Index Vakbarát Hírportál

A németeknek nincsen szupersztárjuk

2009. január 14., szerda 12:13

Az évjátékosa-díjátadókon évek óta fel sem merül német játékos neve. Most a legjobb 20 közé is csak egy jutott. Válogatottjuk ennek ellenére minden tornán az esélyesek közé számít.

Hétfő este adták át a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) év játékosa díjat. A szövetségi kapitányok és a válogatott csapatkapitányok szavazatai alapján Cristiano Ronaldót, a Manchester United portugál játékosát tartották a legjobbnak.

A német Bild elismeri a portugál elsőségét, de aggodalmát fejezi ki, hogy mindössze egy német játékos került a 23 szavazatot kapott labdarúgó közé. Úgyszintén egy játékos van csak, aki német klubban szerepel.

Míg Ronaldo 935 ponttal lett első, a 14. helyen végzett Ballack 27, a 18. helyen befutott bayernes Ribery 23 pontot gyűjtött. A kapitányok szavazatai után az első helyre jelölt játékos 5, a második 3, a harmadik 1 pontot kap.

A németek számára azért is fájó az eredmény, mert legutoljára 1991-ben volt elsőjük, akkor még Lothar Matthäus futott be, aki akkor az olasz Internazionale játékosa volt.

A németeknek 1995-ig még volt két 3. helyezésük Hässler és Klinsmann révén, azóta Oliver Kahn 2002-es második helyezése jutott nekik. Mellesleg éppen az egykori győztes Matthäus nyilatkozta, hogy Németországban nincsenek szupersztárok, ott a csapatra építenek.

Ezt jelzi, hogy a legutóbbi két világversenyen (2006-os vb, 2008-as Eb) csak a németek tudtak mindkétszer a legjobb négy közé kerülni.

Nem mellékesen a németek kapitányánál, Joachim Lőwnél nem szerepelt Ronaldo az első háromban. A válogatottat tavaly Eb-ezüstig vezető szakembernél Messi, Xavi, Torres volt a sorrend.

Rovatok