Index Vakbarát Hírportál

Keressük 2008 legjobb futballvállalkozóját

2008. december 28., vasárnap 08:16 | aznap frissítve

A semmiből csinált BL-induló klubot a kolozsvári Pászkány Árpád, a német Dietmar Hopp Hoffenheimje pedig újoncként őszi első lett a Bundesligában. Lehet, hogy mégsem ők az év futballvállalkozói, hanem a Ferencvárosba ismét életet lehelni próbáló Kevin McCabe, vagy a magyar futballt és a politikát május óta izgalomban tartó Advertum. A negatív főszereplők közé a Manchester City arab tulajdonosai, a West Ham nagyot bukó izlandi főnöke, illetve az Eb-rendezéssel bohóckodó lengyel és ukrán vezetők kerülhetnek. De befuthat egy internetes közösségi oldal is.

Az év góljai, csapatai, mókás és kevésbé vicces pillanatai között érdemes azokról is értekezni, akik hóbortból vagy jól megfontolt üzleti érdekekből, sikeresen vagy kevésbé sikeresen milliárdokat tolnak bele a futballba – vagy éppen vesznek ki onnan.

Egyelőre megelőlegezett a bizalom az év futballvállalkozója címért folyó áldatlan küzdelemben Kevin McCabe-nek. Az angol másodosztályú Sheffield United tulajdonosa egyelőre csak megmentette a megszűnéstől a Ferencvárost azzal, hogy sokadik nekifutásra megvásárolta a futballcsapatot és az Üllői úti stadiont a hozzá tartozó néhány hektárral. A már több földrészen is befektető ingatlanmilliárdos pénzéből rendeztek minden tartozást az FTC-nél, de a tavaszi feljutás az NB II.-ből még vele sem jött össze. A befektető új stadiont is ígér, nemrég mutatták be a 25 ezresre tervezett, a jelenlegihez képest elforgatott aréna látványterveit. McCabe 2011-re ígérte a legalább 50 millió eurós (13 milliárd forint) beruházás befejezését. Az angol befektetőt érte sok kritika is: bírálták többek között azért, mert az FTC idei idegenbeli meze narancssárga, meg hogy sok a légiós a csapatban. És az is rendre felmerül, hogy McCabe-et csak az ingatlan érdekli, a klubot még be is döntheti, míg egyes elméletek szerint nem is ő a Ferencváros valódi befektetője.

Amit McCabe-ék egyelőre csak ígérnek, azt Erdélyben egy magyar üzletember meg is csinálta: a kolozsvári Pászkány Árpád a város második számú klubjából, az egykori Vasutasból BL-főtáblás csapatot épített. A többek között autókereskedésből és ingatlanokból meggazdagodott egykori matematikahallgató ütemérzékét dicséri, hogy a CFR 1907 akkor nyert román bajnokságot (és kupát), amikor ezért először járt Romániában automatikus indulási jog a BL-ben. Pászkány a szánalmas fellegvári stadiont 20-25 millió euróból hangulatos, 25 ezres arénává változatta. A csapat nemzetközi alakulat, a legtöbb játékos portugál, de tele van brazillal és argentinnal is, román csak elvétve akad benne, magyar egy sem. Az erdélyi futballmilliárdosra és klubjára szeretnek magyarként emlékezni, ő azonban – talán józan megfontolásból – csak nagyon óvatosan hangsúlyozza ezt.

A Románia száz leggazdagabbja közé sorolt Pászkány Árpád azt szereti állítani, neki csak hóbort a futball, Dietmar Hopp esetében viszont kétségtelenül ez a helyzet. Németország és a világ legvagyonosabbjai közé tartozik az SAP szoftvercég társalapítója a maga 6,3 milliárd eurójával (ez most több mint 1600 milliárd forint.) Miután cégéből fokozatosan kivonult, Hopp a jótékonykodás felé fordult, és szponzora lett annak a kiscsapatnak, amelyben fiatalon maga is futballozott. A TSG Hoffenheim egy háromezer lakosú városrész csapataként tizenkét év alatt eljutott a hatodosztályból a Bundesligába. Ott pedig nagy meglepetésre – Lőw Zsolttal csak időnként a pályán – újoncként őszi első lett. A stadionosdit Hopp sem hagyhatta ki, nagyjából ugyanannyiból, mint a Ferencváros befektetője, harmincezres arénát avat januárban Sinsheimben, amely városnak Hoffenheim is a része.

