Index Vakbarát Hírportál

Pool-Chelsea és HSV-Bayern a hétvégén

2009. január 30., péntek 15:56

A Liverpool-Chelsea egyik résztvevője akár ki is szállhat az aranyért folyó versenyfutásból, a Bundesligában is sok mindenről dönt a HSV-Bayern rangadó és Görögországban is fontos meccset rendeznek a fővárosban. Olaszországban negyed órával csúsznak a meccsek a játékosok szimpátiatüntetése miatt.

A Premier League – azonos pontszámmal – 2. és 3. helyezett csapata játssza a 24. forduló rangadóját Angliában. A Liverpool és a Chelsea az ősz nagy részében magabiztosan hasított, úgy tűnt, egymás és a Manchester United ellen döntik el a bajnoki címet, de közben a címvédő kiváló formába lendülésének, és a két csapat több váratlan botlása miatt már az MU a bajnokság favoritja.

Liverpool-Chelsea

1907-ben játszotta első bajnokiját a két csapat, azóta 131-szer találkoztak, amelyen 59 Liverpool-siker mellett 44 Chelsea-győzelem és 28 döntetlen született. Az Anfield Road-on megdöbbentő módon, csak nyolcszor nyertek a fővárosiak, igaz az utóbbi öt évben csak egyszer tudta Pool otthon legyőzni a Chelsea-t. 43-szor nyert otthon a Liverpool, 14 döntetlen mellett. Az FA-kupameccset is ideszámítva utóbbi négy meccsén nem tudott nyerni a Liverpool, igaz ki sem kapott. Ezzel együtt is vereséget 2008. november 8-án szenvedett a csapat, hazai pályán pedig tavaly február 16-a óta senki sem tudta őket legyőzni. A Chelsea egy négy győzelemből álló szériánál tart. Idegenben a Manchester Unitedtől kaptak ki legutóbb.

A pályaválasztó Liverpoolt szinte lehetetlen megverni, de a csapat támadójátéka esetleges, ennek köszönhetően rengeteg döntetlent játszottak, például legutóbbi négy meccsükön, az utolsó tízből összesen hatszor.

A Chelsea, mely magasan a legtöbb gólt lőtte a bajnokságban, egyelőre második, de Luis Felipe Scolari helye a mutatott játék alacsony színvonala miatt nem tűnik biztosnak.

Lazio-Milan

1929-ben, Milánóban találkozott először a két csapat bajnoki mérkőzésen. 135 meccsen vannak túl, és nyomasztó a Milan fölénye, hiszen 59-szer nyertek, 52 döntetlen mellett csak 24-szer kaptak ki. Rómában is jobb a Milan, hiszen 19-szer nyert szemben a Lazio 14 sikerével, 33-szor viszont döntetlent játszottak. A Lazio utóbbi két bajnokiján kétszer is vereséget szenvedett, ami szomorúbb, hét gólt kapott. A Milan az utolsó öt meccséből hármat megnyert, kétszer döntetlent játszott, ami meglepő legutóbb a Genoa ellen. Utoljára 1998-ban tudott nyerni a Lazio otthon a Milan ellen, azóta hét döntetlen és három vendéggyőzelem született

A Serie A 22. fordulójának rangadóján az ősz eleji formáját keresgélő Lazio fogadja a sztárokkal telezsúfolt Milant.

A rómaiak hullámzóan teljesítenek, hiszen előbb megszorították a Juventust, majd hazai pályán gázolta el őket a Cagliari, de az egész őszi szezonra jellemző volt a Lazio kiegyensúlyozatlan szereplése.

A Milan legnagyobb gondja, hogy helyet találjon a csapatban a keretben tobzódó világsztároknak, nem beszélve a roskatag védelemről.

Szimpátiatüntetés miatt 15 percet csúsznak a meccsek

Két társuk igazságtalannak vélt doppingeltiltása miatt sztrájkra készülnek az olasz profi labdarúgók. Az első- és másodosztályban hétvégén esedékes bajnoki mérkőzések 15-30 perces csúszással kezdődhetnek - erre 13 éve nem akadt példa -, miután a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) egyéves fegyelmi büntetést rótt ki Daniele Manninira és Davide Possanzinire. A két bresciai játékos 2007 decemberében későn jelent meg egy ellenőrzésen, majd negatív mintát szolgáltatott. Az olasz szövetség (FIGC) nem minősítette doppingvétségnek az esetet, felmentette őket a vádak alól, és 15 napos eltiltást szabott ki rájuk. A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) azonban megfellebbezte a döntést, és a CAS-hoz fordult, amely helyt adott a tiltakozásnak. Antonio Matarrese ligaelnök és Giancarlo Abete FIGC-vezető meglepetésének adott hangot, és mértékét illetően túlzottnak nevezte az ítéletet. Pierpaolo Marino, a Manninit jelenleg foglalkoztató SSC Napoli ügyvezetője még tovább ment: óriási igazságtalanságról beszélt, és általános sztrájkot helyezett kilátásba a hétvégére. (Forrás: MTI)

