Index Vakbarát Hírportál

Indul a Bajnokok Ligája Dél-Amerikában

2009. január 27., kedd 10:25

Január 28-án hat pár küzdelmével kezdődik a Libertadores-kupa idei versenysorozata. A dél-amerikai kontinens legnevesebb klubtornáján 11 ország 38 csapata indul, az argentinok és a brazilok 5-öt indíthatnak. Mexikó idén is vendégként szerepel a kiírásban.

A torna 1960 óta íródó történetében az argentin Indenpentiente a legsikeresebb klub hét győzelemmel, az utolsót pontosan 25 éve aratták. Őket a szintén argentin Boca Juniors és az uruguayi Penarol követi, ez utóbbié volt az első két siker. A nemzetek rangsorát toronymagasan vezeti Argentína, 21-szer nyertek idáig csapataik. Brazíliának tizenhárom, Uruguaynak 8 elsősége van.

2008-ban az LDU Quito nyerte el a kupát első ecuadori csapatként, a címvédés óriási bravúr lenne. Mindenesetre az LDU sikerének köszönhetően négy ecuadori csapat indulhat. A címvédő mellett a bajnoki rájátszás, a Liguilla első három helyén végzett csapatok nevezhettek (Deportivo Quito és a Deportivo Cuenca). Mivel az LDU második lett, így a negyedik El Nacional is kuparésztvevő.

Dél-Amerikában egészen más rendszerben zajlanak a bajnokságok, általában egy nyitány (Apertura) és egy zárás (Clausura) után vagy külön bajnokot avatnak, vagy a két sorozatot megnyerő két együttessel bajnoki döntőt rendeznek.

Argentínának évente két bajnoka van. Az országot az utolsó három bajnoki szakasz győztese, vagyis a Lanús (2007/08 Apertura), a River Plate (2007/08 Clausura) és a Boca Juniors (2008/09 Apertura) mellett az ezen sorozatokban két legtöbb pontot gyűjtő együttes, a San Lorenzo és az Estudiantes képviseli.

Brazíliában egyszerű a helyzet, az európai minta szerint zajlik a bajnokság. A tavalyi első négy helyezett (Sao Paulo, Gremio, Cruzeiro és a Palmeiras), valamint a kupagyőztes Sport Recife indulhat.

A többi nyolc ország mindegyike három-három csapattal vesz részt az idei kiírásban. Bolíviából az Aperturában 12 csapat 22 fordulót játszik, a Clausurában ugyanaz a 12 csapat két hatfős csoportban játszik szintén oda-vissza, majd az első két helyezettek kuparendszerben folytatják a döntőig. A két sorozat, valamint a Liguilla győztese, vagyis az Universitario de Sucre, az Aurora és a Real Potosí indulhat. A Liguilla kupasorozat az első osztályú csapatok részére, kimondottan a Libertadores-kupa indulási jogáért.

Chilében a 20 csapatot négy ötfős csoportra osztják. A bajnokság mindkét szakaszában (nyitány, zárás) egyszer-egyszer játszik mindenki mindenkivel. A négy csoportgyőztes és a három legjobb második továbbjut, a pontszámok alapján sorban következő két csapat pedig oda-vissza harcban dönti el a nyolcadik továbbjutó sorsát. Innentől kuparendszerben folytatják a bajnoki döntőig. Az Aperturát az Everton, a Clausurát a Colo Colo nyerte. Az Universidad de Chile azért indulhat, mert a zárásban a legtöbb alapszakaszapontot gyűjtötte.

Kolumbiában 18 csapatos az élvonal. Mindkét szakaszban az egyfordulós bajnokság után az első nyolc továbbjut, majd két négyes csoportban folytatják, amelyek győztesei vívják az egyes szakaszok döntőit. Az elsőt 2008-ban a Boyacá Chico, a másodikat az América de Cali nyerte. Az egész szezont egybevetve a két indulón kívül az Indepentiente Medellín gyűjtötte a legtöbb pontot, így ő a harmadik.

Paraguayban a Libertad nyerte az Aperturát és a Clausurát is (a 12 csapatos élvonal mindkét sorozatában oda-visszavágót rendeznek). A bajnokság összesített első három helyezettje, a Libertad, a Guaraní és a Nacional indulhat a kupában.

Ugyanígy zajlik minden Peruban is, mint Paraguayban. Azzal a különbséggel, hogy 14 csapatos az első osztály. A két szakaszgyőztes, az Universitario (Apertura) és az Universidad San Martín (Clausura) mellett a két sorozatban legtöbb pontot gyűjtő Sporting Cristal a harmadik Libertadores-kupa-résztvevő.

