Index Vakbarát Hírportál

Legyen megint nyolc gól a londoni rangadón

2009. február 7., szombat 11:01

A városi rangadók mindig igazi, parázs csatákat hoznak. A heti kínálatban a sevillai és az észak-londoni különösen kiemelkedik a sorból. Portugáliában az ország két legsikeresebb csapata csap össze. A Bayern, ha bajnok akar lenni, többet nem hibázhat.

A heti kínálatból a Sevilla-Betis és a Tottenham-Arsenal városi rangadókat emeltük ki. A Bundesligában a két legnagyobb szurkolótáborral rendelkező csapat, a Bayern és a Borussia Dortmund csap össze. Portugáliában szuperrangadót játszanak, a Porto a Benfica együttesét fogadja.

Sevilla-Real Betis

1935. február 3-án játszották az első városi rangadót, amelyet a Sevilla pályaválasztása mellett a Betis nyert meg. A két együttes eddig 83 bajnokit játszott egymással és 38-szor a Sevilla, 26-szor a Betis nyert, 19 döntetlen mellett. A Sevilla pályaválasztása mellett 25 hazai siker és mindössze 9 vendéggyőzelem született, hétszer volt döntetlen. Az utóbbi négy találkozón rendre a Sevilla nyert, a Betis 1996-ban aratott legutóbb sikert városi riválisa otthonában.

Városi rangadó jelenti egyben a spanyol bajnokság 22. fordulójának legérdekesebb összecsapását. A Sevilla BL-t érő pozícióból várja a meccset, míg a Betis a táblázat alsó felében foglal helyet, mindössze öt ponttal előzi a már kieső Osasunát.

A hét közben az FC Sevilla a spanyol kupa elődöntőjében szerzett minimális előnyt a Bilbao ellen. 2-1-es győzelmük után forró percek várnak még rájuk a visszavágón a San Mamésben.

Mindenféleképp változások lesznek Manolo Jimenez csapatában a hétközi kupameccs után. Luis Fabiano egészséges, visszatérhet a csapatba. Ha ő mégsem kezd, Kanoute ékpárja Chevantón, vagy Renato lesz. A középpálya két szélén Jésus Navas és Diego Capel fog rohamozni, míg középen Romaric fogja szűrni a Betis rohamait.

Egy nagy visszatérő lehet a Betis csapatában. A 28 éves brazil, Ricardo Oliveira két és fél év után került vissza a Betishez, ahol korábban 46 meccsen 26 gólt szerzett. A csatár rövidi ideig hazájában, a Sao Paulóban játszott, majd az AC Milan és Real Zaragoza együtteseiben szerepelt. Most közel kilencmillió euróért, 2013-ig írt alá.

A Betisből hiányozni fog Pavone, aki komoly sérülést szenvedett, Capi pedig az egész szezont kénytelen kihagyni. Visszatérhet viszont Edu és Nelsón is.

Tottenham-Arsenal

1909. december 4-én csapott össze először egymással a két csapat, akkor az Arsenal nyert 1-0-ra. Azóta 143 bajnoki meccset játszottak, melyből 45-öt a Tottenham, 59-et az Arsenal nyert. A White Hart Lane-en, kiegyenlített a mérleg, 28 hazai és 23 vendég-siker mellett, 20 döntetlen született. Az utóbbi nyolc hazai meccsén a Spurrs nem tudta megverni az Arsenalt, legutóbb tíz éve, 1999 május 5-én nyertek.

Érdekes meccs lesz a vasárnapi londoni rangadó. Ősszel az évad legjobb meccsét játszották, a 89. percben még 4-2-re vezetett az Arsenal, de a Tottenham előbb Jenas fantasztikus góljával szépített, majd a hosszabbítás utolsó pillanataiban Aaron Lennon egyenlített. Harry Redknapp pályafutása legnagyobb feltámadásának nevezte a meccset.

Másik szempont, ami miatt kiemelt figyelmet érdemel a rangadó, két új támadó esetleges bemutatkozása. Az egyik régi-új, Robbie Keane, a Liverpoolból tért vissza egykori sikerei helyszínére. Az ír válogatott csatára 2002 és 2008 között 197 meccsen 80 gólt szerzett a Spursben. Liverpooli fél éve nem sikerült, alig kapott szerepet, mindössze öt gólt szerzett.

A másik, a hosszas huzavona után Angliába szerződő Andrej Asrsavin. A Zenit orosz válogatott középpályása az átigazolási időszak meghosszabbításában írt alá az Arsenalhoz. Korábban a Barcelona és a Tottenham is szerette volna soraiban tudni az oroszt, de a Zenit keveselte az érte ajánlott összeget.