Nem épít stadiont, sőt klubot sem virágoztatott fel az Advertum Kft., mégis a felsorolásba illik. A nyíregyházi székhelyű médiavállalkozás májusban kapott – a közvélemény számára látszólag minden előzmény nélkül – állami garanciát 5,2 milliárd forintos hitelfelvételre. A kölcsönből az Advertum rendezi a magyar profi klubokat tömörítő Magyar Hivatásos Labdarúgóliga (MHLL) APEH felé fennálló 3,1 milliárdos tartozását, a fennmaradó összegből pedig helyi rádiókból a magyar futball érdekeit (is) szolgáló hálózatot alakít ki. A magát a legnagyobb vidéki médiavállalkozásként definiáló cég reklámtáblákat is kap a rádiós jogok mellé, miközben az MHLL 15 év alatt visszafizeti neki a 3,1 milliárdot.

Az Advertumot a kormánygarancia megjelenése óta sok kritika érte. A céget leginkább a szintén nyírségi származású Veres János pénzügyminiszterrel hozták kapcsolatba a nyíregyházi klub jelenlegi és az Advertum volt tulajdonosa, az MHLL-alelnök Sziky Gyula révén. Az ellenzék határozottan állítja, a cég bevonása a magyar futball ügyeibe csupán egy kormányközeli médiabirodalom kiépítését szolgálja.

Az, hogy a hirtelen jött céget jogosan érték-e a támadások, csak később derülhet ki, a 2012-es Európa-bajnokságot előlünk is elhalászó Lengyelországot és Ukrajnát azonban okkal kritizálták folyamatosan. A két keleti ország sehol nem tart az előkészületekkel és botrány botrányt ér. Gyakorlatilag néhány hetente merült fel, hogy elvehetik tőlük a rendezés jogát, mert hol az ukrán stadionokkal, hol a korrupciós botrányba keveredett lengyel szövetséggel vagy éppen a szövetség ügyeibe az UEFA és a FIFA szerint jogtalanul beavatkozó varsói kormánnyal akadt gond.

Ki az év futballvállalkozója?

  • 543
    Pászkány Árpád
  • 165
    Kevin McCabe
  • 161
    Dietmar Hopp
  • 138
    Myfootballclub.co.uk
  • 40
    A Man. City emírjei
  • 35
    Advertum Kft.
  • 1
    Bjorgolfur Gudmundsson

A katasztrofális kategóriába sorolhatunk két angliai példát is: külföldi befektetők rázós kalandjairól van szó a Manchester City és a West Ham United esetében is. Előbbinél szeptemberben szálltak be kőgazdag olajsejkek, és vették meg thaiföldi exkormányfőtől sajtóhírek szerint 200 millió fontért (kb. 55 milliárd forint) a kétszeres angol bajnokot. Még gyorsan kifizettek 32 millió fontot, hazai rekordot Robinhóért, hogy aztán a közepesen tehetséges menedzser, Mark Hughes kieső helyre irányítsa Karácsonyra a Cityt. Az UEFA-kupában azért tavaszra is állva maradtak.

Ennél is nagyobb a baj a Premier League-ben jelenleg 17. West Hamnél. A kelet-londoni klub pénzügyileg került a tönk szélére. Előbb szeptemberben dőlt be a csapat mezszponzora, az XL.com utazási iroda. Aztán jött a globális pénzügyi válság, amely a klub tulajdonosát, az izlandi Bjorgolfur Gudmundssont rengette meg: az övé volt a sziget legnagyobb bankja (egyben az ország második legnagyobb cége), a Landsbanki, amelyet október 7-én államosítottak. A West Hamnél azóta hangoztatják, a tulajdonos nehézségei miatt nem kell eladni a legjobbakat a télen. Napokkal karácsony előtt azonban bejelentették, Gudmundsson gyorsan túl akar adni a csapaton, és már öt lehetséges vásárlóval is tárgyal.

A legfurcsább történet mégis az Ebbsfleet Unitedé. Az angol ötödosztályú csapatot február óra egy webes közösség, a Myfootballclub.co.uk birtokolja. Az oldalon keresztül 30 ezer szurkoló irányít, ugyanis szavazások során ők döntenek a csapatot érintő minden fontos kérdésben. Az Ebbsfleet az új tulajdonosokkal már túl van első sikerén is: májusban a Wembleyben megnyerte az amatőr csapatoknak kiírt FA Trophy döntőjét.

Rovatok