Uruguayban a 16 csapatos 2007/2008-as szezonban a Defensor a nyitányt, a Penarol a zárást nyerte, a bajnoki finálét az előbbi, így a Defensor már biztos kuparésztvevő volt. Az összesített táblázat legjobb hat csapata a Libertadores-, illetve a Sudamericana kupaindulásért folytatta, a Copa Artigas keretében. A legelőkelőbb helyen végzett két csapat, a Nacional és Penarol jutott még tovább.

Venezuelából szintén a 2007/2008-as bajnokságból került ki a három induló. A bajnoki döntőt megnyerő Deportivo Táchira, a finálét elbukó Caracas FC, valamint az Apertura és a Clausura összevont táblázatán harmadik Deportivo Anzoátegui.

Mexikóban 18 csapat alkotja az élvonalat, mindkét szakaszban három hatfős csoportra osztják a mezőnyt. 17 forduló után a három csoport első két helyezettje már playoffos, az őket követő négy legjobb osztályozót játszik a negyeddöntőért. Kuparendszerben döntik el az egyes szakasz bajnoki címét. Érdekes módon a 2008/2009-es Apertura alapszakaszában legtöbb pontot gyűjtött San Luis az egyik résztvevő, annak ellenére, hogy már a negyeddöntőben kiesett a csapat. Január elején rendezték az úgynevezett Torneo Interligát. A nyolcfős torna döntőjébe jutott két csapat, a Chivas és a Pachuca indul a dél-amerikai tornán. Tehát nem a legjobb csapatait küldi Mexikó, hiszen kettős kötelezettségük van. A Libertadores-kupa mellett a legjobbjaik a Concacaf-zóna bajnokainak tornáján is részt vesz.

A csoportkörbe a bajnoki sorrend alapján a legjobb négy-négy argentin és brazil, illetve a további kilenc ország legjobb két-két csapata jutott. Ennek megfelelően az előselejtező párosítása a következő: Indepentiente Medellín (kolumbiai)-Penarol (uruguayi), Sporting Cristal (perui)-Estudiantes (argentin), El Nacional (ecuadori)-Nacional (paraguayi), Deportivo Anzoátegui (venezuelai)-Deportivo Cuenca (ecuadori), Palmeiras (brazil)-Real Potosí (bolíviai), Universidad de Chile (chilei)-Pachuca (mexikói).

Libertadores-kupa 2009

A csoportbeosztás

1. csoport: LDU Quiti (ecuadori), Colo Colo (chilei), Sport Recife (brazil), Palmeiras vagy Real Potosí.

2. csoport: Boca Juniors (argentin), Guaraní (paraguay-i), Deportivo Táchira (venezuelai), Dep. Anzoátegui vagy Deportivo Cuenca.

3. csoport: River Plate (argentin), Nacional (uruguay-i), Unversidad San Martín (perui), El Nacional vagy Nacional.

4. csoport: Sao Paulo (brazil), Defensor Sporting (uruguay-i), América Cali (kolumbiai), Independiente Medellín vagy Penarol

5. csoport: Cruzeiro (brazil), Universitario (bolíviai), Deportivo Quito (ecuadori), Sporting Cristal vagy Estudiantes.

6. csoport: Lanús (argentin), Everton (chilei), Caracas FC (venezuelai), Chivas (mexikói)

7. csoport: Gremio (brazil), Aurora (bolíviai), Boyacá Chicó (kolumbiai), Universidad de Chile vagy Pachuca

8. csoport: San Lorenzo (argentin), Libertad (paraguay-i), Universitario (perui), San Luis (mexikói).

A menetrend

Az előselejtezőket január 28-án és február 4-én, a csoportkör meccseit február 11. és április 29. között rendezik. A nyolcaddöntők május 6-án és 13-án, a negyeddöntők május 20-án és 27-én, az elődöntők június 17-én és 24-én lesznek, a döntőt július 1-jén és 8-án rendezik.

A kupa eddig nyertesei

7-szer: Independiente (argentin)

6-szor: Boca Juniors (argentin)

5-ször: Penarol (uruguayi)

3-szor: Estudiantes (argentin), Nacional (uruguay-i), Olimpia (paraguayi), Sao Paulo (brazil).

2-szer: Cruzeiro (brazil), Gremio (brazil), River Plate (argentin), Santos (brazil).

1-szer: Argentinos Juniors (argentin), Atlético Nacional (kolumbiai), Colo Colo (chilei), Flamengo (brazil), Internacional (brazil), LDU Quito (ecuadori), Once Caldas (kolumbiai), Palmeiras (brazil), Racing Club (argentin), Vasco da Gama (brazil), Vélez Sarsfield (argentin).

A kupagyőztesek országok szerint

21-szer: Argentína

13-szor: Brazília

8-szor: Uruguay

3-szor: Paraguay

2-szer: Kolumbia

1-szer: Chile, Ecuador

Rovatok