Index Vakbarát Hírportál

Felesleges a hisztéria, nem volt les

2008. június 10., kedd 14:11 | aznap frissítve

Hiába reklamálnak az olaszok, szabályos volt a holland válogatott első gólja a futball Eb eddigi legnagyobb meglepetését hozó holland-olasz meccsen, amely a világbajnok 3-0-s vereségét hozta.

Az olasz játékvezetői bizottság vezetője, Cesare Gussoni szerint szabályos volt a holland válogatott első gólja Olaszország csapata ellen, a labdarúgó Európa-bajnokság harmadik napján.

A 26. percben jobb oldali beadás után a labda Gianluigi Buffon kapustól Joris Mathijsenhez került, ő Wesley Sneijderhez passzolt, akinek lövése Ruud van Nistelrooyról a hálóba pattant. Az olaszok lest reklamáltak, de mivel Christian Panucci az alapvonalon kívül feküdt, a találatot megadta a svéd Peter Fröjdfeldt. Panuccit saját kapusa, Gianlugi Buffon tarolta le, majd lökte kívülre, később, a gól után a védő folytatta a játékot.

"A bíró és az asszisztense a szabályoknak megfelelően járt el. Igaz, én először lesnek láttam az esetet, a visszajátszás azonban megmutatta, hogy Panucci kívül fekszik" - nyilatkozott Gussoni.

Az olasz szakemberrel megegyezik az osztrák játékvezetői testület első emberének, Gerhard Kaplnak a véleménye is, aki elmondta, hogy ő az Eb játékvezetőinek regensdorfi bázisán nézte végig a mérkőzést, és ott Fröjdfeldt döntése "semmilyen vitát nem váltott ki".

Kapl idézte az idevágó szabályt, amely tartalmát tekintve úgy szól: nem állhat lesen a támadó csapat futballistája, ha a védekező együttes két utolsó embere közül az egyik elhagyta a játékteret.

A játékvezető dönt

Akadnak olyanok is, akik az említett szabályra hivatkozva úgy vélik, szabálytalan volt a gól. Az előírással az volt az alkotók szándéka, hogy egy játékos a pálya elhagyásával szándékosan ne állíthassa lesre az ellenfél támadóját. Azt tehát a mérkőzésvezetőnek kell eldöntenie, hogy az alapvonalon kívül fekvő futballista saját akaratából került-e oda, szándékosan nem tér-e vissza a játéktérre, vagy esetleg valóban képtelen folytatni a játékot.

Az olasz és az osztrák bírók véleményét osztja az egyik legelismertebb magyar játékvezető, aki neve elhallgatását kérve annyit mondott: a gól szabályos volt, mivel nem büntethető amiatt a holland csapat, hogy az olasz kapus kilökte saját játékosát.

Hozzátette, minden szabály úgy szól: a játékvezető véleménye szerint. Mellesleg miután többször is visszanézte a szituációt – amire a játékvezetőnek nem volt lehetősége –, észrevette, hogy Panucci felnéz. Ezzel nam azt mondja, hogy szándékosan kivonta magát a játékból – amiért büntethető lenne –, de mivel nem előzte meg szabálytalanság az esetet, szabályos volt a gól.

Arany Tamás FIFA-kerettag játékvezető szintén ezen a véleményen volt, mivel a játék menetéből adódóan esett ki a játékos. „Az utolsó előtti védő számít lesállásnak, tehát Panuccit úgy kellett kezelni, mintha a játéktéren lenne. Ha valaki a játék menetében egy becsúszás után hagyja el a játékteret, akkor is úgy kell venni, mintha a pályán lenne. Ha nem ápolás miatt van az alapvonalon túl, jelenléte számít a lesállás megítélésénél” – mondta Arany.

Az UEFA szerint is szabályos volt a gól

David Taylor, az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) főtitkára kedden megerősítette, hogy szabályos volt a hollandok első gólja, amit az olaszok elleni hétfői Európa-bajnoki mérkőzésen szereztek.

"Érvényes találat volt. A játékvezető és asszisztense helyesen alkalmazta a szabályokat - jelentette ki Taylor. - Ruud van Nistelrooy úgy lőtte a labdát a hálóba, hogy az utolsó védők előtt volt, vagyis elvileg lesen állt. Ugyanakkor az, hogy Christian Panucci, aki a megelőző eseménysor végén a saját lendülete miatt az alapvonalon túlra került, felülírta ezt a helyzetet. Úgy tekintjük, mintha a gólvonalon állt volna. Ha egy játékos el akarja hagyni a pályát, engedélyt kell kérnie. Ebből a szempontból nézve ő volt az utolsó védő" - tette hozzá magyarázatként Taylor, még azt is megemlítve, hogy a szándékosságot nem kell vizsgálni.

Taylor hozzátette: sokan nem ismerték a vonatkozó szabályt, de mivel ez létezik, nincs miről vitatkozni.

Rovatok