Index Vakbarát Hírportál

Angliában nem vacakolnak a válsággal

2009. február 4., szerda 11:30

A januári átigazolási időszakban rekordösszeget, 178 millió fontot költöttek el a Premier League csapatai, a Sky Sports pedig 1,7 milliárd fontos ajánlatot tesz a liga közvetítési jogaiért. Dőlnek a rekordok a válság kellős közepén.

Zuhan a font, naponta ezrek veszítik el az állásukat Angliában, de a futball a jelek szerint él és virul. Az átigazolási szezon végéhez közeledve mi is hírt adtunk róla, a nehéz gazdasági helyzet ellenére a januári játékostranszferek rekordösszeget, mintegy 178 millió fontot mozgattak meg a Premier League-ben.

Ez durván 30 millió fonttal több, mint a tavaly télen elköltött pénz, és csaknem háromszorosa a 2007-esnek. Igaz, ebben komoly része van a Manchester City mögött álló tőkeerős csoportnak, amely idén is két kézzel szórta a pénzt (az angliai nagyok, a Big Four minden tagja kevesebbett költött a Citynél).

Az angol futballt értékén kezelik a Premier League vezetői is, akik a közvetítési jogokért kiírt tendertől várják a klubok stabilitásának megalapozását. Nem is véletlenül, hiszen az összesen hat értékesítendő közvetítési csomag közül négyet már birtokló Sky Sports 1,7 milliárd fontos ajánlatot készül tenni a komplett televíziós jogokért.

A fennmaradó két csomag jelenleg a Setanta tulajdonát képezi, amely a hírek szerint nem képes konkurálni Rupert Murdoch tv-elnök ajánlatával, arról pedig senki nem tud pontos adatokat, mi a szándéka a jogokért még harcban álló (és jelenleg is közvetítő) ESPN csatornának.

Egy dolog biztos: az átigazolási időszakban nagyvonalúan költekező kluboknak a következő évben is lesz miből játékosokat venniük, a szóban forgó 1,7 milliárd fontot ugyanis ők kapják meg. Az angol futball európai dominanciáját 2009-ben sem fenyegeti veszély.

Rovatok