Index Vakbarát Hírportál

Ki 2008 legjobb légiósa? Ki a legrosszabb?

2009. január 6., kedd 23:17

Sokszor nagy pénzekért kispadon ülnek, de akad, akit egy sikeres szezon után nagy haszonnal lehet továbbadni. Idegenlégiósokról írunk, akiket idén igazoltak le, és akik be is váltották a hozzá fűzött reményeket, és olyanokról, akik csalódást okoztak.

Nicolas Anelka januárban igazolt a Chelsea csapatába, és ő érdemli meg a leginkább, hogy az év legjobban bevált idegenlégiósa címet kiérdemelje. Legutóbbi klubváltása világcsúcs volt, átigazolásai során érte fizették ki eddig a legtöbb pénzt, összesen 87 millió fontot. A Paris SG, az Arsenal, a Real Madrid, ismét a PSG, kölcsönben a Liverpool, a Manchester City, a Fenerbahce, a Bolton és 2008. januártól a Chelsea, ezek voltak Anelka pályafutásának színhelyei.

A francia újjászületett a Chelsea-ben, 17 meccsen 14 gólt szerzett, ennél többre korábbi állomáshelyein csak kétszer volt képes, de akkor az egész szezonban: 2003/2004-ben a Manchester City-ben 32 meccsen 17 gólt, 1988/1989-ben az Arsenalban 35 meccsen 17 gólt szerzett. Jelenlegi formáját elnézve ezt alaposan túlszárnyalhatja.

Samir Nasri az Olympique Marseille csapatától érkezett az Arsenalhoz. Remekül beilleszkedett, nagy cselei, higgadt játéka és munkabírása miatt sokan Zidane-hoz hasonlítják, és nemcsak azért, mert mindketten algériai felmenőkkel rendelkeznek. Nasri Adebayor és Van Persie után az Arsenal harmadik leggólerősebb játékosa.

Mladen Petric a Borussia Dortmundból szerződött Hamburgba. Csapat- és honfitársával, Ivica Oliccsal egészen kiváló párost alkot, ketten idén 14 gólt lőttek (3-mal többet, mint az összes többi hamburgi játékos), ebből Petric 8-at vállalt. Petric horvát, de Boszniában született, a háború elől Svájcba menekültek, a Baden, a Grasshoppers és a Basel csapatai után került Németországba, svájci útlevele is van.

Hajnal Tamás is Németországon belül váltott klubot, és a Dortmund alapembere lett. Voltak viták, hogy nem a csapat számára leghasznosabb poszton játszik, de idén 17-ből 13 meccsen pályára lépett, és 3 gólt rúgott.

Djibril Cissé második angliai szereplése sokkal sikeresebb, két liverpooli szezon után a Sunderland egyik legjobbja, 17 meccsen 8 gólt rúgott. Kölcsönben szerepel az egyiptomi Amr Zaki a Wigan együttesében. A Zamalektől érkezett csatár 14 találkozón ért el nyolc gólt. A Hull City idei elképesztő menetelésében a brazil Geovanni játssza az egyik főszerepet. A Manchester Cityben tavaly 3 gólig jutott, idén már féltávnál hatnál jár. Mindhárom angliai légiós csapata legeredményesebb játékosa.

Florent Sinama Pongolle és Seydou Keita is Spanyolországon belül váltott klubbot. Az előbbi a Recreativoból az Atlético Madridba, utóbbi a Sevillából a Barcelonába igazolt. Sinama Pongolle 10, Keta 14 millió eurójába került új klubjának.

Óriási szerepe van a Juventus idei menetelésében a Palermótól 15,3 millió euróért érkezett brazil csatárnak, Amaurinak, aki 17 bajnokin 11, hét európai kupammecsén két gólt szerzett. Tavalyi 15 gólos olaszországi rekordja megdőlni látszik. Amauri még sosem volt válogatott, de erre hamarosan sor kerülhet, kérdés, hogy az olasz vagy a bazil csapatban. Olasz felesége révén hamarosan az állampolgárságot is megkapja, és Marcello Lippi is szívesen látná őt keretében. Ha így lesz, 45 év és Angelo Benedicto Sormani után ismét lenne brazil születésű játékosa az olasz válogatottnak.

