Index Vakbarát Hírportál

Izrael is sorsdöntő mérkőzésre készül

2009. február 10., kedd 10:27 | aznap frissítve

A szerda esti Izrael-Magyarország barátságos labdarúgó-mérkőzés hozzánk hasonlóan a hazaiaknak is az utolsó gyakorlási lehetőség csoportjuk rangadója előtt, amelyen az élen álló Görögországot fogadják. Az izraeli válogatott kemény ellenfél lesz, otthon nagyon ritkán kapnak ki, a meccs jó felkészülésnek ígérkezik az Albánia elleni selejtezőre. Bemutatjuk ellenfelünket.

A palesztin szövetség részeként életre hívott izraeli labdarúgó-válogatott egy furcsa rekordot is magáénak tudhat: három kontinens selejtezőiben is elindultak, mielőtt 1994-ben kérvényezték UEFA-tagságukat. Izrael Ázsia bajnokának mondhatja magát, de eddigi egyetlen világbajnoki szereplését az óceániai zónából vívta ki 1970-ben.

Izraeli-magyar örökmérleg

A magyar válogatott eddig háromszor találkozott Izraellel, egy győzelem és egy vereség mellett egy döntetlen született. Mindhárom mérkőzést Magyarországon rendezték, a szerdai lesz az első izraeli összecsapás.
1992, Budapest: 0-0
1995, Siófok: 0-2
2000, Budapest: 2-1

Az izraeli futball fejlődését mutatja, hogy 2000-ben az Eb-pótselejtezőkig jutottak (Dánia verte őket), majd a 2006-os világbajnokság előtt is az utolsó pillanatig harcban álltak a továbbjutásért – a sorozatban volt egy 11 mérkőzésen át tartó veretlenségi szériájuk.

A 2008-as Eb-selejtezőket nehéz csoportban kezdték (az E csoportból Angliának sem sikerült kijutnia), és az ott elért eredményeknek köszönhetően előrébb léptek a világranglistán, így Izraelt a most folyó vb-selejtezőkben már a második kalapból húzták ki – így került az igen gyenge csoportba.

A második helyen állnak Görögország mögött, még veretlenek, és hazai pályán eddig minden ellenfelüket legyőzték. Hozzánk hasonlóan komoly rangadóra készülnek, március 28-án a görögöket fogadják abban a stadionban, ahol a magyar válogatottal is találkoznak.

Megérkeztek a magyarok Izraelbe

Vaskó Tamás kivételével az összes játékos befutott Tel Avivba, az Avellino hátvédjét nem engedte el klubja, amit a kapitány tudomásul vett, de az MLSZ hivatalos panaszt tett a FIFA-nál. Az olaszoknak  kötelességük lett volna elengedniük a játékost, a szerdai hivatalos FIFA-játéknap. Izrael legnagyobb és legmodernebb stadionjába 15-20 ezer szurkolót várnak (a jegyárak még Magyarországon is alacsonynak mondhatók, 2 euróért be lehet jutni a Ramat Ganba). A mérkőzést lengyel Marcin Borski vezeti, segítői izraeliek lesznek.

Az izraeli csapat legnagyobb nevű játékosa a liverpooli Josszi Benajun, a csapatkapitány mellett Tal Ben Haim (Manchester City) és a fiatal Tamir Cohen is Angliában játszik – ha éppen játszik – a Boltonban.

A támadóik közül nagy ígéretnek tartják a 19 éves Ben Sahart, aki a De Graafschap csatára, a 4-4-2-es szisztémában mellette általában a belga Lokerennél játszó Omer Golan kap szerepet.

Dror Kashtan szövetségi kapitány fiatal kerettel dolgozik, nincs egyetlen 30 feletti játékosa sem, a posztot a komoly sikereket elért Avram Granttől átvevő szakember a barátságos mérkőzésekre általában meghív néhány utánpótláskorú játékost is, most azonban komoly megméretésre készülnek, így nem valószínű, hogy ellenünk kísérletezgetni fog.

Az izraeli válogatott Magyarország elleni kerete

Kapusok: Dudu Avat (Mallorca), Liran Strauber (Maccabi Netanya), Nir Davidovics (Maccabi Haifa) Védők: Dedi Ben Dajan (Maccabi Netanya), Klemi Saban (Maccabi Netanya), Dekel Kejnan (Maccabi Haifa), Tal Ben Haim (Sunderland), Joav Zsiv (Lokeren), Avi Strol (Lokeren) Középpályások: Gal Alberman (Mönchengladbach), Maor Buzaglo (Maccabi Tel Aviv), Biram Kijal (Maccabi Haifa), Moshe Ohajon (Ashdod), Josszi Benajoun (Liverpool), Szalim Tuama (Standard Liege), Aviram Baruhjan (Beitar Jerusalem) Csatárok: Ben Sahar (De Graafschap), Itaj Sehter (Maccabi Netanya), Roberto Kolautti (Mönchengladbach), Omer Golan (Lokeren) (Forrás: mlsz.hu)

Rovatok