Index Vakbarát Hírportál

A Real Madrid rekordjára hajt a Barcelona

2009. január 17., szombat 12:43 | aznap frissítve

Ha a Deportivo ellen győz a 19. fordulóban, megdönti a rajtrekordot a katalán csapat. A Liverpool az Evertont fogadja a Merseyside Derbyn, a Juventus Rómába látogat, hogy a félelmetes csatársorral felálló Lazio ellen folytassa kiváló sorozatát.

A Serie A-ban komoly jelentőségű, de inkább csak a két csapat története miatt rangadónak minősülő mérkőzést rendeznek Rómában, ahol a Lazio a Juventust fogadja. A hazaiakon nehéz kiigazodni, hiszen a hatodik helyen álló csapat képes gólzáport rendezni bármilyen erős ellenfele ellen, de néha a legkönnyebb ellenféltől is kikapnak. A szezon bombaigazolása, az argentin Maurio Zarate, valamint az ősrómainak számító Pandev-Rocchi csatársor aktuális formájától nagyon sok függ.

Lazio-Juventus

1930. február 16-a óta 128 bajnokin találkozott a két együttes. Nagy fölényben a Juventus, hiszen 64 sikere mellett csak 32-szer kapott ki és ugyanennyi döntetlent játszott. Rómában teljesen egyforma a mérleg 24 hazai és vendég győzelem mellett 16 döntetlent játszottak. A Lazio a két utolsó római meccsén nem tudott nyerni. A Juventus a tavaly novemberi, Inter elleni vereséget leszámítva egészen parádésan teljesít, utolsó hat bajnokiját megnyerte. A Lazio remekül kezdte a szezont, de után nagyon visszaesett. Az utolsó nyolc meccsén csak három győzelmet aratott. Hazai pályán a Napoli és az Inter elleni rangadót is elbukta.

Eközben a súlyos sérülésektől hátráltatott Juventus állja a versenyt az Interrel, a Siena elleni kínkeserves győzelmével négy pontra megközelítette a háromszoros bajnok milánóiakat. Claudio Ranieri csapata nem csinál semmi látványosat, egyszerűen csak nyer, Torinóban pedig nem érdekel senkit, hogy ezt milyen játékkal éri el a csapat, amíg Alessandro Del Piero olyan formában termeli a gólokat, mint idén.

Liverpool-Everton

A Liverpool 1892-ben, az Everton 1878-ban alakult. Első bajnokijukra 1894 október 13-án került sor, az Everton otthonában. Azóta 179 bajnokin találkoztak, Liverpool 68, az Everton 56 meccset nyert, 55-ször volt döntetlen. A Liverpool pályaválasztása mellett a 38 hazai- és 23 vendégsiker született, 28 döntetlen mellett. Tíz éve, 1999. szeptember 27-én nyert az Everton legutóbb az Anfield Roadon, azóta nyolc meccsen 4-4 meccs ért véget hazai sikerrel, illetve döntetlennel.

Bár sok pontot szórakozott el mostanában a Liverpool, 12 meccs óta nem kapott ki tétmeccsen, a Tottenham verte őket legutóbb a Ligakupában, november 12-én. Lassan egy éve, tavaly február 16-án veszítettek otthon, akkor a Barnsley elleni FA-kupa találkozón, azóta 25-ből 19-et nyertek.

Az Everton is jó formába lendült, utóbbi hat meccséből ötöt megnyert és csak két pontot veszített. Sőt az utolsó nyolc idegenbeli találkozójából hetet megnyert, egyet elveszített.

Bár az Everton 6. helye kifejezetten jó szereplést mutat, a városi rangadó esélyese egyértelműen a Liverpool, mely hosszú idő után újra első számú esélyese az angol bajnokságnak. Az Everton, David Moyes csapata hat meccs óta veretlen, csak a Chelsea-nek nem lőttek gólt, mindössze három pontra vannak az egyik bajnokesélyesnek vélt Arsenaltól.

A Liverpool hónapok óta nem kapott ki a bajnokságban, a sok döntetlen miatt azonban vesztett pontok tekintetében befogta őket a Manchester United. Az idén elképesztő formában játszó Steven Gerrard kulcsszerepet vállalhat a hazai sikerben.

Barcelona-Deportivo

1941. november 30-án játszott egymással először a két csapat. Eddig 78 bajnoki majdnem felét, 42-öt nyert meg a Barcelona, 20-szor döntetlen és 14-szer Depor győzelem született. Nyomasztó a fölény a Camp Nouban, csak háromszor tudott nyerni vendégként a Deportivo, 30-szor a Barcelona nyert, ötször játszottak döntetlent. Nem csak ezek az adatok, hanem a katalánok jelenlegi formája is biztos hazai győzelmet sejtet. A Barcelona 12 ponttal vezet már a bajnokságban, az utolsó 27 tétmérkőzéséből csak a Sahtar elleni BL-találkozót veszítette el és csak háromszor játszott döntetlent. Győzelmével a katalán csapat ligarekordot dönthet, korábban soha senki nem gyűjtött ennyi pontot 19 forduló után. Míg a Barcelona az Atlético elleni kettős kupasikerrel várja a hétvégi rangadót, addig a Deportivo mindkét meccsét elbukta a Sevilla ellen a Király Kupában.

A spanyol bajnokság élmezőnye nem tudta megállítani a Barcelonát, nem valószínű, hogy a Deportivo La Corunának sikerül. A katalánok az Osasuna ellen a legutóbbi fordulóban bebizonyították, küzdeni is tudnak, ha arra van szükség, a Barcelonának egyszerűen nincsen gyenge pontja, ha mégis, azt valószínűleg nem a Deportivo fogja megtalálni.

Pedig a néhány éve még az európai nagycsapatok között (SuperDeporként) emlegetett gárda sem áll rosszul, hetedik helyéhez ugyanannyi pontot szerzett, mint az előtte álló két csapat. A Barca által idegenben is elgázolt Sevilla lehet a Deportivo értékmérője, mellyel az elmúlt napokban háromszor is megmérkőztek (két kupameccs, egy bajnoki), és egy rúgott góljuk mellé nyolcat kapva bukták el mindhármat.

Rovatok