Index Vakbarát Hírportál

Apró stadionokban játszották az Eb-t

2008. június 28., szombat 12:53

Európában számos nyolcvanezer néző befogadására alkalmas stadion van, az idei foci-Eb-t mégis többnyire harmincezres pályákon rendezték. A közönség nagy része az osztrák és svájci városokban kialakított szurkolói zónákban élvezhette a meccseket, gyakran sok tízezres társaságban, a legfrissebb adatok szerint 3,8 millióan. Statisztikáztunk kicsit.

Az osztrák-svájci rendezésű Európa-bajnokság valószínűleg az egyetlen volt a történetében, amelyen kivétel nélkül minden egyes mérkőzést telt ház előtt játszottak. Ez nem utolssósorban azzal is magyarázható, hogy az adottságok miatt aránylag kicsiny stadionokban rendezték a csatákat, így tízezrével jutottak szurkolók a bécsi vagy a bázeli drukkerzónákba is.

A két ország infrastruktúrájára és közlekedésére tehát nem lehet panasz, de a stadionok szerény mérete miatt már több válogatott panaszkodott. A nyolc stadion közül a legnagyobb befogadóképességű a döntőnek is helyet adó bécsi Práter, amelybe 53 000 néző fér be.

A csoportkörben itt játszott az osztrák válogatott, és minden alkalomal tele is volt a létesítmény. Ugyanakkor a hollandok például panaszkodtak, hogy csapatuk meccseit jóval kevesebb szurkoló láthatja a helyszínen.

Svájci oldalról a bázeli St. Jakob Park volt a listavezető 42 000-es nagyságával, ide negyeddöntők és elődöntők is kerültek. A többi stadion 30 és 32 ezer nézőt tudott fogadni, és az angol vagy spanyol ligában edződött labdarúgók ennél nyilván többhöz voltak szokva.

Az Eb stadionjai:

Bécs – Práter, hivatalosan Ernst Happel Stadion: 53 ezer (döntő)

Bázel – St. Jakob Park: 42 ezer (nyitómeccs)

Klagenfurt – 32 ezer

Bern (Wankdorf) – 32 ezer

Innsbruck – 30 ezer

Genf – 30 ezer

Salzburg – 30 ezer

Zürich – 30 ezer

Ezzel a listával Európa élmezőnyétől alaposan el vannak maradva. A földrész legnagyobb stadionja a barcelonai Nou Camp, amelybe a hivatalos állás szerint 98 787 néző fér be. Ezt a felújított Wembley követi, ott pontosan 90 000-en tudnak meccset nézni.

A harmadik a milánói San Siro a maga 85 700-as befogadóképességével, a negyedik az idei BL-döntőnek is helyt adott moszkvai Luzsnyiki, ahol 84 745 néző láthatta a Manchester United és a Chelsea meccsét. Ötödik a kijevi Olimpiai stadion (83 160), hatodik a Borussia Dortmund arénája, a Signal Iduna Park (82 700). A hetedik az írországi Croke Park 82 501-es befogadóképességével, a nyolcadik a római olimpiai stadion, ott 82 000-en férnek el.

Az első tíz helyezettnél nyolcvanezer feletti a befogadóképesség (ide tartozik még a Galatasaray stadionja és a madridi Bernabeu), a 11. helyen álló párizsi Stade de France pont 80 000-es.

A lista érdekessége, hogy a manchesteri Old Trafford holtversenyben a 13. a berlini olimpiai stadionnal és a maga 76 000-es befogadóképességével, míg a müncheni Allianz Arena a 17. (69 901).

Rovatok