíz mérkőzéséből mindössze kettőt tudott nyerni. A Villarreal 19 kapott gólja nem sok jót ígér a 46-ot szerzett Barcelona ellen.

A katalánok egyszerűen lemészárolták az élmezőny többi tagját, a Valencia négyet kapott, Sevillában három Barca-gól maradt válasz nélkül, a Real sem talált be Valdes kapujába a legutóbbi fordulóban. Eto’o 15 gólnál jár, Messi is 10-et vállalt, de még beszédesebb, hogy a házi listán harmadik Henry is többet lőtt, mint a Villarreal legeredményesebbje, az olasz Rossi.

Real Madrid-Valencia

Juande Ramosnak egyelőre egy győzelem és egy vereség a mérlege a Real kispadján. Az El Clásico után ismét nagy erőpróba vár a madridiakra, hiszen a Realt jó néhányszor megtréfáló Valencia látogat a Bernabeuba. 1932 óta játssza egymás ellen meccseit a két gárda, ez lesz a 147. rangadójuk. Összesítésben sokkal jobb a Real (75-30-41), hazai pályán pedig még nyomasztóbb a fővárosiak fölénye (55-9-9). Az elmúlt három évben kétszer is nyert a Valencia a Real otthonában, és az utóbbi 10 meccséből csak kettőt veszített el. Idegenben bajnokin november elején, a Getafe ellen nyertek utoljára.

A bajnoki címvédő Real Madrid a Barcelona elleni 0-2 után már 12 pont hátrányban van a katalánokhoz képest, ezért szinte élet-halál kérdése, hogy Madridban legyőzzék a második Valenciát. Juande Ramos romokban heverő csapatot vett át, a rengeteg sérült és az alacsony morál ellenére bizakodó az idén egy csapattól már kirúgott szakember. A Madrid csak a hatodik, és a városon belül is csak második.

A Valenciának kifejezetten jó szezonja van, és ezen nem változtat az sem, hogy két hete a Barcelona lassítás nélkül gázolta el Unai Emery csapatát. Villa ugyanúgy lődözi a gólokat, mint eddig (12-nél jár), és az élmezőny csapatai közül most valóban csak a Valenciában lehet látni a Barca kihívóját. Ezt kellene most bizonyítani Madridban, vereség esetén ugyanis nagyon megléphetnek a katalánok.

Rovatok