Index Vakbarát Hírportál

Tíz emberrel lett világbajnok a Manchester

2008. december 21., vasárnap 13:58 | aznap frissítve

A papírformának megfelelően a dél-amerikai és az európai bajnok játszhatta a 2008-as klubvilágbajnokság döntőjét. A Manchester United Vidics kiállítása ellenére is végig óriási fölényben játszott az ecuadori LDU Quito ellen. A harmadik helyen, csakúgy, mint 2007-ben, ezúttal is japán csapat, a Gamba Oszaka végzett.

A Japánban rendezett klubvilágbajnokság döntője 16 fokos hőmérséklet mellett viharos szélben zajlott, ami az első félidőben a dél-amerikai csapatot segítette.

Az első gólveszély a manchesteri kapu előtt adódott: Manso indította Bielert, aki remekül ugratta ki Jairo Campost, az ecuadori csatár alig gurított a bal kapufa mellé, Van de Sar már verve volt. A 10. percben Vidics ugratta ki Rooneyt, de a Cevallos figyelt és mozdult ki jól a kapujából.

A Manchester United a 15. percben veszélyeztetett először, Carrick indította Rooneyt, aki elől Calderon mentett, igaz saját kapuja felé, fejjel. Cevallos ezúttal is a helyén volt. Öt perccel később a meccs addigi legnagyobb helyzetét hagyta ki a Manchester, C. Ronaldo baloldali beadását Tévez fejelte kapura, Cevallos fantasztikus bravúrral hárított. Nagy fölényben játszott a Manchester, az első huszonöt percben 68-32% volt a labdabirtoklási arány a javukra.

A félidő közepére alább maradt a nagy rohanás. Az angolok uralták a játékot, de a kapuk előtt már kevés volt a veszély. A LDU egyetlen fegyverével, a gyors kontrákkal próbált veszélyt teremteni, kevés sikerrel.

A 35. percben zseniális manchesteri akció futott, a végén Rooney tette ki jobbra Paknak, dél-koreai bombáját azonban védte az ecuadori kapus, a szögletből pedig Ferdinand fejelt alig mellé. Továbbra is United támadott, előbb Tévez bombáját fogta az LDU kapusa, majd C. Ronaldo futott be egy reménytelennek tűnő indítást, beadása után Rooney perdítését bravúrral fogta Cevallos.

Pak Dzsi Szung hibázott még, a kapussal szemben állva emelte rosszul a kapu mellé a labdát, majd Rooney bombázott centikkel mellé. Hatalmas fölényben játszott Manchester, Cevallos az első félidőben többször is bravúrral hárított. Az ecuadoriakra nézve volt hízelgő a félidei 0-0, a kapus volt a legjobb ecuadori, a félidő végén sárgát kapott időhúzásért.

A 49. percben fordult a meccs. Egy összecsapás után Nemanja Vidic könyökkel visszaütött a földön fekvő Bielernek, amiért a játékvezető kiállította a szerb játékost. Egyből cserélt Ferguson, Tévez helyett Evanst küldte a pályára, mégis majdnem a Manchester rúgott gólt. C. Ronaldo megint fantasztikusan jutott át az ecuadori védőkön, önzetlen volt, de Evra lemaradt a beadásról.

Eggyel kevesebb emberrel is veszélyesebb maradt a Manchester. C. Ronaldo nagy bombáját védte Cevallos, majd a 60. percben Anderson íveléséről maradt le fejjel éppen csak Rooney.

Manso helyzeténél az LDU is jelezte, hogy szeretné megnyerni a meccset, 32 méteres bombáját fogta Van der Sar. A Libertadores-kupa idei győztese csak ritkán jutott el az angolok kapujáig, igaz, a 71. percben megint a holland kapust tornáztatták meg, Araujo hatalmas lövését védte. Egy perc múlva Manso száguldott egyedül a kapu felé, de Anderson parádésan szerelt. Feljött az LDU Quito.

A 73. percben a C. Ronaldo-Rooney kettős megint bebizonyította, miért is a világ legjobb csatárkettőse. A portugál ügyes húzogatás után készítette le a labdát, Rooney pedig 15 méterről, a balösszekötő helyéről bombázott a bal alsó sarokba.

Cserélt, majd egyből elkezdett rohanni az LDU, de az angolok már az ellenfél térfelén agresszíven támadták le ellenfelüket. A Manchester emberhátrányát sok futással pótolta.

A 83. percben a csereként beállt Larrea maradt alig egy indításról. Próbált nyomni az LDU, de a Manchester remekül védekezett és mellette életveszélyes kontrákat is vezetett. A 89. percben Manso bombáját tornászta ki Van der Sar, majd óriási tűzijáték volt az angolok kapuja előtt, de megúszták.

Három percet hosszabbított az üzbég játékvezető, de akció már nem volt. Megérdemelten nyert a Manchester, mert tíz emberrel is sokkal veszélyesebb volt, az LDU csak a bekapott gól után kezdett el rohanni, de igazi gólhelyzetet nem tudott kialakítani. Az angolok a tavalyi Milan-siker után második európaiként nyerték el a trófeát.

A döntő előtt a Gamba Oszaka és a Pachuca játszotta a torna bronzmeccsét, amelyen az első félidő 29. percében szerzett góllal nyert a házigazda Gamba. A japánok többet próbálkoztak, sokkal többet szabálytalankodtak is, kapu előtti magabiztosabb játékukkal megérdemelték a 3. helyet.

A második félidőben a Pachuca sokkal aktívabb volt, de nem tudtak betalálni a Manchestertől az elődöntőben 5 gólt is kapó Joszuke Fudzsigajának. Az Oszaka 10 emberrel fejezte be a meccset, a 93. percben a chilei játékvezető, Pablo Pozo kiállította a Gamba játékosát, Futagavát. A tavalyi Urawa Red Diamonds bronzérme után Japán csapat másodszor szerezte meg a harmadik helyet az ötödször kiírt tornán.

FIFA klub-világbajnokság, döntő

LDU Quito-Manchester United 0-1 (0-0)

Jokohama, International Stadium, vezette: Ravszan Irmatov (üzbég)

LDU Quito: Cevallos – N. Araujo, Calle (Ambrosi, 77.), Bolanos (Navia, 88.), Urrutia, Reasco (Larrea, 82.), Calderon, W. Araujo, Bieler, Manso, Campos. Edző: Edgardo Bauza.

Manchester United: Van der Sar – Raafel (G. Neville, 85.), Ferdinand, Vidics, Evra, Anderson (Fletcher, 88.), Pak, Carrick, C. Ronaldo, Rooney, Tévez (Evans, 51.). Edző: Alex Ferguson

Gólszerző: Rooney (73.)

Sárga lap: Bieler, Campos, Cevallos, Calle, Araujo ill. Anderson.

Kiállítva: Vidics (49.)

3. helyért: Gamba Oszaka-Pachuca 1-0 (1-0)

Gólszerző: Jamazaki (29.). Kiállítva: Futagava (93.).

Rovatok