Index Vakbarát Hírportál

Decónak muszáj volt összeszednie magát

2008. június 12., csütörtök 16:23 | aznap frissítve

A portugál irányító felejthető szezont produkált a Barcelonában, de szerdán szinte tökéletes játékot nyújtva vezette győzelemre csapatát Csehország ellen.

Szinte látjuk, amint Joan Laporta Barcelona-elnök a tegnapi Csehország-Portugália mérkőzést követően lesétál a Nou Camp öltözőjébe, megfontolt léptekkel odabattyog Deco öltözőszekrényéhez, szertartásos lassúsággal kirámolja belőle a portugál irányító holmiját, majd miután több módon megbecstelenítette azokat, a kutyák martalékává teszi az összes göncöt.

Anderson Luis de Souza, azaz Deco elsőrangú játékos. Bajnokságot, kupát és szuperkupát nyert Portugáliában, majd Spanyolországban is, kétszeres BL-győztes, UEFA-kupa-győztes. Egyéni elismerései között ott van egy Bajnokok Ligája Legjobb Játékosa díj, egy ezüstlabda (második hely az aranylabda-szavazáson) és egy klub-vb-aranylabda.

A szokásos brazil erények mellett Deco szinte tökéletes irányító. Alacsony súlypontja miatt kiválóan cselez, mokány termetének köszönhetően mégsem könnyű csak úgy arrébb hessenteni. Passzaival remekül mozgatja aktuális csapatát, és meglövi a posztjához illő gólmennyiséget is szinte minden évben.

Hogy akkor Laporta miért dühös rá? Egyrészt Laporta alapból dühös most, hiszen a Barcelona egészen elképesztően gyenge szezont produkált. Az eredmények még hagyján (a BL-elődöntő kifejezetten rendben is lenne), de a mutatott játék láttán kiütésekkel és jeges verejtékkel kombinált hidegrázást kapott a katalán közönség.

Az irányító olyan volt, mint a csapat, amit irányított: Deco ugyan csak 18 meccset teljesített a spanyol bajnokság idei kiírásában, de amikor játszott, abban sem volt köszönet, sőt, a kihagyott mérkőzései sem feltétlenül mind sérülés miatt csúsztak be. Pont olyan volt, mint a Barcelona: erőtlen, kedvetlen, lényegét vesztett.

Ehhez képest szerdán a mezőny legjobbja volt. Az ő góljával szereztek vezetést a portugálok, majd kiosztott egy gólpasszt Cristiano Ronaldónak, és a mérkőzést végleg eldöntő akció is az ő remek helyzetfelismeréséből indult. Pontosan úgy játszott, ahogy Barcelonában hiába várták tőle idén: sokat és hasznosan futva, remek passzokat adva, a kapu előtt rendszeresen feltűnve.

A számok nyelvére fordítva: Deco futotta a legtöbbet a portugál válogatottból, 11,4 kilométeres teljesítményével majdnem kétezer megtett métert vert a szélsőkre, de még a mellette védekező Petit is ötszáz méterrel lemaradt mögötte.

Bár az UEFA Cristiano Ronaldót választotta a meccs emberévé, nálunk egyértelműen Deco volt a legjobb, aki a mérkőzés után így értékelt: „Hiába szereztük mi az első gólt, nagyon nehéz mérkőzésen vagyunk túl. A csehek egyenlítése után is végig hittünk a győzelemben, és szerencsére a védekezésünk stabil maradt, így tudtunk kontrázni, és úgy vélem, megérdemelt győzelmet arattunk.”

„Sajnos sok mérkőzést voltam kénytelen kihagyni, és ez látszott a játékomon. Utoljára a Manchester ellen játszottam a Barcelonában, de mostanra úgy érzem, kezd visszatérni a formám. Tegnap kifejezetten jól éreztem magam a pályán” – tette hozzá Deco, majd a további esélyekről is szót ejtett.

„Az egyenes kieséses szakaszban hiába játszol jól, lehet, hogy ennek ellenére kiesel, mi azonban magabiztosak vagyunk, és hiszünk benne, hogy ha a legjobbat nyújtjuk, bárki ellen esélyesek vagyunk.”

Portugália a Svájc elleni mérkőzésétől függetlenül már megnyerte a csoportját, így az egyenes kieséses szakaszban a B csoport második helyezettjével kerül szembe. Hogy kivel, azt még nem tudhatjuk, de hogy nem fog örülni, abban biztosak vagyunk.

Rovatok