Index Vakbarát Hírportál

Világbajnokok a potyautas-válogatottban

2008. június 25., szerda 09:26

Tucatnyi játékos maradt egyetlen perc játék nélkül az Eb eddig kiesett csapataiban. Volt, aki nem is edzett rendesen, a mi tizenegyünkbe viszont ő is befért.

Potyautas – így hívják az olaszok azt a futballistát, akit beválogatnak, kivisznek egy világversenyre, de ott a csapat összes meccsét a kispadon tölti, egyetlen percre sem lép pályára. A klasszikus jelentés szerint a végén még nyer is valamit – reméljük, lesz ilyen is –, de most azokkal foglalkozunk, akik munka nélkül, üres kézzel mentek haza.

Marco Amelia

Minden csapat három kapussal érkezett az Eb-re, de többnyire csak egy játszott, így választási lehetőségünk volt bőven. Ezért egy világbajnokot tettünk be, Marco Ameliát, aki két éve a vb-n és most sem védett egy percet sem.

Mikael Dorsin

A román bajnok és kupagyőztes CFR svéd válogatott védője korábban 11-szer szerepelt a nemzeti csapatban, ezúttal egy percet sem kapott. Az Index látta őt Erdélyben futballozni, de kollégánkban nem hagyott mély nyomokat.

Sebastien Squillaci

A francia védő 12 válogatott meccsel érkezett és távozott. A Lyon játékosa, ott alapember, de Raymond Domenech szövetségi kapitány nem tartott rá igényt.

Alessandro Gamberini

A Fiorentina középhátvédje az utolsó pillanatban, Fabio Cannavaro sérülése miatt került a keretbe. Korábban mindössze kétszer volt válogatott, ezúttal nem kapott bizalmat Roberto Donadonitól. A Gazzetta dello Sport szerint ”az edzéseken adtak neki fontos feladatokat”.

Zdenek Pospech

30 éves jobbhátvéd az FC Kobenhavenből, aki a cseh csapatba nem fért be. Hét válogatott meccse van, sokkal többet nem is tudunk róla, talán két év múlva a világbajnokságon még bizonyíthat.

Tobias Linderoth

Középpályánk tagja az igen rutinos, 74-szeres válogatott futballista, Tobias Linderoth. Teljes mellőzése meglepetés, hiszen még nem is öreg, 29 éves. A Galatasarayban vigasztalódhat a következő szezonban.

Lukasz Gargula

Nincs az Eb-n még egy csapat, amely a 10-es számú futballistáját egyáltalán ne játszatta volna. A GKS Bełchatów irányítója valószínűleg örök rejtély marad hazáján kívül, amit remélünk is, hiszen aki még ebbe a borzalmasan gyenge lengyel gárdába sem fért be, az tényleg homály lehet. Két év múlva a vb-n berobbanhat, de nem számítunk nagy durranásra.

Patrick Vieira

Potyautas-válogatottunk csapatkapitánya a világbajnok középpályás, aki 105 válogatott meccsel a torna előtt megsérült, de nem küldték haza, hanem két héten át reménykedtek felépülésében. Hiába, így a kispadon töltötte az összes meccset, sőt az edzéseken is csak könnyített feladatokat végzett. Ennek ellenére sikerült balhét kirobbantania: az olaszok elleni meccs szünetében összeszólalkozott és lökdösődött csapattársával, Patrice Evrával.

Lassana Diarra

Raymond Domenech francia kapitány hozzáértését mutatja, hogy a volt chelsea-s és arsenalos – jelenlegi portsmouthi – középpályást, aki még kifejezetten jó formában is volt, egyszer sem cserélte be. Pedig lett volna kit lehoznia minden meccsen.

Martin Fenin

A Frankfurt csatára bemutatkozó meccsén mesterhármast lőtt a német klubban, ott töltött első félévét hat találattal zárta most tavasszal. Ötszörös válogatott, de Karel Brückner kapitány sosem küldte be.

Marco Borriello

Csapatunk sztárja, az olasz góllövőlista harmadik helyezettje 19 találattal. Csak David Trezeguet és a gólkirály Alex Del Piero előzték meg, így beválogatása kötelező volt Roberto Donadoni számára. Az viszont rejtély, minek vitte el, ha a legszorultabb helyzetben sem küldte pályára. Beválogatását a kapitány sosem fogja megmagyarázni, mellőzését sem kimagyarázni, pláne, hogy Luca Toninál csak jobb lehetett volna.

Rovatok