Index Vakbarát Hírportál

Óriási nyitómeccsek visszavágói jönnek

2009. január 24., szombat 09:30

Elkezdődik a Serie A és a La Liga tavaszi szezonja, az első fordulóban lejátszott óriási meccsek visszavágói következnek Torinóban és Madridban. Az FA-Kupában is összecsap a Ligakupa két döntőse, a Manchester United és a Tottenham, éles meccs lesz a török bajnokság élmezőnyében is.

A nagyobb presztízsű kupában, az FA-ben is összecsap a Ligakupa két döntőse, a Manchester United és a Tottenham Hotspur. A manchesteriek jó formában várják a meccset, legutóbbi tíz meccsükből csak a Derby elleni Ligakupa-elődöntőt veszítették el, a többit megnyerték. A Derby elleni visszavágót is, ekkor azonban több sérülés is történt, ennek ellenére meglepetés lenne, ha nem Alex Ferguson csapata jutna tovább.

A Tottenham nyáron alaposan megerősített kerete ellenére nem fut jó szezont, érdekes módon mégis elérte célját, és jövőre nemzetközi kupában szerepelhet a londoni csapat. A Ligakupa döntőjében a Manchester Uniteddel találkoznak, így a második számú kupasorozat döntőseként jövőre elindulhatnak az UEFA-kupában – talán nem másodosztályúként.

Manchester United-Tottenham Hotspur

166 összecsapást vívott korábban a két csapat, amelyből a Manchester 76-ot megnyert és csak 46-ot veszített el. Tavaly januárban is összefutott a két csapat az FA-kupában, a MU Tévez és C. Ronaldo duplájával, illetve Keane góljával 3-1-re nyert. Az első összecsapásuk és kupameccs volt, 1899. január 28-án egy londoni 1-1 után Manchesterben 5-3-ra nyert a Spurs, aki hétközben már bejutottak a Ligakupa döntőjében, ahol szintén ez a párosítás lesz majd. A Tottenham nagyon régen, 1989, december 16-án győzött az Old Traffordban, azóta 20 meccsen 16 manchesteri siker mellett, négy döntetlen született.

Elkezdődik a Serie A tavaszi szezonja is, az első forduló rangadójának visszavágója következik Torinóban, ahol a Juventus a Fiorentinát fogadja. A nyitónapon jó meccset játszottak, fölényben játszott és a hajráig vezetett is a Juventus, de a firenzeiek Alberto Gilardino lefújás előtt szerzett góljával egyenlíteni tudtak a gyűlölt rivális ellen.

A Fiorentinán nehéz kiigazodni, hullámzó teljesítményükkel is az élmezőny végén állnak (8 pontra és négy helyre vendéglátójuktól), de bármikor képesek elbukni egy Lecce elleni hazait is. A második helyezett Juventus nem csinál semmi különöset, de azt nagyon jól, legtöbb ellenfele nem is talál fogást a torinóiak nem különösebben látványos, de igen eredményes játékán.

Juventus-Fiorentina

Az 1932. január 24-ei meccs után ez lesz a két gárda 140. bajnoki meccse. A Juve kétszer annyit, 63-at nyert, mint a Fiorentina, 31 sikerrel, 45-ször volt döntetlen. Torinóban csak hatszor nyert a Fiorentina, 45 hazai siker és 18 döntetlen volt korábban. Az Inter elleni idegenbeli vereség óta nem kapott ki tétmeccsen a Juve, 6-szor nyert, háromszor döntetlent játszott, a Fiorentina viszont hazai pályán a Lecce, és idegenben a Milan elleni vereség után utazik Torinóba. A tavalyi rangadón vendégsiker született, 3-2-re nyert a Fiorentina.

Spanyolországban is az első tavaszi fordulót rendezik, a Real Madrid visszavághat a nyitónapon La Corunában elszenvedett vereségért. A madridiak hazai pályán jobban szeretnek játszani a Deportivóval, mely az utóbbi években rendszeresen verte a fővárosiakat hazai pályán, de a belső gondok és sérülések által hátráltatott Real Madrid így is egyértelmű esélyese a rangadónak.

Real Madrid-Deportivo La Coruna

77 bajnokit játszott eddig a két csapat, magabiztos a Real fölénye: 41-18-18. 1941 október 26-án, La Corunában meccseltek először, 1-0-s hazai siker született. Az utóbbi három évben rendre kikapott a Deportivo Madridban, ráadásul a Real, ha nehezen és külső körülményektől sem mentesen, de négy meccs óta 100 százalékos. Ugyanennyi meccset veszített el sorban a Deportivo, legutóbb a Barcelona ütötte ki őket. A két együttes utóbbi tíz összecsapása kilenc hazai győzelemmel ért véget, egyszer nyert csak a vendégcsapat a Bernabeuban, 2004-ben.

Az első tavaszi játéknapon rangadót játszanak Törökországban is. A Türkcell Süper Lig élén óriási meglepetésre a Sivassport áll, de ugyanannyi pontot szerzett második helyezett Trabzonsport, amely a 4. helyezett Fenerbahcéhoz utazik. A hazaiak a szezon előtt megerősítették keretüket, és a nagyon szoros élmezőnyben mindössze két pontra vannak lemaradva a listavezető kettőstől. Ugyanebben a fordulóban a Sivassport a Galatasarayt fogadja, a rangadó győztese az élre is állhat.

Fenerbahce-Trabzonspor

Rögtön egy rangadóval nyitnak Törökországban, a Fenerbahce 15-ször nyert, nyolcszor kikapott a Trabzonsportól, 5 döntetlen volt korábban. Az utóbbi 10 összecsapásukon hétszer a Fener nyert, két döntetlen mellett. A Fenerbahce október 5-én veszített utoljára bajnokit, a Trabzonspor az utolsó vendégmeccsén kapott ki.

Rovatok