Index Vakbarát Hírportál

Nyeretlen az Európa-bajnok az Eb előtt

2008. június 2., hétfő 10:34

A hollandok remekeltek, a lengyelek büntetőt hibázva játszottak döntetlent a dánokkal. A görögök győzelem nélkül maradtak, az örményeket sem tudták megverni. Svédországnak sem sikerült a főpróba.

Hollandia remek játékkal verte a walesieket. Sokat javult a csapat a legutóbbi, dánok elleni találkozóhoz képest, pedig ugyanazzal volt az összeállításuk, mint legutóbb. Az első félidőben Robben száguldott végig az egész pályán, majd remekül gurított el Hennessey kapus mellett. A második félidő elején Sneijder hatalmas szabadrúgásgóllal állította be a végeredményt. A rotterdami De Kuipban 48 500 néző látta a találkozót. A mérkőzés előtt Hans van Breukelen virágcsokorral köszöntötte van der Sart, aki 125-ször szerepelt a holland nemzeti tizenegyben.

Továbbra sem megy fényesen a lengyeleknek. Ezúttal a Hollandiától is pontot rabló dánok tréfálták meg őket. 40 ezer néző látogatott ki Chorzowban a Slaski-stadionba. Vingaard szerzett vezetést a vendégeknek, aztán büntetőhöz jutott a lengyel válogatott, de Maciej Zurawski gyenge 11-esét Sörensen kapus megfogta. Az első félidő lefújása előtt egyenlítettek a lengyelek, Krzynowek lövése megpattant egy védőn, a labda az elvetődő kapus felett hullott a kapuba. A lengyelek felkészülése lehangoló. A múlt héten döntetlen Macedóniával, aztán sovány siker Albánia ellen, végül egy újabb 1-1 Dániával.

A svédeket az ukránok tréfálták meg a Rasundában. A vendégek nem is a legerősebb összeállításukban játszottak. A svédek a Henrik Larsson, Zlatan Ibrahimovic csatárduóval támadtak, eredménytelenül, Pjatov kapus több esetben is nagy ziccerben hárított. Ráadásul az Ibrahimovicot váltó Elmadert húsz perc játék után le kellett cserélni. Nagyobb aggodalomra nincs ok, Magnus Forssblad csapatorvos szerint kis pihenéssel meg fog gyógyulni a Toulouse csatára. Nazarenko óriási gólt lőtt. A labda szitált a levegőben, Shabaan kapus mellé nyúlt.

A görögök az örményeket sem tudták legyőzni. A Budapesten bukott csapat Offenbachban találkozott Örményországgal. Az első félórában szinte semmit sem csináltak a görögök, utána több lehetőségük is akadt, de egyszer sem sikerült túljárniuk Gevorg Kaszparov eszén, az örmények kapusa remekül védett.

Az angol válogatott Port of Spainben győzte le Trinidad és Tobagót, Jermain Defoe kétszer is a hálóba talált. Az angolok az első negyedórában eldöntötték a meccset.

Eredmények

Lettország-Litvánia 2-1 (Gorkss 57., Alunderis 80., öngól, ill. Beniusis 84.), Hollandia-Wales 2-0 (Robben 35., Sneijder 54.), Lengyelország-Dánia 1-1 (Krzynowek 43., ill. Vingaard 28.), Svédország-Ukrajna 0-1 (Nazarenko 83.), Örményország-Görögország 0-0, Guatemala-Panama 0-1 (Garces 66.), Trinidad és Tobago-Anglia 0-3 (Barry 12., Defoe 16., 49.).

Rovatok