Az Arsenal a BL-indulásért hajt, jelenleg öt pont a hátránya a negyedik helyen álló Aston Villával szemben, míg a Tottenham a kiesés ellen küzd, mindössze egy pontra áll a már kiesőnek számító 18. helytől.

Bayern München-Borussia Dortmund

A 80. bajnokija lesz a két gárdának, 1965. október 16-án játszották a premiert, Münchenben nyert a Dortmund. Eddig 35 Bayern-siker és 18 dortmundi győzelem született. Münchenben abszolút fölényben a Bayern: 24 győzelem, 9 döntetlen és 6 vereség. 18 éve nyert utoljára a Borussia Münchenben, azóta 10 hazai győzelem mellett 6 döntetlent játszottak. A Bayern egyedül a Brémától kapott ki bajnokin odahaza, de a Dortmundnak is csak két idegenbeli veresége van a szezonban.

Most már nem féhet bele több hazai baki, ha a Bayern bajnokságot akar nyerni, a hazai meccseit kötelező hoznia. Vonatkozik ez a vasárnapi, Dortmund ellenire is. Érezhető ez a fogadóirodák ajánlatából, hiszen a legjobb a hazai 1,48-as odds, míg vendégsikerre 9-szeres pénzt fizetnének.

A Bayern csapatából csak Lukas Podolski nincs a keretben, míg Borowski, Donovan és Klose kisebb sérüléssel bajlódik, de mind a hárman vállalják a meccset. Dortmundban visszatér az eltiltását letöltő karmester, Hajnal Tamás. Ugyanakkor elég hosszú a sérültek névsora, nem játszhat Kehl, Hummels, Blaszczykowski, Dede és Gordon.

Van miért bosszút állniuk a vendégeknek, hiszen tavaly áprilisban, az Allianz-Arénában 22 perc alatt elintézte a meccset a Bayern, már 4-0-ra vezetett, a vége pedig 5-0 lett. Az őszi szonban 1-1-re mérkőztek a csapatok Dortmundban.

A Bayern idén három olyan barátságos meccsel készült, amelyeken gólt sem kapott, majd Stuttgartban intézte el a VfB-t a Német Kupában. Utána viszont Hamburgban vereséget szenvedett. Dortmundnak még ennél is siralmasabb a mérlege, kiesett a kupából, otthon döntetlen a bajnokságban a Leverkusen ellen, és a felkészülési meccseiből is csak kettőt nyert meg.

Porto-Benfica

A 241. tétmeccsét játssza egymás ellen a két gárda. Az első találkozóra még 1912. április 28-án egy barátságos összecsapáson került sor. A Porto 91 meccset nyert eddig, a Benfica 94-et, 55-ször döntetlen volt. Hazai pályán óriási a Porto fölénye, hiszen 70-szer nyert és csak 22-szer kapott ki. A Porto legutóbb 2005-ben kapott ki otthon a Benficától, 2-0-ra. A héten a Ligakupában 4-1-es vereséget szenvedett a másik lisszaboni alakulattól, a Sportingtól, bajnokin eddig csak a Leixoes győzte le őket, igaz ők is az Estadio Dragaoban. A Benfica hét meccs óta nem kapott ki, legutóbb január 4-én, Trofensében szenvedtek vereséget.

Lassan helyre áll a rend Portugáliában. Megint a három nagy csapat, a Porto, a Benfica és a Sporting áll a tabella elején, de az elmúlt évekhez képest rengeteg pontot szórakoztak el. Igaz a hétvégi két ellenlábas közül a Portónak 2, a Benficának csak egy veresége van, de a négy, illetve hat döntetlen túl sok. Ennek is köszönhető, hogy a Leixoes tapad a vezető hármasra és a Braga, Maritimo, Nacional hármas sincs elérhetetlen távolságban.

A két legsikeresebb portugál csapat, tavaly a második fordulóban döntetlenezett egymással, fordított leosztásban.

Ha nyer a Porto, négy ponttal elléphet üldözői elől. Ha vendégsiker születik, akkor helycsere lesz az élen. A döntetlen viszont egyik gárdának sem kedvezne, hiszen az üldözők közelebb kerülnének az éllovasokhoz.

A találkozó előtt már hét közben megkezdődött a ráhangolás a vasárnapi rangadóra. A játékosok a sajtón keresztül üzengetnek egymásnak. Ezt megtette már Pablo Aimar és a görög Kacuranisz a lisszaboniak részéről.

Rovatok