Index Vakbarát Hírportál

Sorsdöntő rangadókkal indul újra a szezon

2009. január 10., szombat 08:42 | aznap frissítve

Városi, tartományi és országos rangadókkal éled újra az európai klubfutball. Kiemelkedik a Premier League Manchester United-Chelsea összecsapása, a Roma ellen mutatkozhat be a Milanban David Beckham, Spanyolországban Valencia tartomány két csapata találkozik.

Manchester United-Chelsea

A két csapat 1905-ben játszotta első meccsét. Az azóta eltelt időszakban 131 bajnoki és kupatalálkozón futottak össze, a United 55-ször nyert, a Chelsea 37-szer, 41 döntetlen született. Manchesterben 26 hazai és 17 vendégsiker volt, 23-szor döntetlen mellett. A Chelsea 2005-ben nyert legutóbb az Old Traffordon, 3-1-re. A Manchester United utoljára tavaly február 10-én veszített hazai bajnoki meccset, 13 találkozó óta nem kapott ki. A Chelsea idegenbeli mérlege is zseniális. 20 mérkőzéssel ezelőtt, 2007. december 16-án szenvedtek vereséget, az Arsenaltól kaptak ki 1-0-ra.

A hétvége legkomolyabb téttel bíró rangadóját Manchesterben rendezik, Alex Ferguson csapata a botladozó, de még így is második Chelsea-t fogadja. A bajnoki címvédő United ugyan nem előzheti meg a londoniakat, de két meccsel kevesebbet játszva is egypontosra csökkentheti hátrányát a Chelsea mögött.

Bár a Manchester csúnya vereséget szenvedett a Derbytől a Ligakupa elődöntőjében, a hazaiak sokkal jobb formában várják a rangadót. Ezt a klubvilágbajnokság megnyerése mellett az is bizonyítja, hogy utóbbi 10 meccsükből csak a Derby ellenit veszítették el. A Chelsea december 6-án nyert utoljára idegenben, és hazai pályán is becsúszott néhány meglepő eredmény, így elmondható, hogy a hazaiaknak áll a zászló.

Aston Villa-West Bromwich

Óriási hagyományai vannak a birminghami rangadónak, az első meccsre 120 éve, 1889. január 19-én került sor. Eddig 131-szer találkozott a két csapat, 61 Villa-siker mellett 43-szor nyert a WBA, 27-szer játszottak döntetlent. A Villa Parkban óriási a hazai fölény, 39-9-14 az Aston Villa szempontjából. Nagyon régen nyert a West Bromwich az Aston Villa ellen idegenben, 1979. május 11-én, 1-0-ra. Azóta 11 meccsen hatszor nyert az Aston Villa, és 5 döntetlen született. Az idén remeklő Villa november 9. óta nem kapott ki az élvonalban, az újonc WBA hétszer bukott idegenben.

Bár igazi birminghami derbit idén nem láthatunk (a Birmingham City jelenleg másodosztályú), az iparváros így is biztosan megbolydul az Aston Villa-West Bromwich Albion mérkőzésre. A városi rangadó bombafavoritja a remek szezont produkáló Villa, amely maga mögött tudhatja az Arsenalt, és azonos pontszámmal áll, mint a Manchester United, miközben a WBA jó szokása szerint a kiesés ellen harcol.

Bár a West Brom az egyetlen csapat a PL történetében, amely bent tudott maradni úgy, hogy karácsonykor tökutolsó volt, a városi rangadó előtt nem sok jót jelent a sereghajtó pozícióhoz társuló legrosszabb gólkülönbség és legkevesebb rúgott gól, hiszen a Villa ontja a gólokat, és bár sokat is kap mellé, óriási meglepetés lenne, ha Martin O’Neill csapata hazai pályán nem verné meg alaposan vendégét.

AS Roma-AC Milan

1929. október 27-én rendezték az első rangadót a Seria A-ban, akkor Milánóban 3-1-es hazai siker született, majd a visszavágót a Roma nyerte 1-0-ra. 148 meccsen vannak túl, 69 Milan- és 36 Roma-győzelemmel, valamint 43 döntetlennel. Rómában is jobb a Milan, a mérleg 26 vendégsiker és ugyanennyi döntetlen, 22 Roma-győzelem. Az utolsó három meccsen nem nyert a Milán a Stadio Olimpicóban. Utolsó három hazai meccsét hozta a Roma, a Milan viszont már negyedik találkozó óta képtelen idegenben nyerni. A Romának remek sorozata szakadt meg a Catania ellen elvesztett, december 21-ei találkozóval, azt megelőzően 10 tétmeccsen nem talált legyőzőre.

Az olasz bajnokságban hiába rontotta el szezonja első felét a Roma, mindenképp a rangadók közé kell sorolnunk a Milan vendégjátékát a Stadio Olympicóban. Tottiék az ősz vége felé már megmutatták igazi erejüket, de tavalyi játékától még mindig messze van a Roma. A Milan pedig hiába küzd rengeteg (elsősorban szerkezeti jellegű) problémával, Carlo Ancelotti csapata a dobogón áll, és nem veszítette el esélyét a bajnoki cím megszerzésére.

A Milanban bajnoki mérkőzésen is bemutatkozhat David Beckham, bár jó eséllyel nem a legfájóbb pontnak számító középhátvéd posztján, ezért a kiváló támadókkal rendelkező Roma akár meg is lepheti ellenfelét. A fővárosiak az utolsó meccsüket ugyan elbukták Cataniában, de előtte zsinórban nyolcszor győztek, a Milan ellenben a legutóbbi tíz mérkőzéséből mindössze hármat tudott megnyerni.

Valencia-Villarreal

Csak 18 bajnoki szerepel a két csapat közös múltjában. Kiegyenlített a mérleg, 7 Valencia- és 8 Villarreal-győzelem született korábban, és csak 3 döntetlen. Három éve nem tudja otthon legyőzni riválisát a Valencia, 2004-ben arattak legutóbb sikert. A Villarreal nem lehet büszke saját, elmúlt hetekben mutatott produkciójára. Az utolsó 10 meccséből csak a Recreativo elleni idegenbelit nyerte meg, mellette öt vereség és négy döntetlen a mérlege. A Valencia három hazai meccs óta tartó győzelmi szériáját szeretné tovább folytatni.

Tartományi rangadóra készülnek Valenciában, ahol a Villarreal vendégszerepel. A hazaiak kiváló szezont futva a második helyen állnak az utolérhetetlennek tűnő Barcelona mögött, de a vendégeknek sincs okuk panaszra: továbbjutottak a BL-ben, és bár csak a hetedik helyen állnak, mindössze 4 ponttal gyűjtöttek kevesebbet, mint a Valencia.

A kupagyőztes házigazda sorozatban játssza a rangadókat, kikapott a két gigásztól, de elverte az Atlético Madridot, és ha nem is tartja a lépést az éllovassal, az anyagi csőd közelében lévő csapat második helye mindenképpen dicséretes teljesítmény. A Villarrealt is megverte mindkét spanyol nagycsapat az utóbbi hetekben, de a vendégek hat meccsel ezelőtt nyertek utoljára, és ha nem akarnak kiszállni az élmezőny küzdelméből, semmiképpen nem szabad kikapniuk Valenciában.

Rovatok