Index Vakbarát Hírportál

A Premier League lesz a válság vesztese

2009. január 6., kedd 11:44

A font gyengülése és az angol topcsapatok iszonyatos adósságállománya miatt a válság legnagyobb vesztese a Premier League lehet, de spanyol és olasz csapatok is retteghetnek. Elemzők szerint magának a játéknak még jót is tehet, hogy eltűnnek a monopolhelyzetben lévő csapatok, kiegyenlítődik a verseny.

A goal.com készített egy összeállítást, amelyben a válság nemzetközi futballra gyakorolt hatását elemzi. A cikk szerint hiába nyitott ki az átigazolási piac, bizonyos csapatok – köztük olyanok is, akik hagyományosan igen aktívak – egyáltalán nem fognak költeni a télen, még akkor sem, ha igazán szükségük lenne játékosokra.

A válság első jelei már a szezon elején jelentkeztek, többek között ennek tudható be, hogy a legnagyobb bajnokságokban (a Bundesliga kivételével) egyre gyakrabban látunk mezszponzor nélküli csapatokat – és az előrejelzés szerint ezeknek a száma is csak gyarapodni fog. Más források szerint lesznek, akik még rosszabbul járnak, és a puszta létükért is küzdeniük kell.

Az olajár a nyári csúcs óta 75 százalékkal esett vissza, ennek köszönhetően az orosz oligarchák által szponzorált csapatok félhetnek elsősorban. A Chelsea tulajdonosa, Roman Abramovics durva becslések szerint vagyona csaknem 90 százalékát elveszítette, így a londoniaknál kár nagy téli érkezésekre számítani, hacsak Oroszországból hasonló okokból elvágyódó játékosok nem jönnek.

A tavaszi energiaválság (még inkább most kibontakozóban lévő újabb hajtása) legnagyobb vesztesei az orosz csapatok lehetnek, ezért több forrás is úgy tudja, az eddig hazájukban profiskodó játékosok tömegesen hagyják el az orosz bajnokságot a télen.

A szurkolókat is eléri a válság

A klubok szerint már az őszi szezonban is érzékelhető volt, hogy a stadionokba kilátogató szurkolók kevesebbet költenek, a csapatok ereklyéinek eladása hatalmasat zuhant, és a legtöbb tulajdonos attól tart, sokan lesznek, akik a meccsjegyeikkel, bérletükkel kezdik a spórolást. Ha pedig a szurkoló nem megy ki a meccsre, nem veszi meg a legújabb játékos mezét, akkor a klubnak befellegzett.

Anglia a világ leggazdagabb klubjainak ad otthont (az első tízben négy szigetországi csapatot találunk), és közülük ketten is hatalmas adósságot görgetnek maguk előtt. A Manchester United főszponzorának összeomlása komoly nyomot hagyott a klub értékén, de a Liverpool őket is megelőzi adósságállományban, és ezen a listán egyébként is teljes az angol dominancia: az első tízben találjuk a Manchester Cityt, az Arsenalt, az Evertont és a Newcastle-t.

Az angoloknak gondot okoz a font hatalmas zuhanása is. A nyáron még számolgatni kellett egy kontinensről érkező transzfer esetén, mostanra azonban szinte együtt áll a font és az euró. Ennek elsősorban a játékosok fizetésében lesz (van?) nyoma, a kontinens nagy klubjai mostanra simán meg tudják adni a sztárjátékosoknak ugyanazt a pénzt, ami fontban néhány hónappal ezelőtt jóval csábítóbban hangzott volna, mint 2009-ben.

Mindenki kevesebből fog gazdálkodni, ez már biztosnak látszik, de a válság igazi nyertesei azok a csapatok, amelyeknek nincsenek komoly adósságai. Ezek a klubok (Barcelona, Juventus, Milan) arra minden bizonnyal képesek lesznek, hogy megtartsák értékeiket, sőt adott esetben egy licitnél is sokat számíthat, hogy stabilnak mondható a gazdasági helyzetük.

A Roma gondjairól korábban már ejtettünk szót (a legrosszabb kombináció: őket egyszerre sújtja az energia- és a hitelválság), a januári átigazolási piac legnagyobb vesztesét azonban Spanyolországban kell keresnünk. A Valencia hiába fut jó szezont, adósságállománya szinte lehetetlenné teszi, hogy megtartsa értékeit – annál is inkább, mert Davis Silva és David Villa árából talpra lehetne állítani a klubot.

Az autógyárak és bankok lassan kihátráltak, a nagyok közül már csak a mesterségesen életben tartott AIG (Manchester United) maradt a pénzintézetek közül, az autógyártók utolsó mohikánja pedig a Juventust évtizedek óta szponzoráló Fiat-csoport, igaz, annak mezőgazdasági gépeket gyártó része (a Wolfsburg-Volkswagen házasság egy életre szól). Mostanra a biztonságot nyújtó főszponzori megoldást az online sportfogadással foglalkozó vállalkozások és a telekommunikációs cégek szállítják.

A szakértők véleménye sem mindenben egyezik a válság futballra gyakorolt hatásait illetően, abban azonban egyetértenek: a kiscsapatok járnak jól, hiszen a nagyok dominanciájának elveszítésével újra nyílt lehet a verseny Európa-szerte.

Rovatok