Ki volt 2008 legjobb idegenlégiósa?

  • 373
    Hajnal Tamás (Dortmund)
  • 311
    Nicolas Anelka (Chelsea)
  • 309
    Amauri (Juventus)
  • 125
    Samir Nasri (Arsenal)
  • 52
    Seydou Keita (Barcelona)
  • 35
    Amr Zaki (Wigan)
  • 20
    Geovanni (Hull City)
  • 20
    Mladen Petric (Hamburg)
  • 17
    Djibril Cissé (Sunderland)
  • 5
    Florent Sinama-Pongolle (Atlético Madrid)

Nehéz eldönteni, hogy a Milan csatáráért, Andrij Sevcsenkóért, vagy az Inter középpályásáért, Ricardo Queresmáért volt-e nagyobb kár sok pénzt kidobni. Sevcsenko hét évig volt a Milan csatára, fantasztikus sikereket ért el, 208 meccsen 127 gólt lőtt. 2006-ban a Chelsea-be igazolt, nagy reményekkel, de az ott eltöltött két esztendőnek nagy bukás lett a vége. Sokszor sérüléssel is bajlódott, két év alatt kilenc gólig jutott. Idén visszatért egykori sikerei színhelyére, de nem tudta beverekedni magát a kezdőbe, 11 bajnokin egyetlen gólja sincs, az UEFA-kupában és az olasz kupában lőtt csak egyet-egyet.

Ricardo Quaresmát José Mourinho javaslatára vásárolta meg az Inter a Portótól, összesen 30,6 millió euróért. Az egyik legjobb otthon játszó portugálnak tartották, a Serie A-ban azonban hatalmas csalódást okozott. Teljesítményére jellemző, hogy idén az Arany Szemetes díjat kapta, amit a RAI rádióállomás Catersport című műsorának hallgatói ítéltek meg a 2008 legrosszabb labdarúgójának a Serie A-ban.

Ki volt 2008 legrosszabb idegenlégiósa?

  • 434
    Andrij Sevcsenko (Milan)
  • 347
    Ricardo Quaresma (Inter)
  • 62
    Giovani Dos Santos (Tottenham)
  • 49
    John-Arne Riise (Roma)
  • 47
    Philippe Senderos (Milan)
  • 42
    Mickael Silvestre (Arsenal)
  • 40
    Heurelho Gomes (Tottenham)
  • 34
    Philipp Degen (Liverpool)
  • 16
    Almíron (Fiorentina)
  • 14
    Hugo Viana (Valencia)

Nagy reményekkel kezdte az évet a Tottenham, aztán története második legrosszabb szezonkezdetét élte túl, hiába igazolták minőségi játékosok egész sorát, a távozó Berbatov és Robbie Keane túl sok volt a Spursnek. A Barcelonában tavaly feltűnt ifjú mexikói zseni, Giovanni sérülése miatt semmit nem tudott eddig hozzátenni a csapat játékához. A PSV-től érkező brazil kapus, Gomes pedig amellett, hogy elképesztő bravúrokat mutatott, hihetetlen potyagólokat is kapott.

A szezon előtt is érthetetlen volt Philipp Degen és Philippe Senderos liverpooli, illetve milánói leigazolása. A két svájci bajnokin még egyszer sem kapott bizonyítási lehetőséget. Mint ahogy Hugo Viana sem, aki kölcsönből tért vissza a Valenciához. A 2006-os vb-n is szereplő középpályás idén egyetlen meccsen sem játszott, igaz a portugál is sérülésekkel küszködik.

Épp a több játéklehetőség miatt cserélt klubbot Mickael Silvestre és John-Arne Riise is. Mindketten top négyesnek számító angol csapattól, a Manchester Unitedtől és a Liverpooltól távoztak. Silvestre az Arsenalt választotta, de csak hét meccsen volt kezdő, de Riise sem váltotta meg a világot Rómában, igaz, ő legalább a meccsek nagy részén, 13 találkozón szóhoz jutott.

Rovatok