A kupában idén már összefutott a két csapat, akkor Milánóban nyert a Lazio, de a bajnokságban az utóbbi két hónap nem jött össze a rómaiaknak, akik szép lassan teljesen leszakadtak az élmezőnytől, és már csak a 10. helyen állnak.

A Milan a 16. fordulóban kapott ki utoljára bajnokin (a Juventus esélyt sem adott), de hiába közelítették meg a második helyen álló torinóiakat, a csapat még mindig keresgéli a játékát.

Hamburg-Bayern

Az 1965-ös premier óta 87 bajnoki meccset vívott egymással a két csapat, hatalmas Bayern fölénnyel. 51-szer nyertek a bajorok, 17 vendég-siker és 19 döntetlen volt eddig. Nem sűrűn tudja legyőzni otthon a Hamburg a Bayernt, az utóbbi 12-ből csak egyszer sikerült nekik. A Hamburg négy győzelemmel zárta az őszt, majd a hétközi kupameccsen is sikert aratott, csakúgy mint a Bayern, ők a Stuttgartot ütötték ki, pedig az őszi szezon zárásaként csak egy 2-2-es döntetlenre futotta ellenük.

Óriási rangadóval indul a Bundesliga tavaszi szezonja, a 4. helyen álló Hamburg a Bayern Münchent fogadja pénteken. A vendégek a héten már elkezdték tavaszi menetelésüket, a német kupában saját pályáján alázták meg a Stuttgartot (1-5), és fogadkoznak, hogy olyan gyorsan döntésre viszik a bajnoki cím sorsát, ahogy csak lehetséges.

Ehhez győzniük kellene Hamburgban is, ami nem ígérkezik könnyűnek, hiszen a HSV mindössze két pontot veszített el hazai pályán, és csak hat gólt kapott ellenfeleitől. A Bayern ugyanakkor a Bundesliga legjobb csapata idegenben, három döntetlen mellett csak egyszer kapott ki.

A HSV legveszélyesebb csatára, Ivica Olic nyártól Münchenben folytatja, hogy ez extra motiváció-e számára, vagy ok az alibizésre, péntek este kiderül.

AEK Athén-Olympiakosz

Idén szinte lehetetlen megállítani az Olympiakoszt. Hatalmas előnnyel vezeti a bajnokságot a pireuszi alakulat, legutóbbi kilenc találkozójából nyolcat megnyert. Az AEK sem panaszkodhat, az utóbbi 16 tétmeccsén egyszer sem kapott ki. 1933. június 18-án játszották az első rangadót, amit az AEk stadionjában az Olympiakosz nyert meg. Azóta 131 összecsapásra került sor, 43-szor az AEK, 52-szer az Olympiakosz nyert, 36 döntetlen született. Az AEK pályaválasztása mellett ez a mutató: 25-36-22. Az AEK az utóbbi öt hazai meccséből csak a tavaly márciusit tudta megnyerni az Olympiakosz ellen, egyébként nyolcszor nyertek a piros-fehérek és csak egy döntetlen született.

A bajnoki cím (és a kupa) védője megállíthatatlannak tűnik Görögországban, az Olympiakosz lassítás nélkül gázol át a mezőnyön.

Kilenc veretlen meccs (köztük 8 győzelem) lendületéből érkeznek az AEK Athén elleni városi derbire, melynek természetesen toronymagas favoritjai. Az Olympiakosz 11 ponttal vezeti a bajnokságot – hétvégi ellenfelére 14-et ver – 19 forduló alatt mindössze egyszer kaptak ki, és csak nyolc gólt engedélyeztek ellenfeleiknek.

Az AEK szintén jó formában van, nagyon régen nem kaptak már ki, ugyanakkor rengeteg döntetlent játszanak, ennek köszönhetően jelentős hátrányból (14 pont) követik a városi ellenfelet.

Az AEK idén már túl van egy rangadón, a Panathinaikosszal találkoztak az első januári játéknapon, és idegenből is elhoztak egy pontot. Hazai pályán biztosan győzelemre fognak játszani az egyeduralkodó ellen.

Rovatok